Cuvintele înţelepte

Cuvintele înţelepţilor, (trebuiesc)  ascultate în linişte. Eclesiastul 9:17

Sâmbătă noaptea spre Duminică am stat la ocazie de la Sighişoara spre Mediaş la întoarcerea mea de la Bucureşti şi după ce am îngheţat bine de tot a oprit un domn care mergea spre Mediaş şi m-a luat. În maşină era cald şi omul asculta o predică a unui preot sau duhovnic. Am dat bineţe apoi văzând că omul ascultă la volum redus mesajul am tras concluzia pripită că nu e foarte atent şi că aş putea conversa. Am greşit. Omul mi-a spus că predicile duhovnicilor trebuiesc ascultate în linişte. Imediat mi-a venit în minte acest verset din vorbele lui Solomon care afirmă acest aspect.

Cât a durat acel mesaj am fost foarte atent la ce vorbea acel duhovnic dar în acelaşi timp mintea îmi atrăgea atenţia asupra modului meu de ascultare. Am ascultat multe mesaje duhovniceşti, am ascultat multe mesaje înţelepte, am citit de multe ori Biblia şi am citit de multe ori cărţi unele din ele foarte, foarte bune dar de prea puţine ori am ascultat mesajele acelea în linişte şi din această cauză am pierdut resurse preţioase. Nu e totul să am ocazia să ascult un mesaj bun sau să citesc o carte bună, dacă nu am atitudinea potrivită pentru primirea acelui mesaj transmis, e foarte posibil ca acesta, deşi a fost extraordinar să nu îmi fie de nici un folos.

Despre ce linişte e vorba oare? Şoferul de care vorbeam am aflat ulterior că era ortodox dar că oamenii îi spuneau pocăitul din cauză că devenise bisericos şi asculta predici. Din discuţiile avute am văzut la el două feluri de liniste şi le-am văzut clar de tot şi erau biblice 100%.

Liniştea interioară. Multă lume merge la biserică din multe confesiuni şi deci vine în contact cu mesajul bibliei, mesaj plin de înţelepciune şi valoare dar foarte puţini din cei care aud astfel de mesaje au liniştea necesară înăuntru pentru a asculta mesajele. De foarte multe ori, aş îndrăzni să spun fără să greşesc că de fiecare dată Dumnezeu are un mesaj plin de înţelepciune pentru noi când ne expune Cuvântului (chiar dacă uneori nu agreăm persoana de care se foloseşte) iar noi din cauza zgomotelor şi a gălăgiei din mintea noastră doar auzim cuvântul.

Mulţi oameni citesc cărţi bune dar din cauza tulburării din minte puţini le înţeleg mesajul. E foarte posibil să pierdem mesaje care ne-ar putea transforma viaţa, ne-ar putea aduce multă înţelepciune din cauză că nu ne facem mai întâi linişte în suflet şi minte, din cauză că nu venim cu o atitudine potrivită la ascultarea sau citirea vorbelor înţelepte.

Ştiu că viaţa asta e plină de zbucium, bătălii, războaie, larmă mare şi gândurile fac mare gălăgie dar mai ştiu că tocmai acel moment de linişte în prezenţa cuvintelor înţelepte îmi poate aduce şi pacea dorită în viaţă. Trebuie să îmi fac zilnic obiceiul să meditez la cuvinte înţelepte în linişte. Asta eu o fac cel mai bine dimineaţa şi voi continua să o fac, e extraordinar să îţi linişteşti mintea şi sufletul la începutul zilei şi să asculţi cuvintele înţelepte ale lui Dumnezeu.

Liniştea exterioară. Ştiu multe persoane care ascultă muzică religioasă sau mesaje religioase fie la muncă, fie în maşină, fie când trebăluiesc prin bucătărie sau atelier şi apreciez interesul oamenilor pentru mesaje de calitate dar am impresia azi că multe din ele se pierd în zgomotele conexe şi devin doar zgomote. Deşi au valoare devin gunoaie.

Am auzit o întâmplare a unui om care la mutarea din locuinţă a pus într-un sac de plastic toate bijuteriile soţiei (multe) şi economiile de la saltea (pe la 200 de mii de euro) şi din neatenţie pentru că erau sacii la fel au aruncat şi sacul cu pricina la gunoi. Au realizat acest aspect după 4-5 zile când puneau totul la loc în noua casă dar nu au mai putut face nimic. Au mers la groapa de gunoi să caute dar era imensă hectare întregi, banii şi bijuteriile lor deveniseră un simplu gunoi undeva sub alte tone de gunoi nu pentru că nu erau valoroase ci pentru că au fost amestecate cu gunoiul.

Cam aşa se întâmplă cu noi când amestecăm mesajele înţelepte cu gălăgia din mintea noastră sau cu cea exterioară. Nu merită dragii mei să ascultăm o predică fără să facem linişte în minte, nu merită să citim biblia la repezeală şi pe fugă, nu merită să citim o carte bună doar mecanic. Nu ţi-ar fi necaz să ştii că ai trecut la milimetru peste ocazia de a-ţi îmbunătăţi pentru totdeauna viaţa? E ca unul din cazurile de drame aviatice despre care am citit acum câţiva ani. Avionul avea un defect şi piloţii s-au panicat tare. Din turnul de control ar fi primit indicatii care îi putea salva şi cutia neagra arăta clar pe înregistrare că turnul a transmis clar şi inteligibil aceste informaţii dar din cauza larmei din cabină şi pentru că piloţii încercau să comunice cu turnul de control mereu nu au putut auzi indicaţiile şi s-au prăbuşit. Cam aşa e situaţia noastră la ascultarea mesajelor.

Ce am învăţat de aici? Ce decizii am luat? Să îmi fac linişte de fiecare dată în exterior şi interior cînd sunt expus cuvintelor înţelepte, cînd citesc cărţi bune. Am învăţat că e vital pentru mine să ascult mesajele care îmi pot schimba viaţa cu o atitudine potrivită. Dacă tot merg la biserică de ce să nu plec de acolo îmbunătăţit, schimbat, transformat. Dacă tot îmi fac timp să citesc Biblia sau o altă carte de ce să nu fiu atent şi să iau maximul de binecuvântare posibil. Nu o să mai fac aceste lucruri oricum, voi încerca să îmi schimb atitudinea. Voi?

Iată câteva îndemnuri în acest sens:

Proverbe 4:20-22  Fiule, ia aminte la cuvintele mele, pleacă-ţi urechea la vorbele mele! Să nu se depărteze cuvintele acestea de ochii tăi, păstrează-le în fundul inimii tale! Căci ele Sunt viaţă pentru cei ce le găsesc, şi sănătate pentru tot trupul lor.

Proverbe 5:1-2  Fiule, ia aminte la înţelepciunea mea, şi pleacă urechea la învăţătura mea, ca să fii cu chibzuinţă, şi buzele tale să aibă cunoştinţă.

Proverbe 15:31  Urechea care ia aminte la învăţăturile care duc la viaţă, locuieşte în mijlocul înţelepţilor.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu