Crizele de prostie

Ana tocmai îl născuse pe Iosua. În acea vreme eram frământați de gândurile de părinți cu bebe. Am tot căutat cum putem noi să facem, să îl hrănim cât mai natural cu putință și am descoperit un articol foarte interesant despre sucurile de legume și fructe, iar în acel articol erau recomandate câteva mixere utile în acest sens. Ei bine, noi am fost învățați doar cu sucuri de citrice, pe care le făceam la o chestie micuță din plastic, prin presare manuală și învârtire, dar aparatele prezentate acolo, mi s-au părut super faine. Așa se face că, fără să discut cu soția, ca să fie surpriză, am cumpărat unul din acele aparate și hopa cu el acasă.

Ca să nu mă ofenseze, Ana nu a spus nimic critic despre el, dar aveam senzația că măgăoaia nu e de noi. După un timp, am realizat că am făcut achiziția într-un moment de prostie. Nu am calculat bine, nu am estimat bine, nu m-am consultat și m-am lăsat convins. Acel aparat a fost folosit fix de 5 ori, așa din entuziasm, apoi a zăcut mutat prin casă 5 ani, până l-am vândut la un sfert din preț, pe un site de anunțuri.

Încă un scenariu: Merg cu trenul și apare unu cu hârtie „de la primărie” din ăia de ”le-o ars și casa, și  găinile, si vaca și actele și banii”. Eu, mai nătăfleț de felul meu, înfig repede mâna în buzunar, că de, i-or ars omului banii. O doamnă, pune mâna discret pe mâna mea, că erau oameni acolo, și îmi face semn să analizez omulețul. Era parfumat bine cu alcool și ce m-a uimit, din buzunar se vedea marginea unui iPhone ultimul model cu căștile înfipte în el. Prostia în acest caz a fost prevenită de înțelepciunea altei persoane.

Avem uneori crize de prostie. Avem momente în care ne dăm câte o palmă pe frunte și spunem: ”ce prost am fost” sau „cât de idiot sunt” ori alte caracterizări scurte, care vin în urma descoperirii unei crize de prostie. Aşa se face că ne lăsăm adesea convinşi de o reclamă şi facem achiziţii de obiecte inutile sau de proastă calitate. Aşa se face că vorbim uneori fără să gândim suficient sau fără să aşteptăm pe celălalt să termine ce are de spus, gafând exemplar. Aşa se face că ne enervăm uneori şi facem „nefăcute” pentru care ne pare rău. Aşa se face că ne supărăm pe soţie sau soţ şi păstrăm supărarea. Aşa se face că ne isterizăm la un moment dat. Şi multe şi multe alte crize de prostie. Astea se pot întâmpla la fiecare din noi, dar pot fi prevenite cele mai multe din ele.

A nu se confunda cu crizele de prosteală. Acestea sunt momente de alintare maximă în care ne prostim intenţionat. Un astfel de moment am surprins ieri în Târgul Porcilor (dacă nu ştii până la vârsta asta ce e Târgul Porcilor e bai mare. E un loc mai tare decât „şopingul” la Milano sau Paris, trebuie să ajungi măcar o dată în viaţă) În fine, ieri, în Târgul Porcilor, o doamnă destul de stilată, se miorlăia ca o mâţă cu coada ridicată şi frecându-se de piciorul stăpânului, ca soţul să îi cumpere „nu ştiu ce” blidar vechi scorojit, ruginit şi cariat pe care „hafaceristul cu musteaţă„ cerea 6 milioane. Doamna a scos toată prosteala de care era în stare: „Hai iubi…. iubiţel… puişor. Hai mă iubi mă… Ubule dar te rog, te rog, te rog, te rog, te rog. Să ştii că mă supăl pe tine dacă nu. Nu o să mai vorbesc cu tine azi” şi alte şi alte argumente prosteşti, infantile şi unele tâmpite, de nereprodus aici. Aste e criză de prosteală ca la carte. Multe mi-a fost dat să văd şi despre multe mi-a fost dat să aud.

