Bravo. Sunt încântat și de pașii mici      

Am aflat azi, 11 februarie 2015, de avizarea favorabilă a unui proiect de lege care prevede ca, celebrele ”păcănele”, să poată fi instalate doar în cazinouri și în agenții ale loteriei române. Avizul nu știu în ce măsură e luat în calcul de parlament, dar faptul că o comisie juridică dă acest aviz mă bucură.

 Ludomania, cum i se spune dependenței acesteia care include și păcănelele, afectează dramatic bărbații din România. Autoritățile, datorită lipsei reglementărilor, au făcut posibilă instalarea de astfel de jocuri în toate crâșmele și mediul este perfect. Alcool, fum și noroc. Acolo își distrug și banii rămași de la alcool bărbații. Fac rost de bani pentru a cumpăra fise și pentru asta soțiile și copiii lor suferă și de foame.

 În tot acest timp, firmele producătoare de astfel de mașini, au cunoscut o creștere a cifrei de afaceri care ar face invidios pe orice antreprenor. Dincolo de faptul că e o afacere ca oricare alta, nu văd deloc moral ca să câștigi banii din alocația copiilor și din ajutoarele sociale, pe care amărâții ăia le iau și le transformă în fise. De regulă, la păcănele nu joacă oameni cu bani, ăia merg la ruletă, poker și altele. Păcănelele sunt pentru a lua banii celor care oricum nu îi au.

 Nu știu dacă ați întâlnit sau auzit, despre familii în lipsuri din cauza asta. Eu am întâlnit. E dramatic în unele cazuri. Deși e frig în casă și ar putea cumpăra trei lemne, tata preferă să îi bage în fise. Deși le e foame la copii, tata preferă să cumpere fise, în speranța că norocul îl va lovi ca un fulger. El nu stă să gândească la logica afacerii și că ăia cu aparatele nu vor pierde nicidecum. El crede că va câștiga.

 Vorbim de una din cele mai severe și dificil de tratat dependențe. Vorbim de o ”industrie”puternică financiar, deci cu influenţă. Vorbim de mulți oameni dependenți care o susțin. Așa că acest gest capătă o însemnătate deosebită.

 Sper ca demersul să treacă cu brio până la capăt și în acest fel să dispară aparatele din dughene și crâșme, că oricum e rău destul acolo, nu mai e nevoie și de ele. Nu mă îngrijorez prea tare că s-or deschide cazinouri în toate satele.

pacanele

 Foto: Turnul Sfatului

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu