Păzeşte-ţi căsnicia

Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii. Proverbe 4:23

Nu se mai îndoieşte nimeni că familiile, căsniciile, relaţiile curate sunt una din ţintele preferate ale atacurilor mediei, formatorilor de opinie, conducătorilor lumii şi bineînţeles a lui Satan. Cel puţin cei care sunt căsătoriţi ştiu asta pentru că au experimentat-o pe pielea lor. De multe ori ne trezim în mijlocul unor dispute care sunt provocate de terţe persoane şi ne afectează. Ne afectează formarea pe care o face mass media, ne afectează ispitele care există în jurul nostru şi ne afectează aproape fiecare privire aruncată în altă parte decât la modelul lui Dumnezeu de relaţie.

Este foarte uşor astăzi să ajungi le certuri crunte, e foarte uşor să ajungi la conflicte în relaţie, e foarte uşor să te desparţi, e foarte uşor să scapi de partener mai ales dacă eşti femeie. E foarte uşor să distrugi căsătoria şi e considerat normal să se distrugă, oamenii sunt îngăduitori, din ce în ce mai îngăduitori cu divorţul, cu separarea. Suntem aşa de indiferenţi când cineva din anturaj se desparte, nu mai considerăm că trebuie făcut ceva, o acceptăm pur şi simplu ca pe o realitate. Dar între voi nu trebuie să fie aşa spune Biblia, spune Dumnezeu.

Căsătoria să fie păstrată în toată cinstea, trebuie păzită, protejată, apărată. Căsătoria trebuie îngrijită şi îmbunătăţită de ambii parteneri sub îndrumarea lui Dumnezeu. Nimic în lumea asta nu se întâmplă de la sine în afară de rău. Răul se dezvoltă şi creşte dacă nu facem nimic pentru că asta e natura umană păcătoasă. Nu trebuie să faci nimic pentru a-ţi distruge căsătoria, e destul să nu faci nimic.

Principiul semănatului este aplicabil şi aici ca în orice alt domeniu al vieţii de pe pământ. Ce seamănă omul, aceea va şi secera. Nu este omeneşte raţional să merg să culeg roadă de pe un pământ pe care nu am semănat nimic. Dar nici nu se poate să am pretenţia la roadă pe un pământ pe care am semănat dar nu am udat, nu am plivit, nu am îngrijit. E logic omeneşte şi e şi din punctul de vedere al lui Dumnezeu valabil. Tradus pentru căsătoriile noastre ar însemna că nu trebuie să mă aştept la o căsnicie frumoasă, plăcută, în armonie dacă nu mă implic. În mod natural căsătoria se va distruge pentru că în jurul meu sunt căsătorii distruse şi putrefacţia aceea e contagioasă, dacă nu separi un măr bun într-o ladă cu mere stricate cumva, acesta se va altera şi el. Dacă vrei să nu se strice va trebui să faci ceva dacă nu îţi pasă îl poţi lăsa acolo şi eventual să spui câteva rugăciuni pentru el ca să nu se strice.

Ce se poate face pentru a păzi căsătoria:

