O fi ziua femeii?

Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedecate rugăciunile voastre. 1 Petru 3:7

Mare lucru dacă nu voi lua castane azi, dar ca şi ieri să zicem un „Doamne-ajută” şi „îndrăzniţi fraţilor”. Păi de ce atâta grijă? Pentru versetul de mai sus.

În primul rând 8 martie nu este o sărbătoare creştină şi mulţi masculi vin cu remarca, foarte evlavioasă de altfel: „Ce 8 martie `domle, arată-mi unde scrie în Biblie despre asta!” E adevărat că nu îşi are originea în creştinism ci este iniţiată de Clara Zetkin (1857-1933), o intelectuala evreica născută la Wiederau (Saxonia) si moartă la Arhanghelskoie, in fosta U.R.S.S. De ce tocmai ziua de 8 martie? Unul dintre motive (şi cel mai invocat) este că în această zi avuseseră loc mai multe demonstraţii revendicative ale „femeilor muncitoare“, începând cu o grevă a ţesătoarelor new-yorkeze din 1857. Apoi ca să fie mai acceptată s-a încercat cuplarea ei cu sărbătoarea Purim unde tot o femeie, Estera, a avut un rol major.

Ei bine 8 martie nu e chiar atât de internaţională cum ne-a spus partidul, doar vreo 60 de ţări din 193 recunoasc 8 martie. Îmi amintesc perioada copilăriei cu zeci de felicitări colorate, mărţişoare, ghiocei şi altele şi meditez iar la ce o fi însemnând pentru femei şi pentru bărbaţi o zi de 8 martie. Ia să vedem:

Cred că, deşi nu este o sărbătoare cu origini în creştinism, nu are nimic contradictoriu cu acesta. Avem porunca asta să dăm cinste femeii ca unui vas mai slab. Avem responsabilitatea asta faţă de soţiile noastre. Aici vreau să fac o distincţie clară. Mamele noastre în cinstea oferită sunt la egalitate cu taţii pentru că versetele dedicate lor îi menţionează pe ambii: Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta. E bine să fiţi atenţi cu mamele dar aleg astăzi să scriu despre soţii. Nu sunt genul de om care să de-a iama în magazine cu zeci de flori în braţe, ca poliţia rutieră, alergând după toate femeile cu care m-am întălnit anul ăsta. Fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui, şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei.

Ce se întâmplă azi în general e o mare dovadă de egoism. Bărbaţii aleargă după cadouri ori foarte ieftine ca să scape de obligaţii şi pentru că trebuie să ia multe, ori foarte scumpe pentru a impresiona, a şoca, iar multe din femei au aşteptări mari, dar şi dezamăgiri mari azi, crezând că li se cuvine atenţia multor bărbaţi. Ambele tabere dau dovadă de egoism. De ce zic asta:

Păi cele mai cumpărate cadouri de 8 martie de pe paginile web dedicate sunt …. lenjeriile intime, (ce drăguuuţ 🙂 nu? ) pai pentru cine iau domnii lenjeria de fapt? Cred că am o vagă bănuială. Apoi se mai cumpără flori şi bomboane. Fără supărare, bomboanele se împart. Se mai cumpără şi alte cadouri bumerang pentru femei: aspiratoare, cărţi de bucate, şampoane, mixere de bucătărie, bilete la saloane de frumuseţe, vopsele de păr şi altele.

8mapmaCred că şi 8 martie a fost confiscată de consumism, e comercial totul, totul e să cumperi, nu doar soţiei ci întregului colectiv de femei din fabrică, acolo cheltuială, ce te faci dacă eşti electrician la o fabrică de confecţii :)) Oamenii, bărbaţi şi femei deopotrivă, cred că a serba o zi a femeii este egal cu a cumpăra, am cumpărat cadoul deci am cinstit-o, am primit cadoul deci mă apreciază, e scump cadoul deci trebuie să dea mult şi ea, e scump cadoul deci mă iubeşte mult. Nu vi se pare că nu are treabă cu realitatea, că e doar spoială ieftină indiferent de cât de scump e cadoul. E o chestie dubioasă, ieftină, fără valoare în real, bărbaţii se scapă de datorii şi aşteaptă mult, femeile se prefac că este bine şi că e foarte frumos cadoul dar inima le plânge de realitatea dureroasă.

STOP! Nu este bine aşa, ori iubim şi dăm cinste ori nu o mai facem deloc, de ce să ne amăgim singuri şi unii pe alţii. Decât cadouri scumpe sau ieftine din obligaţie şi total neinspirate care contează doar la număr nu şi la valoare mai bine o discuţie plăcută în doi la o cană de ceai în care să întrebăm soţia despre cum am putea să o înţelegem mai bine, cum am putea să o ajutăm sau să nu o încurcăm. E mai bine venit un moment de surpriză în care soţul pregăteşte masa decât venitul acasă cu un buchet de flori ciufulite şi cu coada ruptă de la înghesuiala din autobuz sau de la viteza cu care am tras uşa ca să facem surpriza cea mare, singura din an.

Uitaţi astăzi de: sprayuri iftine, de săpunuri FA, de lenjerie intimă de 5 lei setul, de flori de la baba de la colţ un 1 leu bucheţelul, de ciocolata no-name, şi mai ales de bomboanele în formă de inimioară şi de felicitările de la ruşi, vă mai aminţiţi de ele?.

Apoi uitaţi azi de sex. Nu daţi, nu daţi, staţi să mă explic. Deci, bărbaţii ca altruişti ce sunt (spun din experienţă) odată ce cumpără un cadou… şi flori… şi   l e n j e r i e…. cei mai mulţi se aşteaptă ca de „surpriză” soţia să cadă pe…s(pat)e. Păi asta nu e iubire de soţie ci iubire de sine dragilor. Ce ar fi să nu vă gândiţi azi la asta ci diseară în loc de clasicul de până acum să povesţiţi să ascultaţi, să faceţi complimente, să apreciaţi. Cred că ar merge.

În concluzie, bărbaţilor iubiţi-vă nevestele e porunca ce reglementează şi această sărbătoare şi ne învaţă „să o rupem cu păgânătatea comercială şi egoistă” Să iubim fără pic de egoism, oare suntem în stare…, Doamne ce scriu, nu va fi bine de mine dar o să mă străduiesc. Acum serios dragilor: chiar ne iubim nevestele aşa cum a iubit Hristos biserica? Facem o probă azi?

Astăzi sărbătoriţi diferit de până acum. Concentraţi-vă atenţia pe doamnele voastre, apreciaţi-le, ajutaţi-le, ascultaţi-le inima, e mult mai important pentru ele asta decât banii cheltuiţi în grabă pe cadouri şi flori. Cumpăraţi neapărat şi flori azi, orice femeie mai mult sau mai puţin (nu doar bărbaţii au eu)  aşteaptă azi o floare de la cel cu care împarte viaţa.

E greu să scriu mai mult că îmi dau seama de stângăcia mea prima dată şi de denaturarea comercială apoi. Femeile au devenit bărbătoase în zilele noastre şi e dificil să alegi cadoul potrivit, emanciparea asta a femeii le şi dezavantajează mult în asemenea cazuri. Dar rămân la ce spune Biblia că nu am cum să greşesc şi vă recomand şi vouă tot aşa: Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab. şi Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea. Doamne ajută-mă!

Nu uitaţi, ziua femeii nu este doar azi!

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu