Căsătoria astăzi

Totuşi, din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui, şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei. 1 Corinteni 7:2

Nu mi-ar fi greu să întocmesc acum o listă cu motive pentru care oamenii nu vor să se mai căsătorească. Nu mi-ar fi greu să culeg acum toate motivațiile prezentate de media împotriva căsătoriei. Nu ar fi greu să găsesc o statistică cu motivele care au dus la divorţ în anii trecuţi. Aceste lucruri nu sunt greu de realizat dar e greu se realizat o listă cu motive pentru care merită să fii căsătorit mai ales una care să fie acceptată și de oamenii care nu îl au pe Dumnezeu în centrul vieții lor. Totuși, indiferent dacă oamenii cred în Dumnezeu sau nu legile Lui guvernează tot ceea ce se întâmplă în univers și implicit în viața fiecărui om. Eu pot alege să nu cred în gravitație și să sar de pe un pod, chiar pot decide eu asta și o pot realiza dar asta nu înseamnă neapărat că voi pluti. Cred sau nu cred voi cădea. Așa e și cu cei care nu cred în Dumnezeu, pot decide să îl ignore e decizia lor și au libertatea să o facă dar vor fi și consecințe.

Mai merită să te căsătorești? Când e atâta mizerie aruncată asupra familiei, când la TV sunt prezentate doar familiile în care e mare tărăboi, când statisticile spun că după ce se căsătoresc oamenii au parte de mai puțin sex ca înainte, când căsătoria e privită ca o închisoare, când este atâta promovare a sexului liber, când suntem învățați să fim tot mai liberi și să nu avem nici o barieră oare se mai merită să ne căsătorim?

Pr. Prof. Gleb Kaleda spunea: Atitudinea pe care o adoptă societatea fata de căsătorie şi familie este un indiciu al nivelului ei moral. Lipsa de corectitudine în relaţiile dintre membrii familiei, destrămarea ei au dus la creşterea criminalităţii, a sadismului etc. De modul în care o persoană rezolva în tinereţe problema căsătoriei depinde viaţa, starea sufletească şi duhovnicească şi dezvoltarea de mai departe a familiei ei. Pentru că există o atitudine greșită față de căsătorie există și probleme în societate. Căsătoriții sunt supuși în zilele noastre la un mare stres și la mare presiune. Ești bombardat pe toate canalele cu sfaturi despre cum să divorțezi când dai de greu. Ai la îndemână toate instrumentele legale necesare ca să faci asta, îți sunt prezentate toate „cazurile de succes” și ești sfătuit, ajutat, motivat să divorțezi.

Și totuși căsătoria merită. Merită să fii căsătorit în primul rând pentru că aceasta este voia lui Dumnezeu. De la creație Dumnezeu i-a făcut pe cei doi compatibili, unul pentru celălalt și eu au realizat lucrul acesta de când s-au văzut. Fiind căsătorit și curat atragi binecuvântarea lui Dumnezeu în viața ta și a celor din casa ta și a celor din jurul tău. Fiind căsătorit ești ferit de multe pericole. Fiind căsătorit poți construi o relație durabilă și frumoasă bazată pe încredere și respect, relație pe care ulterior să te poți baza când vin furtunile să nu te trezești că atunci când e mai greu ai rămas singur. Să fii căsătorit nu e un lucru învechit ci e foarte foarte actual și de mare necesitate. Dumnezeu răsplătește cu viață veșnică pe cei ce Îi fac voia dar nu doar atât. Cei doi vor fi binecuvântați pe pământ și vor deveni o binecuvântare pentru copii lor, pentru familiile copiilor lor și pentru societatea în care trăiesc.

Curvia a fost urâtă lui Dumnezeu dintotdeauna. Orice relaţie sexuală în afara cadrului căsătoriei e considerată păcat și atrage judecata lui Dumnezeu. În schimb relațiile intime între soț și soție sunt o foarte mare binecuvântare și un liant foarte puternic pentru cei doi. Oamenii sunt liberi să facă sex oricum dar asta nu înseamnă că Dumnezeu îi va scuti de consecințe.

