Trăieşte clipa

Hainele să-ţi fie albe, în orice vreme, şi untdelemnul să nu-ţi lipsească de pe cap. Gustă viaţa cu nevasta pe care o iubeşti, în tot timpul vieţi tale deşerte pe care ţi-a dat-o Dumnezeu sub soare, în această vreme trecătoare; căci aceasta îţi este partea în viaţă, în mijlocul trudei cu care te osteneşti sub soare. Tot ce găseşte mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta! Eclesiastul 9:8 – 10

Un îndemn foarte apelat în zilele noastre este „Trăieşte clipa!” sau încă o variantă „trăieşte viaţa” deşi mă cam indignau la un moment dată că le asociam cu ceva rău, cu desfrânare, cu libertinaj acum îmi dau seama că am greşit. Este una din expresiile „aruncate la gunoi” din cauză că unele persoane o folosesc într-un alt mod decât cred eu că e normal aşa că m-am hotărât să mă repoziţionez faţă de ea.

Pasajul citat face referire la acest aspect şi Solomon face această recomandare la trăirea din plin a ceea ce vine ca binecuvântare din partea lui Dumnezeu. Este adevărat că puţin în alte condiţii faţă de ceea ce recomandă mass-media astăzi dar mesajul transmis e acelaşi. Trăieşte viaţa la maxim.

Cred că facem o mare greşeală că nu ne bucurăm de viaţă cum se cuvine, că din cauza tiparelor noastre rigide nu putem trăi viaţa la adevărata ei intensitate şi asta ne face să îi criticăm şi pe cei care „îndrăznesc” să se bucure real de viaţă. Solomon, care poate spune că le-a încercat pe toate în viaţă şi despre care Scriptura spune că a fost cel mai înţelept om de pe pământ, ne provoacă să trăim viaţa şi să ne bucurăm de ea cu două recomandări înainte.

Hainele să ne fie albe. Asta înseamnă că avem nevoie să fim curăţiţi, avem nevoie să fim eliberaţi de păcat, cu sarcina în spate nu prea poate omul să se bucure, trebuie să mergem cu sarcina la cruce pentru a o lăsa acolo. Mizeria nu este aşa bună prietenă cu bucuria. Avem oportunitatea aceasta de a ne curăţi în sângele Domnului Isus ca să avem hainele albe iar curăţenia ar trebui să caracterizeze viaţa noastră pe pământ chiar în mijlocul bucuriilor. Oamenii asociază trăirea clipei cu alcool, curvii, destrăbălări ei bine suntem provocaţi la o trăirea a vieţii în alte condiţii. Trăită în curăţie clipa nu aduce după savurarea ei ceva rău ci tot ceva bun. Nu te trezeşti din beţie şi tragi consecinţele acelei „trăiri de moment” ci după savurarea clipei continui să trăieşti liniştit fără remuşcări

Undelemnul să nu lipsească de pe cap. Este ungerea lui Dumnezeu peste viaţa noastră, este binecuvântarea primită de la Dumnezeu. Trăim clipa dar trăirea clipei în varianta firească implică păcat de aceea avem nevoie ca Duhul lui Dumnezeu să ne dea înţelepciune. Când ai ungerea lui Dumnezeu clipa se trăieşte altfel, viaţa se trăieşte altfel, viziunea este alta. Lipsa ungerii divine te împiedică să trăieşti la adevărata valoare viaţa, te împiedică să vezi binecuvântările, adevăratele binecuvântări. O minte atinsă de Duhul lui Dumnezeu vede altfel viaţa şi se poate bucura de ea.

După aceste două recomandări Solomon ne spune că ne putem bucura de viaţă dar cu siguranţă unii vor spune „Ce mai bucurie, păi clipa se trăieşte fără limite ca să fie intensă” ce trăire e asta cu nevasta, savoarea e să o trăieşti cu alta, ce trăire e aia în muncă, trăirea clipei e în distracţie, alcool, beţii, curvii. Nu am aşteptarea ca un om fără haine curăţite şi fără undelemn pe cap să înţeleagă ce înseamnă trăirea reală a clipei dar recomand tuturor celor ce vor să se bucure de viaţă să o facă cu recomandările lui Solomon şi în acest fel savoarea clipei va fi de nedescris.

Continuăm mâine.

eu. 

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „Trăieşte clipa”

Lasă un comentariu