Bineînțeles că nu există o abordare standard a discuției cu adolescentul pe tema „primei iubiri”. Fiecare din adolescenți e diferit, fiecare din părinți e diferit și fiecare situație e diferită. Totuși, discuția se impune și principiile confruntării trebuie aplicate. Dacă încă nu ai aflat despre principiile confruntării e timpul, deși e târziu, să le studiezi. Vei avea nevoie de ele. Fiica ta sau fiul tău îți vor testa capacitățile la maxim.
Nu am cum cuprinde într-o postare pe blog toate principiile confruntării și toate etapele acesteia, deși intenționez să abordez pe viitor și această temă, dar câteva principii esențiale în acest context voi enunța. Ele nu sunt invenția mea, ci munca mai multor oameni de-a lungul timpului eu doar le voi menționa.
Planifică. Așa cum spuneam, o reacție de tip explozie nu e deloc eficientă. Programează să stai de vorbă cu fiica sau fiul tău. Nu doar tu să programezi, solicită și ei/lui să își stabilească o dată și oră pentru discuții. Anunță tema de discuții. Fii calm/ă și nu da impresia că acea întâlnire e amenințare.
Roagă-te. Da, ai maaaare nevoie de înțelepciune, răbdare și calm. Numai Dumnezeu ți le poate oferi în cantități suficiente. După cum menționam nu recomand să folosești această întâlnire ca să impui rezoluții ci pentru a vorbi ca între doi adulți, sau măcar să încerci. Toată relația ta cu copilul trebuie sa fie guvernată de conexiunea cu Dumnezeu, una serioasă și permanentă.
Documentează-te. Află cine este iubitul/iubita, cu ce se ocupă, cine îi sunt părinții și cât mai multe informații. Pentru asta folosește internetul și expune-te cât mai puțin. Nu te apuca să întrebi prietenii fiicei sau fiului tău, îți vei tăia șansele la un dialog echilibrat. Dacă nu găsești informații va trebui să lași această parte pentru acel moment al confruntării.
Evaluează situația „la rece”. Chiar e așa de gravă asocierea pe cât ai estimat-o inițial? În ce mod e bine să abordezi discuția? Ce variante ar putea să se ivească? Am văzut și părinți pară si foc din cauză că fiul lor „vorbește cu una de la baptiști” sau „cu unu de la penti”. Aceste cazuri sunt de abordat în altă manieră și cine trebuie să se pocăiască sunt părinții.
Confruntarea adolescentului.
Aici lucrurile trebuie să fie guvernate de trei reguli majore. Toate cele trei reguli țin de „a doua mare poruncă asemenea primei” să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.
Regula 1 – Dragostea. Nu te lăsa dus de furie, răzbunare, gândul că nu te-a respectat, gândul că face împotriva ta și altfel de gânduri generatoare de mânie și furie. Nu uita că tu ești adult cu mai multă experiență de viață, calmul tău trebuie să fie mai durabil decât al copilului tău. Nu lăsa ca izbucnirile de mânie să se reverse și mai ales iubește-l. De fapt, acestea toate sunt dovezi de iubire. Când îți ții în frâu porniri firești pentru că nu vrei să îl rănești pe acel copil.
Aceste este momentul când adolescentul, fie că e fată sau băiat, percepe că tu îl iubești. Nu mai ia ca dovadă de iubire telefonul cumpărat sau hainele de pe el/ea ci modul responsabil și respectuos în care îl/o tratezi.
Regula 2 – Respectul. Știu, e greu, e mai degrabă la îndemână să îți și să îi amintești de Efeseni copilului. Dar el a crescut și una din nevoile mari pe care le are este cea de semnificație. Trebuie să îl abordezi respectuos. Trebuie să porți discuțiile ca și cu un alt adult nu într-o manieră simplistă, unde tu știi cel mai bine și unde doar părerea ta contează. Propune-i să analizați împreună argumente pro și contra, să le scrieți pe o foaie, să estimați consecințele acelei relații și arată-i că îți pasă de fericirea lui sau a ei faptic, nu fără comentarii și explicații.
Regula 3 – Ascultarea. Ascultă mult. Vrei informații bune despre acel om și acea relație? Atunci ascultă. Fii gata să asculți mai mult decât să vorbești. Da, da, tendința ta este să o faci pe cunoscătorul deși nu cunoști nici persoana, nici contextul nici emoțiile. Ești tentat să spui că simți pericolul și ești tentat să închei orice discuție repede. Desigur că poți, dar nu însemnă că acea discuție va fi productivă. Poate vei reuși chiar să rupi acea relație, dar la următoarea va avea el/ea grijă să nu mai vezi tu așa de multe detalii.
Alte detalii importante.
Pregătește-te să fii surprins/ă. Pregătește-te să descoperi un om adult în devenire nu un țânc. Pregătește-te să fii proiectat/ă repede cu 20 de ani sau mai bine în urmă, când te-ai îndrăgostit și tu. Fii gata să faci concesii dacă aceste nu țin de siguranța vieții voastre. Fii pregătit/ă să discuți despre emoții, sentimente și alte stări pe care poate tu le-ai închis în răceala vieții de multă vreme. Fii gata să înveți și tu.
Știu, e puțin scris pentru o temă așa de vastă. Doar trei scurte articole de blog, dar dacă se ivesc întrebări promit să le abordez. Succes!
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.
Un comentariu la „Adolescentul și iubirile sale – III”