Vă redau mai jos și o listă făcută de Bogdan Mateescu într-un articol pentru Alianța Familiilor cu avantaje culese în favoarea căsătoriei:

Un studiu recent a confirmat că persoanele căsătorite trăiesc mai mult, sunt mai fericite şi mai sănătoase decât cele necăsătorite.

Există tot mai multe confirmări că a fi necăsătorit poate fi periculos pentru sănătate. Comparativ cu cei căsătoriţi, cei necăsătoriţi au o incidenţă mai mare a mortalităţii: cu aproape 50% mai mare la femei şi cu 250% mai mare la bărbaţi.

A fi necăsătorit poate comporta un risc mai mare la adresa vieţii omului decât bolile cardiovasculare sau cancerul. De exemplu, o problemă cardiacă scurtează viaţa unui bărbat cu aproape şase ani, ca medie statistică. Cei necăsătoriţi trăiesc însă cu zece ani mai puţin decât cei căsătoriţi, în medie.

Tot ca medie statistică, pacienţii care au cancer şi sunt căsătoriţi trăiesc cu zece ani mai mult decât cei necăsătoriţi. Un alt studiu recent pe pacienţi spitalizaţi arată că cei care au suferit intervenţii chirurgicale, dar sunt căsătoriţi, au mult mai puţine şanse să moară în spital decât cei necăsătoriţi. De asemenea, riscul de a ajunge la un cămin de bătrâni e de 2,5 ori mai mare pentru cei necăsătoriţi, chiar dacă se iau în calcul gravitatea bolii, vârsta, sexul şi diagnosticul.

În timp ce avantajele căsătoriei sunt evidente în ceea ce priveşte sănătatea şi dorinţa de a elimina comportamente nesănătoase, cei ce trăiesc în concubinaj nu au parte de aceste avantaje. De fapt, din punct de vedere statistic, ei au o incidenţă mai mare a unor comportamente periculoase pentru sănătate.

Pe lângă faptul că au o sănătate mai bună, cei căsătoriţi stau mai bine şi cu sănătatea mentală – mai puţine depresii şi anxietăţi faţă de cei necăsătoriţi. De asemenea, par să fie mai fericiţi şi o duc mai bine din punct de vedere material decât cei divorţaţi sau necăsătoriţi.

Contrar opiniei celor care spun că nu se căsătoresc pentru că nu au o casă sau alte bunuri materiale, căsătoria este cel mai bun mijloc de a învinge sărăcia şi, de asemenea, cel mai bun cadru pentru a creşte nişte copii. Cercetările confirmă că lipsa căsătoriei sau divorţul le influenţează negativ pe femei şi copii.

De asemenea, băieţii crescuţi departe de tatăl lor au şanse mai mari ca până la vârsta de 32 de ani să comită infracţiuni, comparativ cu cei crescuţi de ambii părinţi.

Adolescentele crescute de tatăl lor au şanse mai mari să reziste avansurilor făcute de băieţi sau tineri. În SUA, treizeci şi cinci la sută dintre adolescentele rămase fără tată înaintea vârstei de şase ani au rămas însărcinate, în comparaţie cu doar cinci la sută dintre cele crescute de ambii părinţi.

„Studiile arată că cei căsătoriţi trăiesc mai mult, au o sănătate mai bună, sunt mai fericiţi, au copii mai dezvoltaţi şi o duc mai bine din punct de vedere material” (Weber, FoxNews.com). Încurajându-i pe oameni să se căsătorească, Dumnezeu le-a spus că vor avea parte de o viaţă mai împlinită.

  • Mai este căsătoria de actualitate? DA
  • Mai este căsătoria necesară? DA
  • Mai este căsătoria de dorit? DA
  • Merită să te mai căsătorești? DA

Oamenii căsătoriți nu sunt mai proști sau mai înguști sau mai slabi de minte ci sunt oameni inteligenți, cu perspective largi și scopuri mărețe, oameni serioși, hotărâți, oameni care își iubesc și respectă partenerul, care se iubesc și se respectă pe ei, care iubesc și respectă pe Dumnezeu. Doamne ajută-ne să ținem căsătoria în toată cinstea și să trăim cu temere și bucurie înaintea Ta.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu