Iubire ieftină

Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unii pe alţii, cum v-am iubit Eu. Ioan 15:12

Iubirea este cel mai cântat sentiment, cel mai scris şi descris, cel mai discutat şi cel mai dorit. În acelaşi timp parcă se observă o distanţă tot mai mare între ceea ce se cântă sau declară şi nevoile oamenilor. Cu cât oamenii au mai mare nevoie de iubire cu atât iubirea este mai abordată, mai discutată şi parcă distanţa dintre dorinţă şi realitate se măreşte constant.

Iubirea este „la mare căutare” în ziua de azi şi totuşi rafturile „magazinelor de iubire” sunt goale. Cântecele de iubire sau poeziile mai toate sunt nostalgice şi fac referire la amintiri ale unui sentiment care a fost. Aproape toate cântecele de iubire fac referire la trecut sau la iubiri ilegitime, ascunse. Nostalgia învăluie aproape instantaneu pe cei care vorbesc de iubire pentru că aceasta nu mai este, s-a dus…

De fapt aproape că nu mai ştim decât să cerem iubire şi suntem „necalificaţi” în a oferi iubire. Există cerere foarte mare „pe piaţă” şi oferta este redusă, aproape inexistentă aşa că au apărut „iubiri chinezeşti” iubiri care au valoare mică, iubiri care ne costă puţin, iubiri „de unică folosinţă”, iubiri surogat. (atenţie, când spun iubiri chinezeşti mă refer la comparaţia cu lucrurile foarte ieftine şi de calitate slabă nu la iubiri ca ale chinezilor)

Iubirile astea de plastic aparent sunt faine şi convenabile. Dai puţin pe ele şi „îţi faci treaba” dar te lasă când ai mai mare nevoie de ele. Iubirile de plastic se vând foarte bine astăzi, au mare căutare şi se întâmplă asta pentru că „se duc repede” după care ai nevoie de una nouă deci mai cauţi alta şi alte şi tot aşa.

De ce acceptăm iubiri contrafăcute? Păi în special pentru că suntem dispuşi să investim puţin. Nu vrem „să ne coste” vrem să avem iubire fără obligaţii şi costuri sau cu costuri foarte mici. Cu cât egoismul creşte cu atât scade „valoarea” pe care suntem dispuşi să o dăm iubirii adevărate. „Nu ne mai permitem domnule, toate sunt scumpe”. Acceptăm iubiri chinezeşti pentru că sunt uşor de obţinut, ieftine, frumos colorate şi „umflate” sunt bine ambalate… sau dezambalate, sunt tone pe rafturile „magazinelor” şi mai ales sunt recomandate ca fiind iubiri adevărate de mass-media. Iubirile chinezeşti sunt tare ispititoare pentru că seamănă foarte mult cu iubirile de valoare şi de cele mai multe ori arată mai bine în raft decât una reală. De fapt una din practicile comerţului este să ambalezi produsul ieftin cât mai bine, cu ambalaj lucios, cu culori vii, în cutii faine. Cu cât e mai frumos ambalajul cu atât calitatea şi valoarea produsului din interior e mai proastă se pare. (nu generalizez)

Ei bine… într-o lume a iubirilor chinezeşti, contrafăcute, simulate e destul de greu pentru „căutătorii de iubire”. Oferta de „produse ieftine” e foarte mare şi variată, iubirile adevărate aproape nu se mai văd printre ambalajale frumos colorate ale „chinezăriilor” şi ambalajul lor nu e prea „ochios”. Când cauţi iubirea ai nevoie să ştii exact ce urmăreşti. Nu poţi să te duci la un magazin imens cu banii în buzunar fără să ştii exact ce doreşti să cumperi. Te vei trezi ca un copil de 8 ani cu 500 de ron în mână la un bâlci ieftin de ţară, va putea cumpăra foarte multe fluiere, pistoale de plastic, jucării care pocnesc la prima utilizare şi va „sparge banii repede pe nimic”. Când cauţi iubirea trebuie să ştii ce şi cum să cauţi.

Acum serios dragilor… de la porunca lui Dumnezeu  de a ne iubi unii pe alţii cum de am ajuns atât de înfometaţi după iubire? Cum de ne lipseşte aşa de mult? Cum de căutăm surogate de iubire? De ce? Oare nu pentru că noi înşine nu mai iubim? Oamenii au nevoie de iubire, fără iubire oamenii nu pot exista, nu pot trăi. Cererea este foarte mare şi oferta aşa de slabă, aproape inexistentă aşa că avem oportunitatea de a ne oferi iubirea noastră. Oferind o iubire ca a Mântuitorului, ca cea primită de la El vom deveni ceea ce suntem creaţi să fim: canale de iubire prin care dragostea lui Dumnezeu să curgă către oameni. Dar cum să faci asta când tu te „aprovizionezi” cu iubire ieftină, asta nici ţie nu îţi ajunge. E nevoie să ne „aprovizionăm” cu iubire de mare calitate de la Cel care are o ofertă nelimitată momentan, de la cel care deţine iubirea autentică, de la Cel care a inventat iubirea şi care o oferă gratis. Fără o iubire de la El nu vom putea iubi real niciodată şi mai ales nu „ne vom vedea sătui de iubire” niciodată.

Iubirea este mai mult decât sentiment, iubirea este o persoană. Toţi cei care îl au pe Isus în inimă au iubire din belşug şi pot iubi, pot fi sursă de iubire autentică într-o piaţă de surogate. Tu cum iubeşti? Tu ce iubire cauţi?

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

2 comentarii la „Iubire ieftină”

  1. ,,De ce acceptăm iubiri contrafăcute? Păi în special pentru că suntem dispuşi să investim puţin. Nu vrem “să ne coste” vrem să avem iubire fără obligaţii şi costuri sau cu costuri foarte mici. Cu cât egoismul creşte cu atât scade “valoarea” pe care suntem dispuşi să o dăm iubirii adevărate. ”

    Adevarat!

    Răspunde

Lasă un comentariu