Relații toxice în familie

Deși pare un termen modern și oarecum pretențios, relațiile toxice produc tăcut multe drame, răpesc vise, speranțe, blochează în diferite stadii ale dezvoltării oameni care ar putea realiza lucruri mari și chiar ucid fizic pe unii. Din ce în ce mai multe persoane prezintă simptomele relațiilor otrăvite și chiar s-ar putea face o cercetare în domeniu că sunt foarte numeroase. Mediul creștin din România fie că ne referim la țara care se numește ortodoxă fie că ne referim la mediul neoprotestant specific, e plin de exemple bune de ștampilat cu „așa nu”

Ce sunt relațiile toxice?

Păi explicat simplist, deși e un termen complex, sunt relații care produc răni unuia sau mai multor persoane ale unei relații și le afectează într-un mod nesănătos viața. Dacă vorbim de relația maritală definirea se simplifică dar numărul de cazuri se amplifică. Dacă vorbim de familia lărgită se complică  definirea dar se restrânge numărul de cazuri „fără ieșire” dar putem extinde și la locul de muncă și mai ales la biserică. Totuși conceptul de relație toxică are de a face în primul rând cu relația de cuplu pentru că are cea mai mare incidență.

Relația toxică este una în care partenerul de viață e gelos, ignorant, sarcastic, nesigur, critică mereu, e ostil. Orice combinație dintre aceste elemente, chiar și luate singure, dacă e una de durată poate intoxica relația. Totuși cred că gelozia e cea mai toxică „substanță” care poate fi injectată relației.

Din păcate orice persoană poate fi una toxică și poate afecta relația. Cu cât nu ne maturizăm emoțional și spiritual cu atât dispunem de un rezervor mai mare de substanțe toxice. Dorința de a îl controla pe celălalt, dorința de a îl folosi ca o extensie a noastră, dorința de a îl controla sau verifica, dorința de a ne impune punctul de vedere, dorința de a fi mereu cocoloșiți și alintați, dorința de a îl limita pe celălalt doar la noi, gelozia, eschivarea de la relații intime, exagerarea acestora sau lipsa calității lor, dorința ca celălalt să se schimbe și multe altele sunt semnele că toxicitatea relației pot pleca de la tine.

Pe de altă parte dacă ți se reproșează mereu că nu faci bine, dacă niciodată nu ai dreptate, dacă nu te apreciază/vede, dacă vorbește doar despre el/ea, dacă probleme are doar celălalt, dacă are mereu nevoie de răsfăț și dădăceală, dacă e agitat/ă când vorbești cu persoane de sex opus, dacă te simți nesigur/ă în relație, dacă ești ironizat/ă adesea sau ridiculizat/ă sau dimpotrivă ignorat/ă sunt semne clare că ești într-o relație toxică.

Adevărul este că aproape toate relațiile au ceva toxic în ele pentru că partenerii sunt în diferite faze ale devenirii. Asta e normal, nu e normal să nu vrea să rezolve problemele, nu e normal să nu își recunoască eșecurile, atunci toxicitatea e foarte dăunătoare și pentru asta iar aduc în discuție gelozia unde celălalt e vinovat de multe iar gelosul se apără „dacă nu mi-ai da motive nu aș fi gelos” deci încarcă în cârca celuilalt propria problemă. Aici e relație toxică ca la manual.

Totuși cea mai comună caracteristică a persoanelor toxice în relație este că ele sunt centrul universului, ele nu sunt înțelese, nu sunt respectate, nu sunt apreciate, nu sunt sănătoase etc. Ei/ele monopolizează viața celuilalt, tot timpul este vorba doar despre ei și de nimeni altcineva iar dorința de control este foarte des întâlnită la ei, învinovățind partenerul și manipulând în favoarea lor tot ce pot manipula.

În familiile creștine relațiile toxice au particularitățile lor. Fondul religios dă nuanțe complicate tare acestei probleme și șansele de rezolvare scad datorită unei educări religioase neconforme nici cu Biblia nici cu drepturile omului.

Nu aș putea spune dacă bărbații sunt mai toxici în relații sau femeile, dar clar în familiile creștine e multă toxicitate și una persistentă, camuflată, nerecunoscută și nemărturisită. Asta scade dramatic șansa ca relația să se schimbe sau ca persoanele să se schimbe. Asigură un prizonierat eficient și de lungă durată.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

5 comentarii la „Relații toxice în familie”

 1. Buna ziua.

  Din pacate, ma regasesc in toate aceste detalii.

  Mi-ati dat impresia, asa ca o iluzie,parca ati fi fost in „vizita”, in caminul meu, si ati observat comportamentul partenerului, si acum ati descris ce ati vazut 😊

  Sunt de acord cu faptul ca o decizie trebuie luata, indiferent cat de dureroasa este.

  Dar as avea o intrebare: de ce aceste persoane sunt toxice, asa s-au nascut, e ereditar, sau au o cauza, ceva i-a format asa?

  Ma intreb daca, caracterul copilului se poate modela, din caz ca observi la copil, unele trasaturi care se regasesc si in parintele toxic?

  Cum sa cresti un copil sanatos si corect, pt a deveni un adult sanatos din toate punctele de vedere, constient fiind ca are unele inclinatii sau caracteristici ale parintelui toxic, cum sa lucrezi cu el,ca sa nu devina si el, un posibil partener toxic?

  Se poate modela caracterul in ciuda „zestrei” ereditare?

  Răspunde
  • Bună Anemona! Persoanele toxice nu se nasc așa, devin toxice datorită mediului și cum devin toxice pot învăța să renunțe la acest fel de a fi. Dacă vezi astfel de comportamente în copilul tău poți face multe (in afară de: „nu deveni ca taicătu” care nu va da roade).
   Zona asta e foarte vastă deci nu îmi permit să dau sfaturi generaliste. Vă recomand să vorbiți cu cineva punctuale pe acele comportamente identificate. Oricum cea mai mare tentație căreia trebuie să îi rezistați e cea a concurenței cu partenerul și a comparației cu el.

   Răspunde
   • Va multumesc pt raspunsul d-voastra prompt si pt toate recomandarile.

    Apreciez nespus de mult.

    E uimitor sa aflu de fapt,ca persoanele toxice s-ar putea vindeca daca ar constientiza ca sunt toxice si si-ar dori vindecare.
    Ar fi minunat,dar… constientizarea e lucru mare! Nu s-ar mai ajunge la cele mai drastice masuri,decizii.

    Chiar m-am linistit afland ca oamenii devin toxici si nu se nasc asa, eram ingrijorata putin, acum sunt si mai determinata sa continui aceasta calatorie frumoasa alaturi de copii, numita viata, si sa veghez asupra lor sa devina adulti frumosi si sanatosi, ca tot ce ating sa aduca armonie si viatã, si nu sã ia viatã.

    Va multumesc !
    Cu tot respectul!

    Răspunde

Lasă un comentariu