Cea mai bună soluție

Viața este un complex greu de explicat iar provocările de care avem parte sunt unice în felul lor, de fiecare dată, chiar dacă se repetă periodic. Adică nu putem aplica aceleași soluții ca data trecută. Dacă de exemplu am avut primul copil neascultător și am găsit o soluție de rezolvare, aproape sigur nu merge aceeași soluție la fratele sau sora sa care vin din urmă, cu atât mai puțin la copiii altora.

Modul în care funcționăm astăzi e unul bazat pe găsirea soluțiilor deja existente. Căutăm aproape totul pe internet ca și cum sigur ar exista o soluție bună pentru problema noastră undeva. E destul de probabil să fie adevărat, dar problema mare este: de unde știm care din soluțiile găsite sunt cele potrivite nouă și care nu? Că de teste nu prea avem timp?

Sau poate problema trebuie pusă diferit. De ce să caut la orice problemă o soluție deja existentă? Oare nu e mai înțelept ca la unele probleme să creez soluții?

Copiii mei sigur nu sunt foarte diferiți de ai altora și deci unele din soluțiile aplicate de alți părinți m-ar scoate din mare necaz, dar oare ce mă împinge cu așa foc să citesc soluțiile altora și de ce nu caut mai degrabă soluția mea, a noastră?

Să cauți soluția ta, rezolvarea ta, pare o pierdere de vreme atâta timp cât undeva sigur există cineva ce a avut deja aceeași problemă și a rezolvat-o. Avem senzația că pierdem ceva dacă nu găsim soluția deja scrisă. Nu mai avem siguranță pe soluțiile identificate de noi și nu mai avem încredere în capacitățile noastre. Parcă oricum am suci-o e mai odihnitor și sigur să căutăm și să aplicăm soluțiile altora. Fie că vorbim de slăbit, relația cu copiii, găsirea unui loc de muncă, modalități de învățare, boală sau altele, găsim pe net mii de articole și soluții pe care le considerăm oricum mai bune decât ce am concepe noi. Așa se face că netul abundă de specialiști în toate domeniile, specialiști teoretici că practicieni sunt puțini.

Adevărul e că ne-am cam dereglat. E corect să ținem cont de ce au făcut alții în aceeași situație atât cât cunoaștem situațiile, dar nu e corect să luăm metodele lor, care la ei au funcționat și să le aplicăm la noi ca și cum ar fi lege universală. Să exemplific pentru a mă face înțeles.

Am împreună cu soția mea doi băieți, Timo și Iosua pe care îi consider cuminți și liniștiți. Se pare că nu doar eu (ca orice cioară care își laudă puii) și cei din jur văd asta de vreme ce sunt întrebat adesea „ce soluții ai aplicat?” Ei bine nu am aplicat o soluție universală ci una particularizată, dar așa de tare particularizată că nu s-ar putea aplica altora. E soluția noastră care pare ok din afară dar care e născută cu durere și consum de timp în interiorul familiei noastre. Nu sunt egoist să nu dau o astfel de soluție dar ea nu poate fi exportată pentru că nu e una standardizată, ci una care e parte din felul nostru de a fi și al copiilor noștri e ceva ce nu poate fi dat sau exportat cu toată tehnica de azi, e unic. În plus, deși pare una reușită din afară nu așa se vede din interior, deși pare reușită acum, nu știm cum va trece testul timpului. Deși părem părinți care au reușit, nu ne simțim deloc așa.

Exact așa stau lucrurile în orice problemă la care căutăm soluții, mă refer la cele de țin de existență nu de construirea unei case sau achiziția unei mașini. Unele soluții, cele mai multe din ele după cum cred eu, nu pot fi importate de la altcineva deși s-ar face bani faini dacă s-ar putea. Am mulți părinți care sunt dispuși să plătească serios pentru soluția de scoatere de jocuri din mintea copiilor de exemplu, dar nu găsesc o asemenea soluție de importat și fac încercări după încercări, toate ducând la eșec și mare frustrare pentru că o astfel de problemă e atât de personală încât nu merg soluții universale.

Care e totuși soluția?

Soluția miraculoasă, extraordinară și eficientă e să accepți că ești unic/unică și că nu există scurtături la problemele vieții. Să accepți că ești capabil să îți trăiești viața fără copierea altora și că durerea face parte din viață. Să accepți că ești creat pentru a trăi și că alocarea unui timp de calitate și dedicat poate fi tocmai soluția miraculoasă căutată. Să accepți că Dumnezeu îți va descoperi ție personal ce trebuie să faci. Soluția cea mai eficientă e personalizată, ține de Dumnezeu, de tine și ce de celelalte persoane implicate.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

2 comentarii la „Cea mai bună soluție”

Lasă un comentariu