Prizonieri ai păcatului

După ce ieri am vorbit despre prizonieratul în propriul nostru trecut astăzi vreau să privesc la una din cauzele pentru care noi oamenii rămânem prizonieri ai păcatului chiar dacă Hristos ne-a răscumpărat. Nu mă hazardez să discutăm acum despre mântuire că se pierde sau nu, ci despre cum suntem păcăliţi să rămânem încă în păcat deşi am avea resursele şi puterea să scăpăm de el.

Dacă daţi”o filă înapoi” în jurnalul meu veţi găsi relatarea despre elefanţi unde scriam metoda prin care sunt ţinuţi prizonieri toată viaţa cu un lanţ mai mult simbolic pentru ei. Ei bine, cam tot aşa este orice păcat în viaţa noastră, un lanţ mai mult simbolic pe lângă puterea Sângelui lui Hristos care ne ţine legaţi şi nu ne lasă să experimentăm libertatea oferită de noul statut, acela de oameni eliberaţi.

Cu siguranţă fiecare din noi e născut în păcat. Scriptura ne spune că „toţi au păcătuit” şi că „nu este niciunul neprihănit”. Când Dumnezeu ne-a convins am căutat convinşi de Duhul Său eliberarea şi am găsit „oferta” extraordinară a lui Dumnezeu prin sângele Domnului Isus. Din acel moment noi ne-am născut din nou, pentru noi a început o viaţă nouă, o viaţă în care păcatul nu trebuia să mai aibă putere dar… păcatul care ne înfăşoară aşa de lesne caută să ne ţină legaţi aşa că, din pruncia spirituală chiar, Satan caută „să ne lege de picior”. Atunci nu avem prea multă forţă spirituală şi nici nu „spunem Tatălui problema” aşa că ne trezim „priponiţi” de păcate la circul „circarului” suprem. Noi nu avem ce căuta acolo, nu suntem ai lui, suntem răscumpăraţi, suntem de alt neam dar ne ţine acolo mizând doar pe faptul că am fost „dresaţi bine” Uităm că el, circarul, nu mai are putere şi rămânem victime ale mentalităţii de neputincioşi.

Am fost păcăliţi la început, am fost păcăliţi că suntem neputincioşi să ne opunem păcatului, am fost amăgiţi că putem fi ţinuţi prizonieri. Între timp am crescut spiritual şi mai mult în noi a venit o forţă extraordinară. Cu avantajele acestea am putea rupe lejer lanţul şi stâlpul de care suntem legaţi dar preferăm să spunem „Aşa sunt eu frate”, „Aşa sunt eu soră”, „Nu pot fi perfect” etc. Uităm că Domnul Isus ne promite că în noi va veni o putere, uităm că duşmanul nostru este înfrânt şi nu ni se poate opune dacă suntem ai Celui care l-a zdrobit, uităm că am crescut şi poate spiritual suntem cât elefantul.

Vă amintiţi de Samson? A greşit mult omuleţul acela. A pierdut puterea datorită păcatului, a fost păcălit şi legat ca şi elefantul, fără putere să învârtă la râşniţă. Şi-au bătut joc de el, l-au umilit, i-au scos ochii şi era legat acum. Doar că a realizat că cel ce-i dăduse putere poate să-i mai dea odată şi nu rămâne rob, preferă să moară cu circar şi cu circ cu tot decât să stea rob să învârtă la râşniţă. Apoi mai este un exemplu în David care la fel greşeşte, păcătuieşte şi se trezeşte fără putere şi nu doar el ci tot poporul, dar  şi David ca şi Samson apelează la puterea lui Dumnezeu pentru a putea scăpa ce acolo, David se căieşte şi îi pare rău de păcatul său ceea ce rupe lanţul circarului şi îl eliberează.

Poate au fost momente şi în viaţa ta în care „circarul” te-a prins şi te-a legat cu vreun păcat. Poate atunci nu aveai atâta putere ca acum, poate erai mai naiv, mai credul şi ai fost păcălit. Poate ai crezut toată viaţa că acel păcat e „crucea ta” sau că „aşa eşti tu”. Poate ai fost dornic să fii liber dar nu ai făcut nici o încercare recent. Poate că doreşti să schimbi condiţia, obiceiurile, locul dar simţi că nu ai putere. Dacă e aşa vreau să priveşti această realitate împreună cu mine, aşa cum am făcut şi eu.

  1. Circarul nu are nici o putere. El răcneşte „ca un leu” care caută să înghită pe careva. El imită, el simulează puterea, el nu are putere pentru că a fost zdrobit la crucea de pe Golgota. Deci nici în tine nu are putere decât dacă îi dai tu, decât dacă îl crezi tu, dacă te convinge să stai legat.
  2. Tu nu mai eşti al lui, al circarului. „voi nu mai sunteţi străini nici oaspeţi ai casei” noi nu mai suntem robi ci slobozi. Noi suntem fii, nu robi. Noi am fost răscumpăraţi cu preţ de sânge. Păcatul să nu mai pună stăpânire pe noi. Noi avem un Tată grozav şi puternic şi dacă îi spunem că circarul a vrut să profite de noi şi ne-a păcălit va veni în ajutorul nostru.
  3. Tu ai la dispoziţie puterea lui Dumnezeu. Cei ce sunt ai Lui au Duhul Său care îi învaţă, care le dă putere, care le dă curaj, care îi ajută în lupte. Puterea lui Dumnezeu este la dispoziţia ta acum, El ţi-a făcut parte din aceasta şi ţie.
  4. Tu ai crescut între timp. Nu mai eşti bebeluşul acela uşor de legat, uşor de păcălit, uşor de ţinut. Tu acum eşti un om matur şi ai puterea să smulgi lanţul şi să pleci liber. Mai mult dacă ai neglijat alimentarea cu putere poţi începe acum. Poţi  citi Biblia, poţi căuta părtăşia, poţi practica rugăciunea şi în acest fel te vei maturiza şi vei căpăta putere , puterea care trebuia să o ai şi poate nu o ai.
  5. Tu ai alţi „elefanţi ai credinţei” pe care îi poţi chema în ajutor. Scriptura spune că „mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit” si mai spune „mărturisiţi-vă unii altora păcatele”. E nevoie să recunoşti că eşti legat şi să ceri ajutorul. Elefanţii mari şi puternici pot strica „şandramaua circarului”

Tu nu eşti făcut pentru păcat, tu nu eşti făcut pentru mizerie, nu eşti făcut pentru circ, nu eşti făcut să îi distrezi pe alţii. Tu eşti un fiu al lui Dumnezeu, tu eşti acum de viţă nobilă, tu eşti un vas ales, un vas de cinste, tu eşti fiu în casa regelui, tu eşti liber. Nu te poate ţine nimeni legat, nu poate să te întineze nimeni nu te poate ţine nimeni în păcat dacă ai căzut.

Doamne, ajută-mă să-mi trăiesc libertatea şi să mă eliberez complet de amăgirile circarului.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu