„Suntem cu totii diferiti. Din fericire.” (dintr-o reclamă)
Și iar mă preocupă întrebările existențiale… Da mă preocupă aspectul normalității pentru că mi s-a spus des, poate prea des că nu sunt normal. Nu am analizat asta prea mult până acum pentru că de cele mai multe ori oamenii o spun ca să te înjosească dar astăzi arunc o privire (cu mintea) spre aspectul acesta pentru că am văzut reclama asta pe o mașină.
Oamenii te acuză că nu ești normal când te văd că ești diferit de ei. De obicei avem tendința să credem că noi suntem normali și noi suntem etalonul după care se face evaluarea despre ce este normal și ce este anormal. De exemplu: Merg pe stradă și văd o domnișoară foarte haios îmbrăcată, cu blugii rupți, cu șapca pe o parte, cu un tricou lălâi care îi lasă un umăr gol(moldovenescul pentru larg) și cu căști de un kilogram pe urechi. Dacă o analizez în comparație cu sistemul meu de valori îi pun imediat o etichetă cu: ”Asta nu e normală.” sau: Dacă merg cu trenul și scot Biblia să citesc ceilalți foarte ușor vor spune: ”Ăsta nu e normal, e pocăit.” pentru că în sistemul lor de valori normal e să citești Libertatea.
De multe ori ne desconsiderăm unii pe alții doar pentru că suntem diferiți și în acest fel ne etichetăm greșit ceea ce împiedică o comunicare și o conlucrare bună. Normalul nu e ceva absolut, normalul e relativ, tare tare relativ. Exemple: Dacă mergi la mare pe plajă normalul e costumul de baie, cei care stau fără el la plajă trec drept anormali dar și cei care stau în blugi și tricou la 35 de grade pe plaja tot anormali trec. Normalul la biserică e o îmbrăcăminte decentă, cei care vin decoltați și mulați trec drept anormali dar și cei care vin foarte retro îmbrăcați. Normalul pentru viața de biserică e o anumită costumație iar normalul pentru plajă e alta.
Ne ducem mai aproape de chestii mari și ridic câteva întrebări: Ce este normal: Să educi copiii acasă sau să îi dai la școală? Să muncești la birouri sau să muncești în agricultură? Să ai televizor sau să nu ai? Să ai mașină sau să ai doar bicicletă? Să ai credit sau să nu ai? Să te relaxezi după muncă sau să mai muncești o tură? Să te joci și la 30 de ani sau să fii sobru? Întrebările pot continua la nesfârșit și probabil ați intuit unde vreau să ajung.
Dacă vrei să duci masele creează-le impresia că direcția în care vrei să îi duci e cea normală. Iar exemplu: Privești un film în care un om fermier înăsprit de muncă după o zi plină seara stă în liniște și trage dintr-o țigară cu poftă. Ghici ce vei simți nevoia să faci după o zi încărcată de muncă sau după o treabă grea? Să fumezi, iar dacă cineva te va întreba de ce fumezi prima replică care îți vine în minte e: Păi după o așa munca grea e normal să fumez o țigară… Nu toți vor fuma dacă văd astfel de filme ”educative” dar cei mai mulți o vor face. Pentru cei care nu-s normali există alte metode 🙂 De ce există emisiuni de prezentare de modă? Pentru că vor să facă o anumită linie vestimentară să devină normalul. De ce există reclamă? Pentru că vor să facă un anumit produs să facă parte din normal. De ce au existat telenovele? Pentru că au vrut să facă telenovela normalul vieții noastre. De ce există atâtea filme cu crime și draci și monștri? …. pentru că acesta va deveni normalul… Dacă vrei să schimbi normalul folosește mass media. Dacă vrei să devii normal (normalul lor) stai la TV.
Înțelegeți dragii mei logica? Un lucru devine etalonul pentru normal dacă ni se creează impresia că cei mai mulți îl fac. Orice ciudățenie dacă e acceptată de majoritate devine normală pentru acea masă de oameni. Deci dacă vrei să manipulezi masele creezi impresia că acel lucru e normalul chiar dacă el încă nu este. Asta se poate face prin formatorii de opinie. Oameni de mare calibru (omenesc) . Iar exemplu: Național Geografic beneficiază de renumele de post TV serios credibil care nu difuzează tâmpenii, dacă vrei să manipulezi o anumită clasă de oameni mai culți care nu merg duși cu Antenele sau cu ProTV creezi o emisiune (care costă enorm) pe care o plasezi strategic în grila lor de programe. Efectul e de peste 80% rata de succes.
Normalul variază foarte mult în timp. Acum 100 de ani normalul era să fii om gospodar cu o casă făcută de mâinile tale, să ai familie cu 4-5 copii, să mergi la biserică. Normalul azi e să stai la oraș intr-un apartament luat pe credit, să ai mașini multe și copii puțini și să nu mai crezi în Dumnezeu (că doar pe Discovery au spus ăia că nu există). Normalul variază de la o țară la alta, de la un oraș la altul, de la o familie la alta și de la un individ la altul. Normalul este schimbabil și instabil. E atât de volatil că niciodată nu poți fi suficient de normal 🙂
Arhimede spunea: Daţi-mi un punct de sprijin şi pun pământul în mişcare. Normalul pe care oamenii se bazează așa de mult e relativ dragilor, cum te bazezi pe el să clădești ceva cum te trezești fără fundație sau fundament. De aceea de multe ori oamenii ajung la nebunie. Cum să nu se întâmple când normalul se schimbă așa de rapid. A fost normal să contractezi un credit pentru casă, ai luat banii dar normalul de atunci s-a dus și nu mai găsești ușor de muncă … A fost normal să ții banii la bancă, să faci depozite dar normalul acela a trecut. A fost normal să plătești asigurare de sănătate și pensii dar…. A fost normal să îl contești pe Dumnezeu dar… până la urmă rămâne singurul lucru stabil și neschimbabil în univers. Arhimede avea dreptate, nu avem puncte de sprijin în întreg universul, avem nevoie de unul din afara sa. Acela e Dumnezeu.
Cineva chiar a scos o carte cu titlul ”Toți sunt normali până ajungi să îi cunoști.” Nu am citit-o dat titlul afirmă un mare adevăr. Trebuie să o citesc.
Mai scriu și zilele următoare despre a fi normal sau nu pentru că mai am să meditez mult asupra normalului și cum folosirea sa ne poate transforma în ceea ce nu am vrea să devenim, cum folosirea sa etichetează greșit oameni, cum folosirea sa creează conflicte majore în relații dar și în suflet.
Până atunci meditează și tu și vezi dacă ești normal. Eu până acum nu sunt dar nici nu prea vreau să fiu normal.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.
E ceva, ca mai ai timp si ptr aceste comentarii, dar ai dreptate !
Lumea este atit de diferita,icncit de multe ori nu o poti intelege….!si trecem de multe ori
prin aceste faze.