Când spun expresia asta mă gândesc la două categorii de oameni. Oamenii răi şi oamenii buni. Oamenii răi care stau în umbră sunt un subiect foarte vast şi aş avea de scris luni întregi sau poate ani că multe le sunt ascunzişurile dar aleg azi să mă gândesc la oamenii buni care stau în umbră.
În lume există persoane publice care ajung fie apreciate de multă lume fie urâte de multă lume, au o anumită viaţă publică care este apreciată sau controversată dar ele sunt persoane publice. De exemplu un preşedinte de stat, luăm pe domnul Băsescu că e mai aproape de noi. Are apariţii publice, vorbeşte în public, ia şi anumite decizii, rosteşte anumite afirmaţii şi asta îl face fie apreciat de unii fie huiduit de alţii. În spatele sau însă, în umbra sa stau unii oameni despre care rar se află. Oameni discreţi, care nu au o aşa de mare expunere publică, oameni care îl sfătuiesc şi sunt văzuţi rar sau deloc. Aici sunt consilierii prezidenţiali, soţia sa, copiii săi, apropiaţi, oameni ai serviciilor de informaţii etc. Fără ei ieşirile publice ale domnului preşedinte nu ar mai avea aceeaşi greutate.
Mergem în biserici unde există oameni de mare calibru, predicatori de succes, oameni care au o putere extraordinară în cuvânt şi care îşi iau puterea din Dumnezeu. Puţini ştiu însă că succesul unor astfel de oameni depinde în mare măsură de oamenii din umbră, de soţie, de copii, de sfătuitori etc. Fără o situaţie relaţională bună acasă nu poţi avea putere în cuvânt. De obicei în spatele unor oameni mari la capitolul acesta se află oameni măcar tot atât de mari. Îmi amintesc de Moise cum este sfătuit de socrul său Ietro şi acesta ţine cont de sfaturile primite.
Mergem mai aproape, la individ. Dacă reuşeşte să facă ceva remarcabil în viaţă înseamnă că are pe cineva „în umbra sa” de regulă mai multe persoane. De fapt şi cei care nu reuşesc au în spate persoane care îi influenţează. Dacă întâlneşti un bărbat căsătorit zâmbitor, joviale, bine dispus te gândeşti inevitabil că are o soţie bună acasă. Dacă întâlneşti o femeie căsătorită care este fericită, zâmbitoare şi calmă nu poţi să nu te gândeşti că are un soţ bun. E adevărat că uneori se simulează tare dar de regulă aşa este. În schimb şi un bărbat trist, apatic, nervos sau o soţie care e nemulţumită, plângăreaţă etc te fac să te gândeşti în consecinţă.
Adesea fac remarca în predicile, emisiunile de la Radio samariteanul, meditaţiile de aici că ceea ce rostesc e suma cărţilor citite, poveştilor auzite, persoanelor întâlnite, situaţiilor trăite. Nu pot pretinde „drept de autor” sau exclusivitate pentru că eu sunt suma celor auzite, citite, văzute, întâlnite sunt „suma vieţii” dacă fac ceva e datorită a ceea ce Dumnezeu a îngăduit în viaţa mea până acum şi datorită persoanelor care mă sprijineam. Soţia mea este un real suport pentru mine şi un „generator de idei” nu că mi le spune dar relaţionarea cu ea îmi pune la treabă creativitatea, mă impulsionează. În funcţie de relaţia cu ea scriu „mai vesel” sau „mai trist” .
Un alt exemplu care mă priveşte al persoanelor „din umbră” este Mariana, o fată despre care nu ştiţi mulţi din cei ce citiţi dar care în fiecare zi face corectura textelor şi are serios de treabă. Astăzi este fix jumate de an de când scriu măcar un articol pe zi si am „acumulat” 1000 de greşeli mare lor majoritate la diacritice. Pfiii… da multe-s. Ea în fiecare dimineaţă „extrage” greşelile, fără anestezie şi cu mare precizie. E o persoană din umbră care contribuie direct dar invizibil la site-ul acesta. Există persoane care comentează pe site, care îmi dau un telefon de apreciere dau mustrare şi contribuie la ceea ce fac eu aici. Chiar si voi care doar citiţi contribuiţi la lucrarea asta. E un exemplu mic acesta cu site-ul dar cam aşa funcţionează lucrurile.
De obicei omul este impresionat „de ce izbeşte ochiul” şi rar gândeşte un pas mai departe de atât. Cu toate astea în spatele nostru de regulă stau oameni faini, oameni dedicaţi, oameni de calibru, oameni care ne susţin, cu care relaţionam bine, oameni cu care ne sprijinim la bine si la rău. Aceştia pot fi partenerii de viaţă, părinţii, fraţi şi surori, o educatoare, învăţătoarea care ţi-a purtat mâna, un duhovnic, colegi, rude, oameni anonimi, un coleg de călătorie, oricine.
Ce oameni stau „în umbra ta” cine formează piramida al cărei vârf eşti. Cât de mult eşti mulţumitor de cei ce îţi sunt suport? Eşti conştient de prezenţa lor? De ajutorul lor? Ei există, dacă nu ştii e posibil să trebuiască să te uiţi şi să îi observi.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.