Aparențele înșeală

„Aşa vorbeşte Domnul: blestemat să fie omul care se încrede în om, care se sprijinește pe un muritor şi îşi abate inima de la Domnul! Ieremia 17:5

Îmi amintesc de o întâmplare amuzantă din adolescență. Eram un tip tare introvert și mai ales complexat. Nu aveam curajul să abordez fetele deloc pe când câțiva din anturajul meu erau mari cuceritori. Într-o zi unul din amicii mei în timp ce eram pe stradă și discutam de aspectul acesta s-a oferit să îmi facă o demonstrație. Trecuse pe lângă noi o fată care spunea el: ”Așa ceva nu se ratează, uite ce bine arată” și a început cu artileria pe ea în timp ce mergeam în spatele ei, complimente, apropouri, propuneri și multe altele. Fata a intrat într-o conversație cu el fără să se întoarcă și a durat asta câteva minute până când a fost impresionată de tacticile lui și i-a spus: Bine, sărut vrei, sărut ai și s-a întors brusc să îl pupe pe ăsta. Ce a urmat a fost din filme cu proști, el alerga și ea după el. Nu am înțeles de ce până nu am văzut-o la față.

Colegul meu fusese impresionat de cum arăta de la spate, ca mulți bărbați de altfel și a tras concluzia că e frumoasă fata și trebuie să o cucerească dar a fost aproape șocat de cum arăta din față.

Poate e prea brutal exemplul meu dar l-am ales pe acesta pentru că de multe ori tot așa suntem duși în eroare de aparențe. Trăim într-un timp al aparențelor, multe aspecte sau decizii sunt de suprafață, multe imagini sunt trucate, fețe machiate, emoții simulate, forme ajustate, credințe preluate, vieți copiate și destine ratate. Trăim o lume a superficialității și amăgirilor. Știm că suntem foarte nereali dar continuăm să ne acceptăm cu falsitate cu tot, tocmai pentru că și noi avem o doză mai mică sau mai mare de falsitate.

Știm că suntem păcăliți zi de zi de aparențe, știm că femeile pe care le privim nu arată așa în realitate dar ne place ceea ce ne arată ele și le apreciem, știm că bărbații nu sunt așa cum se prezintă în public dar multe femei se lasă cucerite de aparențe și ajung în căsnicii dramatice. Știm că alimentele frumos ambalate de fapt nu sunt atât de sănătoase și totuși le cumpărăm aproape inconștienți. Știm că un credit bancar prezentat așa de bine în reclame implică dobânzi mari dar facem tot ce ne stă în putință pentru a îl dobândi. Știm că alcoolul și tutunul sunt dăunătoare și nimeni nu contestă asta dar sunt consumate pentru că e la modă, pentru că privim un mesaj publicitar care ne provoacă. Știm că nu e benefic să avem o evlavie falsă și o credință simulată dar alegem să fim așa pentru că celor din jurul nostru le stă bine așa. Exemple sunt multe și pot continua dar principiul e același ne lăsăm păcăliți de aparențe deși știm că acestea ne înșeală.

appearancesScriptura ne avertizează că omul nu este de încredere, ne spune că inima omului e nespus de înșelătoare și ne mai avertizează că banii sau mita schimbă inima omului și totuși ne încăpățânăm să ne punem încrederea în oameni. Vrem sau nu vrem de multe ori ne încredem în oameni care fac promisiuni mari în campanii electorale, le acordăm votul nostru apoi devenim cei mai duri critici ai lor pe motivul că nu au făcut așa cum au promis. Ne punem încrederea în viitorul partener, încheiem un legământ cu acesta apoi mulți se trezesc în prizonierat pentru că deși au fost avertizați au ales să se lase păcăliți de aparențe.

Noi oamenii suntem în stare să ne prefacem extraordinar de bine, atât de bine încât cei din jurul nostru să ne creadă. Nu avem rețineri să folosim alți oameni pentru a păcăli pe alții și nici măcar nu avem rețineri în a folosi numele sau darurile lui Dumnezeu pentru a ne face credibili. Știu atâtea cazuri de familii care s-au despărțit în urma așa ziselor descoperiri, știu familii în care unul din soți a plecat la muncă în afară motivând că așa au primit lumină de la Dumnezeu. Știu mulți oameni care au folosit numele Domnului pentru a își susține ideile sau a deveni credibili în aspecte în care Dumnezeu nu avea treabă sau în care poziția scripturii era clară împotrivă.

Aparențele înșeală. Mă gândesc la Isaac care a fost păcălit de fiul său cel mic pentru a îi lua binecuvântarea, un caz dramatic cu ani de despărțire și cu teamă și lupte. Mă gândesc la Iacov la rândul său cum a fost înșelat de aparențe dar fapt socrul săi i-a dat o altă fată decât dorise el. Mă gândesc la Iosua cum a fost înșelat de locuitorii din cetățile Gabaon, Chefira, Beerot şi Chiriat-Iearim.
care au venit la el simulând identitatea în altceva. Oameni de calibru înșelați de aparențe. Noi nu facem excepție.

Și totuși: până când ne vom lăsa păcăliți? Până când vom accepta să înghițim minciunile moderne pe care le identificăm foarte bine de altfel. Cât vom alege să ne mulțumim cu surogate? De ce ne lăsăm amăgiți așa de ușor și în mod atât de conștient. De ce suntem parcă legați să nu luăm nici o măsură? Poate pentru că și noi am devenit așa și nu mai avem putere să ne opunem. Știm că luăm otravă dar ne mulțumim că e dulce. Petrecem mult timp la TV și pe internet deși știm că e otrăvitor pentru suflet dar greu decidem să apăsăm butonul.

Aparențele înșeală, nu te lăsa înșelat, nu te lăsa păcălit, fii treaz și veghează că potrivnicul nostru caută să ne doboare. Nu te  mulțumi că e dulce minciuna, nu crede că amăgirea ta e mai mică decât a altora, nu te amăgi că e doar azi și gata, nu te lăsa înșelat de cel care este tatăl minciunii. Dacă știi ce este păcătos și rău pentru tine și încă mai faci acel lucru vina îți aparține.

Dumnezeu ne-a dat și pe Mângâietorul despre care Ioan spune: Când va veni mângîietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit, şi vă va descoperi lucrurile viitoare. Iar Biblia ne spune în Tesaloniceni: Nimeni să nu vă amăgească în vreun chip.

Nu vă lăsați înșelați de aparențe. Cercetați toate lucrurile și luați ce este bine.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu