Puterea şi efectele cuvintelor

Nici un cuvânt stricat să nu vă iasă din gură; ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie, ca să dea har celor ce-l aud. Efeseni 4:29

Cuvântul are zideşte e un concept destul de puţin utilizat astăzi. Deşi avem la dispoziţie o mare putere cei mai mulţi dintre oameni nu sunt conştienţi sau dacă sunt conştienţi o folosesc în mod egoist. Câţi oameni sunt conştienţi că fiecare vorbă pe care o rostim are un potenţial în ea, va produce un efect în cei care o aud?

Orice vorbă ieşită de pe buzele noastre va produce un ecou în ceilalţi, îi va afecta, îi va transforma. Dacă vorbele sunt pozitive ei îşi vor schimba starea, dispoziţia într-una bună, mai pozitivă. Dacă acele cuvinte vor fi negative schimbarea celorlalţi va fi în consecinţă. Mai mult, cuvintele produc ecouri, nu dau în misticism, e ceva logic. Dacă eu am cuvinte bune pentru tine şi starea ta se schimbă în una bună atunci sunt şanse ca şi tu să ai cuvinte mai plăcute, mai bune deci şi următorul om să fie afectat în bine şi lanţul poate continua. Mă gândesc acum că o vorbă bună poate ajuta mulţi oameni.

Mass-media şi unii „deştepţi” ai lumii ştiu multe despre puterea cuvintelor şi aşa manipulează oamenii. Se lansează o veste de criză undeva (calculat bine) apoi aceasta vibrează efectiv în lume şi produce efecte de care ei se vor folosi, de aceea vă recomand cât pot de prietenesc, evitaţi mass-media, hrăniţi-vă din relaţia cu Dumnezeu, citiţi cărţi şi relaţionaţi cu oameni pozitivi, optimişti care transmit o energie bună.

Noi suntem otrăviţi zilnic cu cuvinte ca: război, boală, viol, crimă, accident, bătăi, conflicte, criză, preţuri, înşelare, trădare etc. Cuvintele astea efectiv pătrund în mintea noastră şi produc efecte. Doar rostiţile şi observaţi cum vi se schimbă dispoziţia. Pe când cuvintele destinate zidirii dau o stare de bine. Ce simţiţi când auziţi cuvinte ca: pace, linişte, binecuvântare, eşti frumoasă, eşti puternic, poţi, îţi stă bine, curaj etc? Sigur că apar sentimente mult mai plăcute. Nu vă mai otrăviţi cu ce ne dă mass-media, hrăniţi-vă cu cuvinte bune, de zidire.

Ce se poate face ca să ne folosim de puterea cuvintelor bune:

Nu asculta cuvinte „stricate”. Ştii foarte bine că un măr stricat într-un coş cu mere bune le va strica pe toate în timp. Nu asculta cuvinte stricate, vorbe fără sens, glume ieftine, tâmpenii. Dacă ţii cât de cât la tine trebuie să renunţi la a le asculta pentru că „te vor strica”. Fereşte-te de oamenii care vorbesc aşa, fereşte-te de orice sursă de poluare a  cuvintelor. Asociază-te, caută anturajul oamenilor care vorbesc bine, care au cuvinte bune.

Nu rosti cuvinte stricate. Fiecare din noi avem în noi alterate cuvintele pentru că am ascultat cuvinte stricate şi ne-a afectat dar te rog încearcă să nu rosteşti cuvinte „stricate” e foarte important să ai mereu vorbe de apreciere, de încurajare, de îmbăbătare. Dacă nu ai asemenea cuvinte atunci mai bine taci. Totuşi dacă vrei să poţi vorbi „bine” şi nu găseşti în tine resurse atunci:

Vindecă-ţi cuvintele. În Scriptură spune un om al lui Dumnezeu: Vai de mine căci sunt un om cu buze necurate dar Dumezeu îl atinge şi îl vindecă da asta. Dumnezeu poate vindeca buzele tale de rostirea de cuvinte negative, stricate. El are puterea asta, trebuie doar să îi ceri.

Nu asculta bârfe. Oricât de dulci ar fi aceste vorbe vibrează negativ în tine.Nu uita că ascultarea vorbirii de rău este o participare. Adică nu doar asculţi ci prin asocierea cu vorbitorul de rău îl vorbeşti de rău şi tu pe aproapele. Ce produce în tine vorbirea de rău pe care o auzi? Dumnezeu ne spune să nu ne vorbim de rău unii pe alţii. Nu uita , vorbirea de rău cât şi ascultarea vorbirii de rău te afectează negativ.

Nu uita: Cuvintele pot vindeca. Da oameni bolnavi pot fi vindecaţi cu ajutorul cuvintelor fie că e vorba de afecţiuni care ţin de psihic fie că e vorba de boli fizice. Cercetările confirmă că un om care aude cuvintele pozitive se vindecă mult mai repede, răspunde cu eficienţă la orice fel de tratament.

Spunea cineva că anual rostim cam 25 000 de cuvinte adică aproximativ 500 de cărţi de 100 de pagini, e impresionant de mult. Ce scrie în cărţile tale? Sunt plăcute la citit. Zâmbeşte cel care le-ar citi sau se încruntă. Inspiră adânc sau i se face rău? Ce fel de cuvinte se găsesc acolo?

Ce mesaj transmiţi tu azi oamenilor prin cuvinte? Ai „pregătite” cuvinte de zidire? Eu am, multe, şi le voi rosti. Încep acum:

Ştiu că poţi să te schimbi, ştiu că ai cuvinte plăcute pe care să le foloseşti, ştiu că poţi zidi prin vorbele tale, te încurajez să foloseşti puterea extraordinară a cuvintelor astăzi pentru a crea ecouri pozitive şi vei fi binecuvântat din cuvintele gurii tale.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu