Copiii şi jocurile pe calculator

Cred că mulţi părinţi au cumpărat calculatoare copiilor „pentru şcoală” sau „pentru referate” şi s-au trezit cu tone de jocuri în ele de care copiii lor doar cu mare scandal se mai dezlipesc. Jocurile pe calculator încurcă calculele în multe case din România şi produc mare iritare şi ceartă în unele familii. Pe de o parte părinţii nu pricep nici în ruptul capului, de ce aleargă ăia pe acolo prin ecran, de ce se împuşcă sau se omoară iar copiii nu concep cum de au „părinţi aşa de încuiaţi şi nasoli”. Situaţia asta generează multă multă frustrare şi conflict şi situaţia nu pare a se linişti nici măcar odată cu trecerea vremii, ba dimpotrivă.

În momentul în care un copil ia contact cu jocurile pe calculator viaţa lui se schimbă major. Dorinţa de a controla personajele creşte vertiginos, efectele vizuale multiple face pe acesta să „se conecteze” cu jocul şi să se simtă precum personajul. Principiul recompenselor disproporţionate pe care jocurile îl oferă este cel mai rapid mod de a instala o dependenţă şi în jocuri acesta este prezent. Copiii efectiv se transpun şi „se fac una” cu computerul.

Producătorii de jocuri au grijă ca acestea să fie cât mai realiste şi mai bine făcute, să dea plăcere şi dependenţă cât mai mare. Asta pentru că vor să facă vânzare dar şi pentru că prin aceste jocuri educă masele de tineri cu principiile lor. Una peste alta unele din cele mai jucate şi mai îndrăgite jocuri pe calculator au fost iniţial concepute pentru a desensibiliza soldaţii americani trimişi pe front. În America nu e război, soldaţii ştiu despre el doar din cărţi şi simularea din unitate dar acolo nu e sânge aşa că au creat unele jocuri unde trebuie să moară oameni şi să curgă sânge. Prin ele soldaţii sunt desensibilizaţi în privinţa asta şi sunt mai bine pregătiţi pentru lupta reală. Aceste jocuri au ieşit  însă pe piaţă şi ghici: efectul este acelaşi, oameni desensibilizaţi.

Ştiu că „teoretic” există şi jocuri de strategie, şcolare, educative etc. Nu sunt absurd să vorbesc negativ despre toate însă cele mai multe din jocuri şi cele mai jucate dintre ele  nu sunt jocurile „bune” ci celelalte. Copiii profită de prezenţa acestora ca să se scuze faţă de părinţi dar de cele mai multe ori au „artileria grea” în spatele iconiţelor inocente ale acelor jocuri. Există şi cazuri în care de la aceste jocuri pornesc copiii şi pentru că atracţia este mare şi mama şi tata nu prea ştiu tehnologie ajung să instaleze şi jocuri cu care nu ar trebui să ia contact.

Copiii nu ar trebui să fie lăsaţi în faţa computerelor înainte să împlinească nouă ani deoarece folosirea tehnologiei de la vârste fragede le distruge concentrarea şi le creează probleme de atenţie.

Potrivit psihologului Aric Sigman, introducerea prematură a tehnologiei în viaţa copiilor îi afectează pentru că aceştia nu au creierul complet dezvoltat. De asemenea, expertul precizează că cei mici au nevoie de lumea reală şi tridimensională pentru a învăţa, scrie Daily Telegraph, citat de ziare.com. Copiii afectaţi de folosirea prematură a tehnologiei nu citesc, nu sunt atenţi la ce spun profesorii la şcoală şi comunică greu, mai spune psihologul.

Psihologul Aric Sigman a adăugat că principalul argument folosit de cei care încurajează folosirea computerelor este acela că este atractiv pentru copii. “Copiii ar putea să fie interesaţi şi de alcool, arme şi pornografie. Asta nu înseamnă că trebuie să le oferim acces la aceste lucruri“, a declarat el. (România liberă)

Jocurile pe calculator dăunează grav sănătăţii. Copiii care depăşesc cinci ore pe zi în faţa calculatorului riscând o demenţă temporară, relatează Daily Mail. Potrivit unui studiu, nu doar copiii îşi riscă sănătatea, ci şi adolescenţii care stau prea mult în faţa unui computer, socializând online. Dependenţa de tehnologie afectează creierul, încetinind activitatea cerebrală.

“Conexiunile din creier pot fi dezactivate temporar de activităţile cu un conţinut puternic senzorial – efectiv îţi sparge creierii. Sau pot deveni inactive pentru totdeauna prin degenerare – şi anume demenţa“, susţine Susan Greenfield, un neurolog faimos.

Pe lângă demenţă, mai există şi alte probleme la care pot fi supuşi tinerii care stau peste cinci ore pe zi în faţa calculatorului. Au existat numeroase studii potrivit cărora excesul de calculator poate fi nociv sănătăţii oamenilor, mai ales pentru copiii încă în formare. Aceştia se pot izola, pot trăi într-o lume a jocurilor şi pot imita personajele preferate. Luând în considerare dezvoltarea tehnologică si modernizarea jocurilor, acestea au început să fie din ce în ce mai realiste. Jocuri 3D, precum Counter Strike sau Unreal tournament, îi fac pe copii sa nu mai diferenţieze realitatea de joc şi pot deveni violenţi doar pentru că aşa au văzut acolo. (Adevărul)

Dacă copiii nu mai diferenţiază sau diferenţiază greu realitatea de virtual ştiţi ce se poate întâmpla? Dacă nu ştiţi priviţi câteva mostre de jocuri aici despre Unreal Tournament şi aici despre Counter Strike. Acolo copiii ucid, omoară, varsă sânge şi riscul este ca acest comportament într-o măsură mai mică sau mai mare să apară în viaţa reală.

Copiii devin violenţi, se enervează mult mai uşor, dau drumul furiei mai repede, viaţa nu mai are valoare, celălalt nu mai este important dacă nu este de partea lor. Aşa au avut loc atacuri sângeroase cu arme în şcoli dar aşa au loc multe din bătăile de pe la şcoli. Ei sunt educaţi să riposteze la cea mai mică atingere şi fie recalcitranţi şi să nu se supună. Jocurile pe calculator educă copiii dar oare tu ca părinte ştii în ce este transformat copilul tău? Voi continua…

 

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „Copiii şi jocurile pe calculator”

Lasă un comentariu