Aşadar. Eu diferenţiez, aşa cum spuneam ieri, crizele de prostie, de prostia ca şi caracteristică, deşi, dacă avem crize prea dese de prostie, e posibil să fim proşti. Crizele de prostie pot fi evitate prin exerciţii de respiraţie :). Inspiră şi expiră adânc de 10 ori înainte de a deschide gura sau înainte de a acţiona în situaţii delicate. Dacă e de cumpărat ceva şi reclama e prea faină amână decizia cumpărării cu o săptămână. Aceste chestii pot evita mare majoritate a crizelor de prostie.

Iată câteva citate interesante despre prostie:

  • Orice prost poate şti, scopul este să înţelegi. Albert Einstein
  • Prostia este eternă şi invincibilă. Alexandru Paleologu
  • Proştii mor, dar prostia rămâne. Ion Luca Caragiale
  • Numai prostia poate să n-aibă intermitenţe. Grigore Moisil
  • Prost nu e cel ce nu înţelege unele lucruri, cât de multe, ci acela care le înţelege pe toate pe dos. Nicolae Iorga
  • Un prost care nu spune nici un cuvânt nu se deosebeşte de un savant care tace. Moliere
  • Un prost găseşte totdeauna unul mai prost, care să-l admire. Nicolas Boileau
  • Cele mai comune două elemente ale universului sunt Hidrogenul şi prostia. Harlan Ellison
  • Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa, inteligenţa are limitele ei, prostia nu. Umberto Eco
  • Prostii se plâng că nu sunt cunoscuţi suficient de mulţi oameni. Confucius
  • Doar două lucruri sunt infinite: universul şi prostia umană; iar de cea din urma sunt foarte sigur. Albert Einstein
  • Cu cât e mai mică mintea cu atât mai mare e îngâmfarea. Aesop
  • Prostia are oroare de anonimat. Vasile Ghica
  • Prostia ar putea contribui la progresul societăţii numai dacă devine impozabilă. Vasile Ghica
  • Prostul cu memorie bună are la dispoziţia lui multe gânduri şi fapte, dar nu ştie să tragă din ele nici o concluzie. Luc de Clapiers
  • Nu este nici o ruşine să te naşti prost, ruşine e să mori prost. Marin Sorescu
  • Proştii se plâng că nu sunt cunoscuţi de suficient de mulţi oameni, înţelepţii se plâng că nu cunosc suficient de mult oamenii. Confucius
  • Un prost învăţat e mai prost decât un prost neînvăţat. Moliere
  • Am răbdare când e vorba de prostie, însă nu cu cei care sunt mândri de ea. Edith Sitwell
  • Ştiu că sunt prost. Dar când mă uit în jur, prind curaj. Ion Creanga
  • Singurul nostru duşman pe lume este prostia, întunecimea de minte. Thomas Carlyle
  • Genialitatea poate avea limitările sale, dar prostia nu are acest handicap. Elbert Hubbard
  • Să nu te crezi prostul satului, nu e modest. Valeriu Butulescu
  • Prostia este o suferinţă nedureroasă a inteligenţei. Emil Cioran

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

2 comentarii la „Crizele de prostie”

  1. 1) De ce nu era măgăoia de voi? Ce defecte avea, din punctul vostru de vedere? 2) I-a cumpărat soțul blidarul? Dacă da, ea și-a realizat scopul. Dacă nu, poate eficient era să-i șoptească la ureche ceva mai concret și mai de efect. 🙂 Poate și ea făcea sau face pentru el lucruri care nu-i convin, doar ca să-i facă lui pe plac. 3) Când mai vrei să dai bani la cerșetori, pune-ți întâi întrebarea dacă nu sunt persoane traficate în mafia cerșetorilor – atunci banii tăi nu ajung la cei cărora îi dai, ci la traficanți. De exemplu, băieții care șterg parbrizele mașinilor sunt toți traficați. Încearcă să afli povestea cerșetorilor. Cu femeile bătrâne și amărâte e mai puțin riscant, ele de obicei nu sunt traficate. Ascultă emisiunea aceasta, este revelatoare: http://audio.resursecrestine.ro/emisiuni/113898/013-traficul-de-persoane-joi-20-iunie-2013

    Răspunde

Lasă un comentariu