Un nume bun…

Unul din primele păcate ale oamenilor a fost neasumarea, adică învinovățirea altora pentru acțiunile lor, vedem asta la Adam care „dă vina” pe Eva, la Eva care „dă vina” pe șarpe și de acolo încoace în miliarde de scenarii, unele din ele fiind ale noastre.

După ce am acționat și vedem consecințe negative, că la cele pozitive ne asumăm „cu surle și trâmbițe”, căutăm să ne dezicem de acele acțiuni și mai ales de consecințe doar, doar ne-om păstra imaginea și „numele” curate. Nu ne place să fim cunoscuți cu lucruri negative, cu fapte rușinoase, cu greșeli pentru că asta ne afectează identitatea, numele.

Involuntar o mare parte din viață, sau foarte conștient și planificat o altă parte a vieții, vrem să ne păstrăm un nume bun și în același timp avem bătălii imense cu tentații care au potențial imens de a ne strica frumosul nume. Dacă am avea garanția că niciodată nu vom fi descoperiți, noi oamenii am trăi cu totul altfel. Ne-am permite și lucruri pe care astăzi nu ni le permitem pentru că s-ar afla.

În loc să ne rezolvăm problema dorințelor profunde, să căutăm să înțelegem mecanismele din spate, să ne curățim vasul, pornirile inimii, să ne sfințim, preferăm să sperăm că vom fenta atenția oamenilor prin aruncare vinei pe alții.

Un exemplu care e de actualitate este al fostei țări Olanda. Spun fostei țări, pentru că oficial nu mai există, de la 1 ianuarie 2020 Olanda și-a schimbat numele în Țările de Jos (Netherlands) și tot acest demers foarte costisitor pentru a scăpa de anumite aspecte negative asociate cu Olanda. Potrivit agenției de presă BGNES, schimbarea îi va costa pe olandezi 200.000 de euro din bugetul de stat. Guvernul speră ca prin această modificare țara să scape de eticheta de „țară a drogurilor și a prostituției”.

Scriptura ne spune prin înțeleptul Solomon în Proverbele 22:1 că: ”Un nume bun este mai de dorit decât o bogăție mare…” și guvernul din Olanda confirmă parcă asta, vrea să plătească prețul pentru a repara ceva din numele lor.

Asta îmi doresc mult ca prin proiectul ASUMAT, să reușim să descoperim cine suntem și să ne asumăm ceea ce suntem trăind în consecință plini de viață și molipsitor. Pentru a trăi o viață împlinită este esențial să trăim astăzi asumat. Să nu mai inspirăm fumul eșecurilor, neiertării, mâniei care vine din groapa de gunoi a trecutului și să nu ne lăsăm umbriți de norii fricilor și îngrijorării care nu aparțin lui astăzi.

Sunt soț, trebuie să conștientizez asta și să trăiesc la maxim viața de soț cu beneficii și responsabilități. Sunt angajat, să trăiesc această identitate la lucru făcând tot ce e mai bine acolo, având relații bune, aducând plus valoare. Nu îmi place la servici, îmi asum schimbarea și plec unde e mai bine dacă am valoarea de a fi mai bun și aici nu sunt răsplătit pe măsură. Sunt membru în biserică, să îmi asum aducându-mi aportul în acea biserică etc.

NeAsumarea e una din cauzele majore de păcat și rău din lume. Multe păcate și rele nu s-ar mai produce dacă oamenii ar trăi asumat, dacă ar face doar ce le revine lor să facă și ce le face cinste să facă. Nu am mai avea furt, minciună, curvie, ură și toate păcatele relațiilor interumane. Numai faptul că cei ce încalcă legea, de orice fel, se ascund ne relevă acest adevăr.

Asumarea are potențialul să înlăture complet depresia, anxietatea, conflictul marital, șiretlicurile și furturile, corupția și multe alte păcate numai că noi oamenii vrem mereu calea ușoară „pe scurtătură” pe principiul „Apele furate sunt dulci* și pâinea luată pe ascuns este plăcută!”

În adevăr, ”Un nume bun este mai de dorit decât o bogăție mare…” și noi avem un nume bun, numit de Iacov „frumosul nume”, ce face cu acest nume? Cum „îl protejăm”? Cum îl păstrăm pentru a nu trebui să „îl spălăm”?

O cât de odihnitor, liniștitor, eliberator este să trăim asumat astăzi. Nu trebuie să ne ascundem, nu trebuie să ne sprijinim pe sute de minciuni, nu trebuie să ne temem, nu trebuie să fugim. Nouă ni se pare mereu că prin șiretlicuri putem avea avantaje dar cea mai directă, scurtă, eficientă cale în orice poziție ne-am afla este să ne asumăm viața și să nu facem compromis, de nici un fel.

Numele tău cât valorează?

Foto: Pixabay

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

2 comentarii la „Un nume bun…”

Lasă un comentariu