Circulă pe net zilele astea o mulţime de provocări. Unele din ele mai „evlavioase” altele mai „fireşti” dar au ceva în comun. De la turnat apă cu gheaţă în cap, fenomen care aproape apune după aflarea adevărului despre iniţiatori şi destinaţia fondurilor, la lista cu cele 10 cărţi care au marcat viaţa ajunsă până la preşedinte şi premier şi care este „ajustabilă” şi „reglabilă” în funcţie de cine a făcut provocarea (că doar nu-ţi permiţi să pui titluri „mai slabe” ca cel ce face provocarea). Până la ultima găselniţă, memorarea unui grupaj de versete din biblie care prinde tare acum.
Este adevărat că internetul ne-a revoluţionat viaţa. Multe din activităţile noastre sunt făcute prin internet şi de asemeni o cantitate mare din socializarea noastră se face prin intermediul internetului, iar la asta facebook-ul are un rol tot mai mare şi ne învaţă să ne expunem dincolo de limitele normalului. Mai mult internetul ne cam face agenda.
Ceea ce se întâmplă acum cu „lepşele” de pe internet îmi sună a experimente psihologice şi ne arată tocmai capacitatea de a ne lua unii după alţii şi a reliefa efectul de turmă. Dacă cutare a făcut-o, o voi face şi eu, e logica. În acest fel se trezesc unii provocaţi şi le este jenă să spună NU acestor provocări. Păi cum să spui nu frate când eşti provocat să te filmezi „ca să demonstrezi” că ai învăţat cinci versete?
Nici chiar provocările cu învăţarea de versete biblice nu sunt „curate” deşi par. Scriptura ne „provoacă” să „strângem cuvântul în inimă ca să nu păcătuim”, ne provoacă prin exemplul Domnului Isus să ştim Cuvântul pentru a putea răspunde duşmanului la ispită prin „este scris”. Ne provoacă să memorăm cuvântul ca să vorbim între noi cu psalmi şi câtări de laudă. Dar nu ne provoacă să memorăm Cuvântul pentru a ne „afişa” spiritualitatea. Cineva spunea zilele trecute că e un aspect benefic şi în „leapşa” asta că unii învaţă măcar aşa din Biblie… mă îndoiesc. Un cuvânt memorat pentru un concurs sau provocare nu lucrează în viaţa celui ce îl citeşte. Mai mult, posibilitatea de fraudă e mare. Zilele trecute vedeam pe cineva care se uita clar lângă cameră pentru a citi.
Totuşi cred în unele provocări, îmi plac unele din ele dar astea sunt mai rare pentru că ţin de practică şi nu de teorie. Spune Scriptura: „Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune.” Cât despre celelalte… nu răspund. Da pot face o listă cu cărţi citite, de fapt pot scana deja caietul unde le trec de 20 de ani pe cele citite dar nu are rost. Pot învăţa şi eu cinci versete „pe din afară” dar nu pentru a dovedi ceva. Pot chiar să îmi torn o găleată cu apă în cap (de fapt cam atâta torn la fiecare duş) dar la ce folos?
Concluzia e că nu voi răspunde provocărilor primite prin facebook zilele astea indiferent de originea sau felul lor. Rămân la gândul apostolului Pavel pentru cei din Tesalonic: „cercetaţi toate lucrurile, şi păstraţi ce este bun.”
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.