Mă duc cu gândul la un aspect foarte întâlnit astăzi şi care ne amprentează mult viaţa şi ce ţine de ea. Nu pot generaliza dar este un fenomen aproape general şi aceasta datorită stilului de viaţă dictat de reviste şi TV dar şi a faptului că găseşte în oameni pământ fertil pentru implantarea acestor concepte. Să legi relaţii normale, curate şi echilibrate este din ce în ce mai greu azi. Marea lor majoritate au loc aproape exclusiv în online unde eşti foarte limitat, unde trebuie să „te mulţumeşti” cu cuvintele celuilalt sau cu nişte poze pe care tot el ţi le oferă. Relaţiile din viaţa reală sunt tot mai puţine şi sunt impregnate de senzualitate şi sexualitate mai ales în rândul tinerilor.
Nu am ajuns eu un bâtrân din aceia care să tot bată în tineri, dar realitatea e că ei sunt cei mai afectaţi de sexualizarea relaţiilor. De fapt de ce folosesc termenul acesta, ce înseamnă o relaţie sexualizată?
O relaţie sexualizată este una puternic încărcată de senzualitate, sexualitate şi erotism. Nu trebuie să căutaţi foarte mult să descoperiţi că elevii vin la şcoală foarte provocatori, elevele crezi că sunt decupate de pe revistele glossy şi nu doar ei. Şi la locurile de muncă unde se lucrează la birou femeile sunt aproape la fel cu vedetele care le-au inspirat de… dezbracate. Se folosesc parfumuri cu feromoni tot mai mult, vânzările pe site-uri de profil au crescut considerabil. Se transmit mereu mesaje cu puternică încărcătură sexuală şi se folosesc vorbe cu aluzii la sex fie că sunt directe sau indirecte.
Pe facebook circulă multe poze să le spun „pasionale” femei sau bărbaţi. Oamenii încarcă poze din ce în ce mai provocatoare pe profilele lor. Alţii le modifică şi „mai umflă” pe unde trebuie doar ca să fie „în ton cu concurenţa”.Cum scrie cineva ceva despre sex este foarte citit. Nu mai rezistă mulţi să nu dea clic pe filmuleze care au titluri cu conotaţii sexuale şi le apare pe profil „cutare a vizionat filmult ăsta” îndemnându-te să dai şi tu clic.
Ieri dimineaţă în drum spre servici am întâlnit un grup de elevi care mergeau la un liceu din Mediaş. Fetele mergeau înainte şi băieţii după. Toată discuţia alor era foarte încărcată de erotism (deşi cred că e un termen pretenţios, mai degraba era încărcată de pornografie) oamenii din staţia de autobuz, vreo 14 la număr toţi, şi bărbaţi şi femei au rămas cu privirile pe elevele acelea, bărbaţii lingându-şi buzele unii din ei la propriu, alţii doar dând din cap iar femeile cu flăcări în priviri cele mai multe. Am privit la faţa lor şi la fete şi la băieţi… erau tineri frumoşi, sănătoşi, dezvoltaţi bine pentru vârsta lor, oameni faini am zis eu, dar comportamentul lor era foarte încărcat de sexualitate de ce oare?
Merg des la bancă, la poştă, la finanţe şi în alte locuri unde interacţionez mai ales cu doamne. E destul de greu să vorbesc cu persoanele respective pentru că îmbrăcămintea şi comportamentul lor sunt încărcate de sexualitate. Sunt cazuri în care nu poţi evita mesajul transmis de acele persoane prin îmbrăcăminte şi atitudine. Mai mult şi vorbele au subînţelesuri sau sunt cu aluzii directe. Totuşi dacă nu sunt prea comunist sau prea pocăit aş vrea o îmbrăcăminte decentă să nu trebuiescă să vorbesc uitându-mă pe lângă persoana respectivă de fiecare dată. Unele cazuri sunt jenante de-a dreptul.
Astfel de comportamente apar din ce în ce mai des şi în biserici. La Mediaş am observat într-o zi, recent, un bărbat (care venise cu cineva) cum se uita fix pe lângă balcon în jos, în decolteul unei surioare mai … „dezvălită” cum spunea bunica elegant. Apoi am mai păţit-o şi eu când am fot rugat să fac nişte fotografii la un eveniment din biserică. Poc, poc din toate părţile iar cînd am ajuns acasă să le sortez şi să le aşez niţel am găsit la vedere şi ceva bucăţi de chiloţei. Cred că o femeie e bine să se îngrijească şi să se preocupe de cum arată ca şi bărbaţii de altfel dar mare atenţie să nu ne ducem în această capcană a unei vieţi încărcate de senzualitate şi sexualitate. Mai ales în biserică e nevoie de o ţinută decentă.
Sexualizarea relaţiilor este foarte evidentă şi voi scrie mâine, este şi foarte dăunătoare. Ea porneşte în fond de la lipsa de iubire pe care o resimt oamenii sau de la iubirile de plastic despre care scriam ieri. Este o realitate a zilelor noastre şi un pericol mare pentru noi. Sexul este o mare binecuvântare lăsată de Dumnezeu oamenilor dar folosit greşit este un mare chin şi un mare păcat. Folosit greşit este devastator ca focul făcut unde nu trebuie.
Noi oamenii avem nevoie de relatii sănătoase, noi suntem fiinţe care trebuie să relaţioneze pentru a trăi. Nu putem fără relaţii dar în acelaşi timp relaţiile denaturate nu ne satisfac nevoia de relaţionare profundă pe care o avem. Astfel de relaţii sunt „de suprafaţă” nu potolesc setea.
Tu ce mesaj transmiţi în jurul tău, în relaţiile tale?
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.
Foarte tragic peisajul avand in vedere ca il privim din prisma transformarilor ce au loc in acele persoane, cat si a faptului ca sunt victimele reclamelor. Spre ex in Marea Britanie nu am intalnit aceasta moda, decenta are o alta valenta. Evident acolo exista alte probleme, dar cel putin nu esti agresat vizual si auditiv la orice pas ca la noi. In alte cuvinte aceste manifestari nu sunt reflexe naturale, cum multi le considera, ci sunt consecinte ale tendintelor imprimate de creatorii de moda, media si alte mijloace care propaga acest tip de comportament si garderoba.
La capitolul poze in Biserica trebuie sa recunosc ca a fost necesar, uneori, sa „cosmetizez” si eu unele fotografii. Capitolul decenta trebuie sa fie unul prezent in mod constant in mintea oamenilor, nu numai in ceea ce priveste imbracamintea, ci si in vorbire si comportament. Zilele in care traim sunt unele decadente, de fapt cred ca intotdeauna decadenta a fost o realitate. Cu toate astea, bunicii nostri au avut dreptate sa ne invete ca este rusinos sa… Pe tineri chiar nu mai are cine sa-i invete, oare? Bunicii si strabunicii lor nu ii mai invata rusinea pentru diverse lucruri sau intervine spiritul de turma: facem toti ce fac toti? Cand vorbesc despre tineri nu ma refer numai la adolescenti, in aceasta categorie intram cu totii, pana la 40-50 ani.
Referitor la pasajul tău: „aş vrea o îmbrăcăminte decentă, să nu trebuiescă să vorbesc uitându-mă pe lângă persoana respectivă de fiecare dată”, eu nu prea am observat bărbaţi care să reacţioneze aşa. Ci tocmai invers.
Depinde de fiecare cu ce se încarcă. Eu nu vreau să îmi complic gândurile cu unele care să îmi dea bătăi de cap. O astfel de imagine poate să rămână în minte mai mult decât e necesar și atunci îmi fac rău singur.