Paginile web ale pocăiților – Comentariile

Iată încă un subiect care merită o atenție mare. Comentariile pe care le lăsăm diferitor articole și scrieri ale blog-urilor evanghelice. Ei bine, ele vorbesc mult despre noi și transmit informații directe sau indirecte. Și acest sector al interacțiunii online a noastră, trebuie atent studiată și corectată unde este cazul.

De multe ori m-au întristat comentariile scrise de unii creștini la diferite articole. Bineînțeles că și unele articole parcă nu caută altceva, decât să scoată veninul din om, dar despre asta voi scrie cu altă ocazie. Totuși, veninul pe care îl poate injecta un creștin este de cantități considerabile și întotdeauna mă surprinde. Dacă mai punem în ecuație anonimatul din spatele diferitelor identități asumate ad-hoc, aproape că nu mai putem aduce creștinismul în discuție. Uneori, la adăpostul anonimatului sau al identităților false, creștinii o comit în moduri monstruoase.

Bineînțeles că este o extremă, nu putem generaliza, dar uneori un gând nu îmi dă pace. Ce s-ar întâmpla dacă ne-am putea face invizibili, ne-am putea schimba vocea sau înfățișarea sau toate trei. Hmmm… cred că ar fi dezastrul lumii, am spulbera tot în cale. Probabil creștinismul multora s-ar topi ca prin farmec, cum a și apărut și am vedea ferocitatea și monstruozitatea, ținute captive de aceste trupuri limitate.

Dar, să revin, gândurile zboară așa de repede și uneori îmi e greu să mă țin pe firul discuției, din cauza gândurilor multe care mă poartă prin infinitele ramuri de discuție ivite. Iată că m-am gândit la câteva reguli, puține, de reținut în vederea interacționării cu oamenii care scriu articole sau care comentează:

Nu comenta în anonimat. În afară de cazul în care ceri ajutor în vreo problemă delicată, cu care nu ai vrea să apari în public, nu folosi anonimatul pentru a adresa comentarii răutăcioase sau injurioase. Nu folosi anonimatul pentru a îți ascunde identitatea. Comentează întotdeauna civilizat, în așa fel încât să nu îți fie niciodată rușine cu ce ai spus sau afirmat.

Nu comenta cu identități false. Ca și situația de mai sus, unii apelează la diferite ”nick-uri” de scenă în funcție de site-ul pe care comentează. Excepție face pentru cei care au asociat ”numele de scenă” cu identitatea lor reală. Nu folosi alte identități pentru a spune ce în mod normal ți-ar fi rușine sau nu ți-ai asuma răspunderea. Nu te da altcineva, nu fugi de responsabilitate. Dumnezeu ne spune că DA, trebuie să rămână DA și NU, trebuie să rămână NU. Nimic peste asta. Oricine poate greși dar ne putem corecta.

Nu comenta iresponsabil. Nu păta gândurile cuiva, dacă nu ai ce spune pe acea temă. Mulți pot face asta, aproape toți cititorii ar putea spune ceva la plesneală, dar nu o fac. Nu îți bate joc de autor sau de ceilalți comentatori, nu comenta doar ca să te afli în treabă. Comentariile sunt binevenite, dacă au legătură cu subiectul și chiar se vor dovedi utile și inspiratoare. Fă în așa fel ca acel comentariu să fie o binecuvântare.

Fii constructiv. Urmărește ce e bine. Nu întotdeauna suntem de acord cu ce se scrie, dar suntem responsabili de modul în care comentăm. Unii oameni se vulnerabilizează scriind gândurile lor, nu mulți vor să facă asta, nu mulți au tăria asta. Un comentariu constructiv poate motiva un autor, îl poate corecta, îl poate energiza pe când un comentariu răutăcios îl poate demoraliza complet.

Nu comenta la articole răutăcioase. Mă uit la ce succes au articolele de senzație și ce mulțime de comentatori se ivesc. Cum apare o știre mai scandaloasă, ceva picant, cum se adună creștinii la dat cu părerea. Uneori ies certuri urâte și probabil dacă ar fi toți acei comentatori într-o încăpere, ar curge sânge. Nu comenta unde riști să te tulburi sau să mărești flacăra. Abține-te, sunt deja destui, nu mai e nevoie de o sticlă de benzină pe foc.

Uneori e nevoie să trimiți un mesaj personal în locul comentariului. Nu de fiecare dată e bine să comentezi. Dacă acel comentariu conține o corecție de exemplu, sau un sfat sensibil, folosește mai bine pagina de contact a site-ului, trimite-i personal mesajul, nu îl fă public. E mai frățească acțiunea.

Comentează unde trebuie. Multe articole sunt preluate fără permisiune, integral în alte pagini. Verificați dacă există un link spre articolul original și comentați acolo. În acest fel autorul poate vedea, răspunde, corecta, interacţiona. Dacă comentezi pe un agregator de știri nu va ști autorul nimic.

Fii foarte atent la ce spui. Scopul vorbirii noastre trebuie să fie constructiv întotdeauna. Nu trebuie să vorbim aiurea niciodată, nici în scris. Spune cuvinte frumoase, aranjate bine, care să aducă speranță, apreciere și dacă e de corecție, fă-o cu toată dragostea și respectul de care ești în stare.

Scrie corect. Nu folosi doar majuscule, ÎNSEAMNĂ CĂ ȚIPI la acea persoană. Nu folosi prescurtări de messenger, nu toți înțeleg ce înseamnă acestea. Scrie corect gramatical și dacă merge tastatura folosește diacritice. Atenție, neapărat verifică de două ori până să dai SEND.

Sunt doar câteva din recomandările pe care le am în minte. Dacă mai aveți și voi, voi fi bucuros să actualizez lista după o vreme, cu cele pe care le veți adăuga la comentarii.

Dragii mei, e necesară prezența noastră in online, mai mult decât vă închipuiți, dar e nevoie de sfințenie și aici. Trebuie să lăsăm o urmă fină de sfințenie și corectitudine. Succes!

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

2 comentarii la „Paginile web ale pocăiților – Comentariile”

  1. Sunt unii care comentează cu mai multe identități, de exemplu scrie un comentariu și tot el cu o altă identitate își apreciază comentariu. Problema e că nu își dă seama că noi vedem IP-ul de pe comentează. Comentariile făcute cu identitatea de Facebook sunt mai responsabile, raportat la cele făcute în formularul de pe site.

    Răspunde

Lasă un comentariu