Citirea Bibliei prin ochelarii religiei

Am des discuții cu diferiți oameni, pe baza unor texte ale Scripturii, dar uneori mă uimește cât de diferite pot fi interpretările aceluiași text, care de altfel nu e unul din zona greu de interpretat. Adică nu mă refer la texte despre Apocalipsa, Daniel, Ezechiel ci la texte din evanghelii. De asta nici nu mă miră existența atâtor religii creștine. Sunt foarte multe, e poate cea mai fărâmițată religie, creștinismul.

Vrem sau nu vrem, fiecare din noi percepem realitatea prin filtrul credințelor pe care le avem. Așa se face că fiecare din noi putem fi prezenți la o slujbă a bisericii, să auzim aceeași predică, dar să mergem acasă fiecare cu interpretarea lui. De fapt noi nu vom putea percepe niciodată realitatea pură, ci una a noastră, una filtrată de setul nostru de credințe. Având în vedere că orice percepem prin viață este filtrat de credințele noastre, nici citirea Scripturii nu face excepţie de la regulă. Din cauza asta trebuie să avem mare grijă.

Ei bine, la toată ecuația asta, la setul nostru de lentile, se adaugă încă un set al religiei pe care o avem. În cadrul bisericii frecventate, ni se formează o viziune anume despre Dumnezeu, Biblie, păcat, iertare, moarte etc. Această viziune, devine un set de lentile pe care îl aplicăm peste setul nostru și vom vedea totul de o anumită nuanță. De asta întâlnim oameni care sunt la poluri opuse, unii cu frica iadului, alții cu convingerea că odată ”predați” s-au scos. Unii care sunt flexibili alții care sunt rigizi total. Depinde de lentilele prin care văd ei Scriptura și ce citesc acolo.

De aceea e nevoie să ne luăm doctorie pentru ochi. Cei mai mulți dintre noi ar spune: ”Da stai puțin, ochelarii mei sunt cei mai buni, ar trebui să îi porți și tu”. În realitate niciunul din ochelarii noștri nu arată realitatea Scripturii, avem nevoie ca ea, să ne fie descoperită de Duhul Sfânt. Cine crede că viziunea sa e cea mai bună ar trebui să se gândească de două ori. E periculoasă o asemenea gândire. Noi avem nevoie în permanență de Duhul Sfânt, care să ne interpreteze corect Biblia.

Trebuie să încercăm să aruncăm la gunoi ochelarii religiei și să privim Scriptura doar prin lumina oferită de Duhul Sfânt. Religiile sunt invenții omenești care pot dăuna grav modului în care percepem divinitatea. Ne pot distorsiona așa de tare imaginea, încât să vedem un Dumnezeu al nostru fiecare, dar nu unul personal, ci un Dumnezeu al nostru, creat  de lentilele prin care Îl vedem pe El.

Uneori ajungem să ne batem pentru diferite religii și pentru viziunea oferită de acele religii ceea ce este dramatic. Noi avem nevoie de o viziune curată asupra Scripturii, avem nevoie să citim Biblia fără patimă, fără concepții anterior formate, fără ochelarii religiei. Cred că Dumnezeu ne poate descoperi Scriptura așa cum ea a fost scrisă și avem datoria să o citim mereu cerând lumină și înțelegere divină.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „Citirea Bibliei prin ochelarii religiei”

Lasă un comentariu