Voia Ta sau voia mea?

S-a depărtat a doua oară, şi S-a rugat, zicând: „Tată, dacă nu se poate să se îndepărteze de Mine paharul acesta, fără să-l beau, facă-se voia Ta!” Matei 26:42

Acceptarea voii lui Dumnezeu este cea mai importanta decizie care ne vizează pe noi. Voia Lui oricum se face, depinde de noi dacă o acceptăm şi ne supunem acesteia sau nu. A declara cu gura în rugăciune că acceptăm voia Lui nu e greu şi mecanic mulţi din noi o facem. A trăi însă în voia lui Dumnezeu este o reală provocare  şi tot mai puţini sunt cei care acceptă pentru că această voie nu te lasă  în contact cu păcatul, cu plăcerile lumii, cu egoismul şi altele.

Aş fi curios să fac un sondaj cu următoarea întrebare doar: „Când ai întrebat ultima oară pe Domnul cu privire la o decizie pe care ai luat-o?”. A declara că fac voia lui Dumnezeu nu e greu spuneam dar nu ştiu dacă sigur fac această voie. Cred totuşi că sunt aspecte în care trebuie să existe „o întrebare” a lui Dumnezeu. De regulă luăm deciziile pe considerentul că suntem „în legătură cu El” sau pe considerentul că „avem Duhul Sfânt” dar oare toate deciziile se iau aşa? Sau există unele la care trebuie să facem ca cei din poporul Israel care mergeau şi întrebau pe Domnul şi Domnul le răspundea?

Parcursul vieţii noastre e unul care implică decizii la fiecare secundă, cele mai multe din ele se iau inconştient şi sunt automatisme. Ar fi groaznic să trebuiască un proces mental cognitiv la fiecare pas pe care îl facem. Unele din aceste decizii sunt făcute cognitiv, conştient, după un proces de gândire şi „cântărire”. Ei bine aceste decizii se iau punând în balanţă şi voia lui Dumnezeu. Marea lor majoritate necesită doar o cultură religioasă ca să fie luate corect şi voinţă dar există unele la care nu mai este de ajuns cultura religioasă ci e nevoie de o comunicare reală cu Dumnezeu pentru a decide bine. Aici e problema care mă frământă.

În grupul de cunoscuţi la un moment dat cineva a rostit „am întrebat pe Dumnezeu şi mi-a zis că…” iar ceilalţi aproape instant au mărit ochii şi au deschis gura: Cum ai întrebat pe Dumnezeu? Şi mai ales: Cum ai primit răspunsul? Unii erau foarte sceptici şi nu credeau, alţii doreau să ştie cum s-a realizat asta. Dacă privim în Biblie un om al lui Dumnezeu merge şi Îl întreabă cu privire la chestii majore cum ar fi bătăliile la care să participe, nu am găsit alte „întrebări ale lui Dumnezeu” decât acestea privitoare la războaie dar în Iosua vedem consecinţa unei „ne întrebări” Gabaoniţii i-au păcălit însă se leagă cumva tot de domeniul războiului pentru că ei cucereau atunci.

Să înţeleg oare că necesitatea întrebării lui Dumnezeu direct apare doar în războaie? Oare războiul spiritual în care suntem face parte din categoria celor în care trebuie să întrebăm pe Domnul? Sau frământarea mea este cauzată de nesiguranţă?

Voia lui Dumnezeu nu este greu de descoperit. Orice credincios cititor de biblie va reuşi să cunoască voia Sa şi decizia rămâne de luat dacă ascultă de această voie şi dacă se supune. Noi faţă de cei din poporul Israel avem câteva avantaje majore, măcar trei:

  1. Avem la dispoziţie Biblia în care voia lui Dumnezeu este clară, scrisă şi acoperă aproape toate domeniile vieţii ceea ce oamenii din vechime nu aveau şi era nevoie de acest gen de întrebări.
  2. Avem Călăuzitorul, avem Duhul lui Dumnezeu care ne învaţă, ne călăuzeşte, ne şopteşte.
  3. Avem experienţele înaintaşilor care sunt un izvor bogat şi unde putem vedea ce consecinţe au avut anumite alegeri.

Cu aceste avantaje procesul decizional implică mai mult partea de a vrea sau a nu vrea pentru că deja ştim voia Sa cu privire la multe lucruri, mult mai multe decât cunoşteau cei care aveau doar legea.

În consecinţă frământarea minţii mele începe să se cristalizeze. Este nevoie de întrebarea lui Dumnezeu dar nu în tot atât de multe lucruri ca înainte pentru că deja avem revelată voia Sa cu privire la noi. Problema mare şi frământare mea se vor mult în întrebarea: Accept să mă supun voii Sale la toate capitolele? Dar tu?

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu