Vremea pentru îmbrățișări

Îmbrăţişarea îşi are vremea ei, şi depărtarea de îmbrăţişări îşi are vremea ei. Ecclesiastul 3:5

E un gest mic, aproape banal, pentru unii e un automatism deja pentru alții e ceva rar, foarte rar iar unii nu au primit sau oferit niciodată o îmbrățișare. Priveam ieri la o doamnă care a întins brațele să îmbrățișeze un domn, erau spre 50 de ani ambii. Probabil erau cunoscuți dar nu se văzuseră de multă vreme iar în ochii domnului am citit aproape disperare. Aceasta l-a cuprins iar el stătea cu mâinile pe lângă corp de parcă era statuie, se citea foarte bine pe chipul său dar mai ales din gesturi că nu făcuse așa ceva prea des în viața lui. Întâmplarea asta m-a făcut să meditez la acest aspect.

Îmbrățișarea își are vremea ei. În Biblie găsim relatări în care prietenii se îmbrățișează (David și Ionatan) găsim și relatări despre îmbrățișări ale morții când unul din cei doi a înfipt sabia în timp ce se îmbrățișau. Mai găsim relatări despre îmbrățișări de acceptare de primire (Iacov și Laban) dar și îmbrățișări ale împăcării și iertării (Iacov si Esau). În Cântarea Cântărilor găsim relatat despre îmbrățișări ale dragostei, erotice dar și îmbrățișări ale dragostei false care duce la moarte (Proverbe 13)

În realitatea cotidiană vedem tot mai puține îmbrățișări și realizăm că tot mai multe dintre acestea sunt doar protocol sau automatisme și tot mai puțini oameni au parte de îmbrățișare. Mă doare inima când văd la consiliere soți care nu mai pot să se îmbrățișeze, nu mai pot să întindă brațele să se strângă aproape unul pe altul deși se vede că inima le plânge la amândoi și le e dor, tare dor de un asemenea gest.

E un gest mic dar efectele sunt mari. Îmbrațișarea reușeste, mai vizibil decât multe din lucrurile care ne înconjoară, sa ne îmbunătățească starea de spirit și să scadă în schimb nivelul de stres. Conform unui studiu efectuat în cadrul Universitatății Carolina de Nord, nivelul cortizonului (un hormon secretat de glandele suprarenale în condiții de stres și tensiune) a scăzut semnificativ când persoanele participante la studiu au fost îmbrațișate de partenerii lor pentru minim 20 de secunde. Un nivel mare de cortizol poate determină creșterea tensiunii și a nivelului de zahar din sânge.

Imbratisarea reduce tensiunea arteriala, având astfel un efect benefic asupra inimii și prevenind instalarea anumitor boli ale inimii. Studii recente au demonstrat că în timpul îmbrățisării are loc o eliberare semnificativa de oxitocină, hormonul atașamentului și al iubirii, cel care determina sentimentul de afecțiune și de apropiere față de cineva. Tot oxitocina joacă un rol esențial în relația dintre mamă și copil, creând legătura unică dintre cei doi.

Imbrățisarea are un efect calmant, având rolul de a regla bătăile inimii. Conform unui alt studiu, frecvența cardiacă a celor care se îmbrățisează se reduce cu 5-10 bătăi pe minut. Un alt studiu efectuat în 2000 arată că bebelușii care au fost îmbrățișați în timp ce li se efectuau anumite teste la sânge au plâns mai puțin și au avut un ritm al inimii mai regulat decât cei care nu au fost îmbrățișați.

În timpul imbrățișării, se eliberează în mod natural și alte substanțe chimice benefice, dopamina fiind una dintre ele. Dopamina este o substanță secretată de creier, responsabilă de starea de bine și de buna dispoziție a unei persoane.

Cercetătorii spun că îmbrățișarea:

 • Like-A-Hug wearable social media vestne face să ne simțim bine
 • risipește sentimentul de singurătate
 • ne ajută să ne depășim fricile
 • ne ajută să ne construim stima de sine
 • favorizează altruismul
 • controlează apetitul
 • scade tensiunea arterială
 • ne ajuta să luptăm împotriva insomniei
 • ne confirmă existența noastră fizica
 • scade riscul apariției bolilor de inima
 • ajută la scăderea nivelului de cortizol, mai ales în cazul femeilor
 • reglează producția de hemoglobină
 • oferă o alternativă sănătoasa și sigură la alcool și droguri
 • transmite sentimentul de ‘a aparține’
 • efectele îmbrățișării au loc chiar și atunci când imbrățișarea încetează. Imbunătățirile fizice și emoționale pe care îmbrățișarea le aduce organismului durează mai mult decât imbrățișarea în sine
 • ajută la eliberarea durerii fizice
 • îmbrățișarea vindecă

Dacă nu îți poți îmbrățișa soția sau soțul vă privați ambii de o grămadă de efecte benefice, dacă nu mai ai puterea să-ți îmbrățișezi copiii să știi că le schimbi viitorul în rău, dacă nu mai poți îmbrățișa prietenii e un semn că relația s-a răcit. Dacă nu mai ai bucuria de a întinde brațele spre cineva să îl îmbrățișezi înseamnă că tu te-ai răcit și ai nevoie de tratament.

Hai să strângem azi fiecare din noi pe cineva drag la piept dar și pe cineva pe care îl apreciem și știm că ar avea nevoie să simtă apreciere.

Priviți puțin o istorisire a unui om care s-a hotărât să ofere îmbrățișări gratuite celor din jur tocmai pentru că el se simțea singur. Fiți atenți și la efecte.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu