Şi, când staţi în picioare de vă rugaţi, să iertaţi orice aveţi împotriva cuiva, pentru ca şi Tatăl vostru care este în ceruri, să vă ierte greşelile voastre. Dar dacă nu iertaţi, nici Tatăl vostru care este în ceruri nu vă va ierta greşelile voastre. Marcu 11:25 – 26
Ieri seara în cadrul emisiunii „Ora de consiliere” am abordat tema iertării. Mulţi oameni nu iartă şi trăiesc în consecinţă cu o mare povară de amărăciune toată viaţa. Nu este însă timp de condamnare a acestor persoane ci mai degrabă de milă şi compătimire. Nu e uşor deloc să ierţi mai ales dacă e vorba de ceva dureros. E foarte greu de acordat iertarea şi pentru unele fapte simţim cam acelaşi chin ca şi Domnul Isus doar că la o scară mai mică. Iertarea este costisitoare şi preţul e mare.
Nimeni nu va găsi vreo plăcere firească, vreun sentiment plăcut iertând. Iertarea nu este o hotărâre pe care o localizăm undeva în timp ci este un mod de viaţă. Contrar multor mesaje creştine larg răspândite iertarea nu este ceva uşor deloc, nu e un moment, o decizie, un eveniment ci e un proces care implică un anumit cost nu doar la momentul iertării ci implică un cost plătibil aproape la fiecare întâlnire cu persoana respectivă. Nu există o metodă magică de iertare, nu există uitare, nu există stergere cu buretele, nu există o restabilire a relaţiei anterioare în condiţiile anterioare. Iertarea e grea dar punând în balanţă preţul de plătit e avantajos în timp.
Neiertarea are multe consecinţe dramatice pentru noi. Unele dintre ele sunt vizibile imediat, altele în timp, unele sunt vizibile cu ochii fizici altele cu ochii spirituali.
Cea mai mare problemă a neiertării e că ne privează de iertarea lui Dumnezeu. În rugăciunea Tatăl Nostru afirmăm că dorim ca Dumnezeu să ne ierte aşa cum iertăm şi noi. Cu alte cuvinte dacă noi iertăm Dumnezeu ne va ierta, dacă iertăm puţin ni se va ierta puţin, dacă iertăm mult, ni se va ierta mult iar dacă nu iertăm nu ar trebui să ne aşteptăm la iertare. Un alt dezavantaj major e că neiertarea „va evolua”, nu va rămâne în stadiul iniţial, va da lăstari, va creşte si va inunda multe capitole ale vieţii noastre. Ne vom trezi la un moment dat sufocaţi nu doar spiritual ci şi psihic şi fizic. Nu vom mai putea să ne bucurăm de viaţă şi de binecuvântări.
Neiertarea ne face prizonieri. Câtă vreme nu acordăm iertare ne facem prizonieri şi îi ţinem în prizonierat şi pe cei care ne greşesc. Biblia ne spune că ce legăm pe pământ va fi legat şi în cer sau ce va fi dezlegat pe pământ va fi dezlegat şi în cer. Mai mult, Biblia ne spune că neiertarea este de la diavol şi înseamnă că respectiva persoană umblă în întuneric.
Fizic şi psihic neiertarea aduce suferinţă. Apar bolile de stomac, bolile nervoase, stres prelungit, nopţi nedormite, stări de rău la vederea persoanei respective sau la amintirea evenimentului, mult plâns şi suferinţă. Neiertarea are un preţ extraordinar de mare şi afectează viaţa în toate dimensiunile ei.
Iertarea dacă o analizăm are avantaje mai multe. Fireşte, omeneşte nu are avantaje pentru că firea cere dreptate. Trăim într-un timp în care suntem încurajaţi să deschidem procese oamenilor şi pentru o glumă nesărată. Ne judecăm pentru 10 cm de pământ, pentru frigiderul rămas în urma părinţilor care au murit, pentru broşa bunicii sau pentru mâţa vecinului care a mâncat slănina din pod. Se judecă oamenii pentru orice. Într-o lume „a dreptăţii” cum să găseşti avantaje ale iertării?
Fireşte nu ai cum să le găseşti dar ele există. Primul mare avantaj este cel referitor la bătăliile spirituale. Iertarea aduce iertarea lui Dumnezeu. Orice decizie de iertare este o învingere a forţelor diavolului. Orice faptă sau gest iertat înseamnă o victorie în numele şi după modelul Domnului Isus, înseamnă o glorificare a lui Dumnezeu, înseamnă o dragoste ca a lui Isus.
Apoi iertarea înseamnă curăţenie emoţională. E dureroasă şi grea iertarea, e ca un tratament aplicat pe o rană dar pentru a păstra sănătatea asupra trupului aplici tratamentul chiar dacă ustură. Ai convingerea că rana se va usca sănătos şi nu se va infecta. O astfel de infecţie se poate întinde în tot corpul dacă nu este tratată. Neiertarea la fel poate cuprinde şi afecta întreaga viaţă dacă nu este tratată cu iertare.
Un alt mare avantaj al iertării este cel fizic. Iertarea se traduce prin sănătate psihică, sănătate a stomacului, somn liniştit, stres mai puţin şi libertatea de a trăi şi de a te bucura de viaţă. Un om care iartă, care renunţă la dreptul său de a fi supărat, care renunţă la dreptul său de a îşi face dreptate este un om eliberat şi care îl eliberează şi pe cel care a greşit.
Punând în balanţă cele două preţuri, ale iertării şi al neiertării fiecare din noi poate decide ce e cel mai bine pentru el. Nu vă aşteptaţi să fie uşoară iertarea. Nici Domnul Isus nu a făcut ceva uşor, nu a plătit un preţ mic pentru noi. Dacă era vorba de un preţ mic probabil găsea un om să facă asta dar iertarea noastră a fost foarte costisitoare şi uitaţi ce bucurie ne-a adus. Iertarea are un preţ mare dar şi consecinţe pe măsură. Neiertarea are şi ea preţul ei. Nu este nicidecum gratuită, nu costă deloc ieftin ci pus în balanţă preţul este mai mare, mult mai mare şi tot va trebui plătit pe tot parcursul vieţii. Iertarea în schimb pentru preţul cerut are avantaje majore în viaţa aceasta şi mai ales în cea veşnică.
Eşti gata să ierţi?
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.
Foarte bun articolul. A ierta înseamnă a elibera un prizonier. În timp îți vei da seama că tu erai acel prizonier. Eu sunt de părere că cel care ți-a greșit, dacă nu îl mustră conștiința, nu are nimic de suferit după răul pe care ți l-a făcut. În schimb, tu ești singurul pe care-l doare. Trebuie să ierți ca să te eliberezi singur de durere. Cineva zicea „Cum să-l iert, nici nu știi ce tare m-a durut…”. „Ei bine”, i-a răspuns interlocutorul, „nu vezi că încă te doare?”
Dacă reuşim să ţinem minte asta am scuti kile bune de medicamente şi tone de durere.
Foarte bun articolul ,mi-a prins bine .Va multumesc !
Mulţumesc de aprecieri. Fii binecuvântat!