 1. Implică-te. Nu lăsa căsnicia să curgă normal pentru că nu se va duce în direcţia bună. Implică-te în relaţia şi soţul şi soţia mai mult decât clasicele activităţi (bărbatul să aducă bani şi femeia curăţenie, mâncare şi spălat) Implică-te fizic prin ajutor acordat celuilalt, implică-te emoţional prin discuţii şi încercarea de a înţelege partenerul, sentimentele sale, temerile sale, trăirile sale. Implică-te spiritual prin cercetarea voii lui Dumnezeu pentru căsnicia voastră şi prin aplicarea acesteia în acord reciproc.
 2. Roagă-te. Roagă-te şi adu înaintea lui Dumnezeu pe tine, pe partenerul tău şi căsnicia voastră. Dumnezeu e cel care a inventat căsătoria şi El e gata să vină în sprijinul celor care vor să fie fericiţi în căsnicie, în sprijinul celor care vor o căsnicie bună care vor să trăiască frumos înaintea Sa.
 3. Cercetează ce vrea Dumnezeu de la relaţia voastră şi aplicaţi în viaţa voastră. Rămânerea în voia lui Dumnezeu atrage o mulţime de binecuvântări. Rămânerea în voia lui Dumnezeu înseamnă protecţie pentru căsătoria voastră, înseamnă putere şi prospeţime pentru relaţia voastră.
 4. Iartă. Nu lăsa amărala să te cuprindă. Motive de supărare apar des în căsnicie şi dacă nu iertăm ne distrugem şi pe noi şi pe partener. Să nu apună soarele peste mânia noastră. Supărarea are mai multe forme dar aproape toate provin din neacceptare şi neiertare. O spun din experienţa mea că o supărare poate distruge şi un bărbat şi o femeie şi relaţia frumoasă care trebuie să existe între ei. Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele, şi nu ţineţi necaz pe ele spune Dumnezeu. Oare or fi bărbaţii mai predispuşi la supărare şi femeile mai supărătoare? Nu contează. Iartă.
 5. Scoateţi televizorul din casă. Auci, cum aşa? Păi aşa, dacă ştii că pentru copilul tău e rău să privească la filme violente îl laşi să se uite? Dacă pe adolescentul din casă l-ai prins uitându-se la filme de adulţi nu iei nici o măsură? Dacă îl vezi pe copil cu chibriturile în mână nu îţi pasă? Ba da ştii că acestea sunt pericole pentru ei. Dar pentru relaţia voastră de ce nu înlăturaţi pericolele? De ce vă amăgiţi singuri cu fraze pompoase că nu vă afectează, că voi sunteţi oameni mari şi ştiţi ce este bine. Psihologii spun bazat pe studii că un grup de oameni buni dacă este pus împreună cu un grup de oameni răi devin răi. Nu devin  oamenii răi buni ci invers. Nu va face cu alte cuvinte niciodată mărul sănătos din ladă ca merele stricate de lângă el să se însănătoşească.
  Televizorul dăunează grav sănătăţii căsniciei.
 6. Petreceţi timp împreună. Fie că e la bucătărie spălând vase când celălalt pregăteşte masa, fie că e la curăţenie prin casă împreună, fie că ieşiţi la joacă fie că lecturaţi ceva faceţi multe activităţi împreună.
 7. Comunicaţi. Aici nu mai scriu nimic că e plin internetul de idei.
 8. Faceţi sex. Da nu te uita aşa, faceţi sex că e bun pentru relaţie, e bun şi pentru sănătate. E plăcut, e benefic dar e şi o datorie, o datorie cere îmi place trebuie să să recunosc. Aici e un punct nevralgic al familiilor creştine. Folosirea sexului ca mijloc de pedeapsă şi înţelegerea greşită a sexualităţii din cauza unei educaţii defectuoase în domeniu fac ravagii şi nu lasă soţii să se bucure de o aşa de mare binecuvântare. Dacă vreţi ajutor în înţelegerea acestor aspecte găsiţi.
 9. Relaţionaţi. Relaţionaţi ca familie, implicaţi-vă în comunitate, implicaţi-vă în biserică, ajutaţi pe cineva. Relaţiile bune consolidează şi relaţiile dintre soţi.
 10. Cereţi ajutor. Când scârţăie ceva şi nu mai faceţi faţă cereţi ajutor.

Numa fii atent că au ieşit 10. Nu, nu se vrea a fi una din celebrele liste de genul „10 paşi pentru…….”  Nu e exhaustivă lista şi nu sunt eu marele guru în a da sfaturi dar cred că acestea sunt foarte importante pentru a avea căsnicii mai bune, pentru a avea pace în casă pentru a ne putea întoarce cu bucurie şi nerăbdare acasă la soţ sau la soţie. Căsătorie e o binecuvântare şi trebuie să rămână aşa.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu