Cumpărăturile din alt unghi

Am scris zilele trecute despre efectele consumismului în viaţa oamenilor. Scrierile mele nu au făcut decât să dezvelească foarte puţin despre acest fenomen, suficient însă pentru a porni alarma, zic eu. Nu contează religia se pare şi nici cantitatea de bani deţinută şi cheltuită, regula este să cheltuim tot ce câştigăm dar şi peste ceea ce deţinem deja. E clar că e un mod tare păgubos şi robitor de a administra banii acesta şi mai ales, obiceiul de a tot face credite unde robia este garantată. E cumva ilogic să mănânci acum cartofii pe care îi vei planta peste 7 ani. Nici un ţăran sănătos la cap nu ar răspunde unei astfel de solicitări. E adevărat că există şi cazuri disperate în care oamenii se împrumută pentru a nu muri sau pentru accidente care au avut loc, dar acestea sunt excepţii.

Probleme majoră aici este condiţionarea pe care am acceptat-o din partea sistemului şi această condiţionare nu poate fi eliminată uşor, ci printr-o educare sănătoasă, cu principii bune. În acest moment toată societatea se bazează pe consum şi dacă vrei o alternativă nu găseşti una omenească, chiar dacă par bune la început ele tot acolo duc. Singura alternativă corectă, eficientă şi fără ascunzişuri la această problema e schimbarea mentalităţii faţă de bani prin raportarea la Dumnezeu şi prin ajutorul lui Dumnezeu.

Mulţi membri ai bisericilor se plâng că trebuie să de-a zeciuială şi de asta nu pot lua în calcul o asemenea variantă, însă nu se plâng să dea impozite statului minim 16% plus taxe adiacente cum ar fi taxa auto, accize, taxe verzi, taxe de reciclare, impozite locale etc. Consumismul ne-a afectat aşa de tare, încât ultimul căruia ne gândim să îi dăm autoritate să ne educe în acest domeniu este Dumnezeu şi ultimul loc în care ne gândim să „investim „ bani este biserica locală.

Trebuie neapărat să schimbăm gândirea bazată pe consum de acum, cu una sănătoasă asupra banilor. E iar mult de scris aici dar câteva principii care îmi vin în minte acum tot voi scrie.

  1. Tot ce ai e de la Dumnezeu şi prin voia Lui. Scriptura ne spune că nu avem nimic decât prin voia Lui şi dacă ar fi să gândim… ce am avea fără sănătate, fără o minte întreagă, fără pace în zona noastră, fără soare etc. Toate sunt coordonate de Dumnezeu pentru ca noi, să putem munci şi trăi. O trişare a lui Dumnezeu în aceste condiţii nu e cinstită cred eu şi probabil şi dvs. Vrem sau nu vrem primul căruia trebuie să-i mulţumim pentru ceea ce avem este El şi spre El ar trebui să ne întoarcem prima dată când vine vorba de recunoştinţă.
  2. Iubirea de bani este rea. Nu banii în sine, dar iubirea lor pentru că îţi aduc fericire când mergi a magazin, iubirea lor pentru că te fac puternic, iubirea lor pentru că te fac să te simţi superior faţă de alţii este dăunătoare. Iubirea banilor te fac să fii şi egoist, să îi ţii doar pentru tine, să judeci pe cel lipsit, să nu oferi şi să-ţi lipeşti inima de ei.
  3. Noi suntem doar administratori. Ceea ce ne-a dat Dumnezeu până acum este totul al Lui pentru că suntem creaţia Lui şi trăim în ceea ce El a făcut. Tot ce se întâmplă în această lume este proprietatea lui Dumnezeu. În acest caz noi doar administrăm ceea ce El ne încredinţează fiecăruia. Dacă ai lucra la o firmă cu siguranţă nu ai cheltui banii aiurea ci doar pe ceea ce trebuie şi asta după o analiză serioasă a necesităţilor şi o ordonare a lor în funcţie de priorităţi.
  4. Educă-te. Aici e un punct sensibil. Cei mai muţi dintre noi nu avem nici o educare aproape despre cum se lucrează cu banii. Am deprins câte ceva de la părinţii noştri şi atât. Acum însă trăim o perioadă în care pentru bani este o luptă în toată regula şi pentru lupta asta trebuie să ne pregătim. Nu putem să nu investim nimic pentru că foarte uşor poţi fi lăsat fără nimic şi tu şi trei generaţii de copii după tine. Nu e de joacă, dacă e război atunci e nevoie de pregătire. Citeşte cărţi despre administrarea banilor, discută cu oameni pricepuţi în domeniu, participă la conferinţe în acest sens. Nu te du pe front cu pălăria pe o parte şi naiv că o vei „încasa”.
  5. Fiţi echilibraţi. Asta ne cheamă Scriptura să facem. Lăcomia este urâtă lui Dumnezeu. Şi lăcomia de bai şi cea de alte lucruri care pot fi cumpărate cu bani. Oamenii azi sunt lacomi şi te-ar putea ucide şi fizic pentru bani puţini, uitaţi-vă la zilele de reduceri al uşile magazinelor, pentru o pungă de zahăr se calcă în picioare şi niciunul din ei nu este muritor de foame dar sunt lacomi. Echilibrul e o stare generală care îl caracterizează pe cel căruia Dumnezeu îi controlează viaţa şi capitolul bani este unul în care omul echilibrat rămâne stabil. (la asta voi reveni zilele viitoare)
  6. Faceţi economii. Specialişti de primă mână spun că proporţia minim necesară este 25% din venit trebuie să fie economie. Economiile nu doar că vă ajută când vine necazul dar sunt şi o practică care potoleşte lăcomia şi frânează consumismul. (şi la asta voi reveni) Economiile sunt neapărat necesare pentru cei care vor să se rupă de vraja consumismului. Cei care nu reuşesc să pună nimic deoparte – indiferent cât de puţin câştigă – sunt în plasa păianjenului şi sunt înfăşuraţi bine.
  7. Mergeţi la cumpărături cu lista şi sătui. Faceţi de acasă necesarul a tot ceea ce aveţi nevoie dar asta după ce aţi servit masa. Unul din punctele sensibile ale consumismului este tocmai faptul că oamenii muncesc mult şi merg la cumpărături după programul de lucru când sunt stresaţi şi le este foame. Atunci sumele cheltuite sunt cele mai mari. La foame toate produsele par apetisante şi le-ai încerca şi cum nu ai voia să-ţi înfigi dinţii în salamul din raft îl vei pune în coş.
  8. Educaţi copii. E viatal pentru generaţiile viitoare să fie măcar puţin educaţi în acest sens. Nu vă luaţi după orele de la şcoală în care învaţă despre bani, acolo sunt formaţi tot de sistem. Educaţii voi corect.
  9. Scrieţi. E nevoie să vă scrieţi pe hârtie tot. Folosiţi calculatorul constructiv. Un fisier excel e minune în acest domeniu. Puneţi acolo tot ce cheltuziţi şi ce câştigaţi. Garantat veţi fi surprinşi după ce veţi vedea o diagramă a rulajului banilor voştri. Puneţi măcar o lună totul pe hârtie. Planificaţi cum veţi cheltui.

Mă dor degetele de tastat deja şi simt că mai sunt încă multe de spus dar nu vreau să vă obosesc şi vouă ochii şi nervii. Nu uitaţi, suntem în război, fără costumaţie, fără tehnică ştiută, cu indiferenţă nu avem cum să ne opunem d-apoi să câştigăm. Să ne trezim şi să luăm atitudine.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu