Slujirea echilibrată

„Ce faci tu nu este bine. Te istoveşti singur, şi vei istovi şi poporul acesta, care este cu tine; căci lucrul este mai pe sus de puterile tale şi nu-l vei putea face singur.  Acum ascultă glasul meu; am să-ţi dau un sfat, şi Dumnezeu va fi cu tine! Fii tîlmaciul poporului înaintea lui Dumnezeu, şi du pricinile înaintea lui Dumnezeu. Învaţă-i poruncile şi legile; şi arată-le calea, pe care trebuie s’o urmeze şi ce trebuie să facă.”

Alege din tot poporul oameni destoinici, temători de Dumnezeu, oameni de încredere, vrăjmaşi ai lăcomiei; pune-i peste popor drept căpetenii peste o mie, căpetenii peste o sută, căpetenii peste cinci zeci şi căpetenii peste zece. Ei să judece poporul în tot timpul; să aducă înaintea ta toate pricinile însemnate, iar pricinile cele mai mici, să le judece ei înşişi. În felul acesta îţi vei uşura sarcina, căci o vor purta şi ei împreună cu tine. Dacă vei face lucrul acesta, şi dacă Dumnezeu îţi va porunci aşa, vei putea face faţă lucrurilor, şi tot poporul acesta va ajunge fericit la locul lui.”  Exod 18:17-23

Scriam în meditația de ieri de AICI că și slijitorii sunt oameni și una din caracteristicile noastre ca oameni e că obosim. Oboseala apare fie că tragi la coasă, fie că lucrezi la un computer fie că faci lucrarea Domnului, e omenește să obosești doar că în ultima vreme oamenii ignoră, se dezic de semnalele de alarmă pe care corpul le transmite și pentru bani sau pentru faimă sau pentru că nu văd alternative se extenuează.

Este știut că în fiecare lună a anului 2011 au demisionat 1500 de păstori numai în SUA. Asta ar insemna spun statisticile că aproximativ 50% din pastorii din SUA au deminionat in 2011 făcând ca durata de practicare a slujbei de păstor să fie de 3-4 ani. Interesant e ce îi determină pe păstori să demisioneze și tot cifrele spun că 70% dintre păstorii recunosc că suferă de depresie şi stres conform Stiri Creștine . De unde apare stresul care prelungindu-se poate da în depresie? Ei bine una din cauze e suprasolicitarea îndelungată.

Ietro vede pe moise obosindu-se tare în lucrare spune scriptura că socrul lui Moise a văzut tot ce făcea el pentru popor, şi a zis: „Ce faci tu acolo cu poporul acela? De ce stai singur, şi tot poporul stă înaintea ta, de dimineaţa pînă seara?” A văzut că Moise este în pericol și nu poate continua așa și alege să discute cu el. Interesant e că Moise făcea lucrarea lui Dumnezeu, Moise lucra la ce îl chemase Dumnezeu, lucra pentru oameni să îi ajute dar Ietro care era oarecum în afara ecuației, care avea o privire de ansamblu vede situația mai bine și îl sfătuiește cu înțelepciune pe Moise. Vedem apoi că sfatul său este ascultat și aplicat.

E o mare binecuvântare să slujești echilibrat, excesele niciodată nu au putut fi susținute pe termen lung. E nevoie să fim supervizați, e nevoie să avem sfătuitori, e nevoie să lucrăm în echipă, este nevoie să ascultăm de cei care văd din exterior problema. Doamne ajută-ne să fim oamenii echilibrului, ai coolaborării și sprijinirii.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu