E ora zero, noaptea, miezul nopții adică. Pe străzi se domolește oarecum forfota și umbletul. Terasele încă au clienţi, dar sunt puțini. În case însă, oamenii stau în fața televizorului sau calculatorului. Geamurile caselor „vorbesc” despre ce se face la un moment dat în casă și lumina aia albăstruie, care își modifică mereu intensitatea, anunță că acolo oamenii nu dorm. Mulți tineri și adolescenți, uneori și copii, sunt treji la miezul nopții. Adulții… mulți din ei adorm pe canapea în faţa unui televizor. Facebook-ul, dacă ai nefericita inspirație să lași notificările pornite pe un telefon, te „bâzâie” toată noaptea. Se observă clar o activitate extraordinară pe timpul nopții. Nu, nu e vorba de cei ce lucrează tura a treia, din ăia puțini mai sunt. E vorba de oameni care nu mai au somn, sau care nu mai sunt lăsați să doarmă noaptea.
Unii vor spune: Ce ai domnule cu ei? Dacă nu vor să doarmă, e problema lor! Așa este, dar nu am ceva cu cineva, vreau doar să meditez la o schimbare a situației, față de ceea ce Dumnezeu a rânduit și eventual să pot surprinde efectele unei astfel de vieți.
Dacă luăm la analizat viața unui elev care are un program activ până la oare zero, și poate și după această oră, vom realiza clar că nu poate avea performanțe la învățătură, va fi neatent ziua, somnoros și nu prea va realiza la ce e bună ziua, atâta vreme cât ziua trebuie să înveți, să faci curat, să te tot schimbi și alte activități, comparativ cu noaptea când, cam faci ce vrei, fără să te streseze nimeni.
Dacă luăm viața unui adult, nici aici nu ajungem prea departe. Un adult care stă noaptea până târziu, va fi foarte greu de trezit dimineața. Zilele lui vor fi apatice, lipsite de consistență și frumusețe, căldura va fi și mai insuportabilă decât este. Ziua de lucru i se va părea lungă de tot. Performanțele vor scădea și pofta de viață se va „topi”, dar nu de căldură, ci de oboseală. Un adult nedormit este expus accidentelor, greșelilor, depresiei, insatisfacției.
Nu știu de când a apărut fenomenul acesta al oamenilor nocturni, dar nu e de multă vreme. Adulți sunt mai puțini afectați, dar la tineri e jale mare. Indiferent de când a apărut, e clar că e o denaturare a ceea ce Dumnezeu a lăsat, e un atentat la „rânduiala vieții”. Să dereglezi așa de tare ritmul de viață și să rămâi neafectat e o utopie. Clar efectele imediate se văd, mă întreb totuși, pe viitor, pe termen lung ce efecte vor apărea.
Nu mai puţin de 65% din copiii din ziua de azi dorm mai puţin decât ar trebui, iar mulţi dintre aceştia au ajuns să sufere de insomnii, potrivit unui studiu realizat de Sleep Foundation, din Marea Britanie. Până ajung la vârsta adolescenţei, obiceiul acestor copii devine atât de obişnuit, încât au primit propriul nume: „vampiri“, după modelul adolescenţilor-vampiri care nu dorm niciodată din pelicula şi cartea „Amurg“ (Twilight), spune un articol pe această temă din Adevărul.
„Efectele sunt dramatice dacă ținem cont că somnul din prima etapa a nopţii, până la ora 12.00, este considerat cel mai benefic pentru creier. Când copilul se privează frecvent de acest remediu, calitatea vieţii lui va avea de suferit pe termen scurt, dar şi pe viitor“, spune psihologul Keren Rosner.
Adolescenții și tinerii creștini, nu fac excepție de la acest „flagel”. Ei nu sunt feriți de tentațiile acestea și pentru că părinții lor nu știu aproape deloc, ce înseamnă era digitală și dependența de dispozitive și internet, nu se ia nici o măsură. Oricum se pot face foarte puține lucruri, cel mai benefic e să nu facă părinții niciodată compromis cu încălcatul orei de somn, sau să îl facă cât mai târziu, pentru că în momentul în care s-a întâmplat odată, devine ireversibil. Sute de părinți se plâng că nu mai au ce le face copiilor lor, ca să îi convingă să renunțe la stat noaptea la calculator, tabletă sau pe telefon. Au încercat, pedepse, recompense, discuții, confiscarea dispozitivului și multe altele, dar nu au efecte.
Problema mare e cea a modelului. Dacă părinții stau la TV sau calculator până peste „programul casei”, atunci e zadarnic și complet inutil, să încerci să pui limite copiilor. Se vor simți nedreptățiți și vor vrea să „fie egali în drepturi” mai ales că, ei stăpânesc de obicei tehnologia mult mai bine. (sau sunt stăpâniți mult mai bine de tehnologie)
Un lucru e sigur, copiii și adolescenții de azi, prea mulți dintre ei, „se mișcă” mai bine noaptea decât ziua, preferă noaptea zilei, așteaptă seara, nu zorile, admiră apusul, nu răsăritul și sunt mai treji noaptea decât ziua. Asta mă duce cu gândul și la puterea întunericului, și la capcanele la care sunt expuși, și la pericolele care îi pândesc și mă motivează să meditez „câteva zile” la fenomen.
Până mâine, te provoc să te gândești la adolescenții sau tinerii din casa ta. Dacă ești tânăr la tine și la viața ta și să vedeți în ce măsură, noaptea mai este noapte și ziua mai este zi? Dacă găsești de bine să mă ajuți în înțelegerea fenomenului, nu ezita să lași un comentariu acestui articol.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.