Măcar un zâmbet

Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Proorocii. Matei 7:12

Îmi amintesc o povestioară citită cu ceva vreme în urmă în care un bătrânel stătea pe prispa casei sale din capătul satului liniştit în care îşi trăia viaţa. Era mulţumit de roade, de oamenii din sat, de linişte, de hărnicia, de bunătatea celor din jur, privea în zare şi mulţumea lui Dumnezeu pentru toate astea. Lângă el apare un om mai tânăr, obosit, încruntat şi îi dă bineţe. Printre primele propoziţii străinul îl întreabă cum sunt oamenii locului, că el caută un loc în care să se aşeze. Bătrânul, înţelept şi precaut, îi întoarce întrebarea: „Dar acolo de unde vii tu, cum erau?”.” Acolo oamenii erau răi, meschini, mincinoşi, invidioşi, mândri, leneşi şi câte şi mai câte, că doar de aia am plecat.” Bătrânul cugetă câteva clipe şi îi răspunse: „Să ştii că şi pe aici tot aşa vor fi oamenii”.

Cât de adevărată este această istorisire… şi cât de multe putem face pentru a îmbunătăţi situaţia în jurul nostru. Uneori avem la dispoziţie resurse uriaşe pentru a îmbunătăţi comunitatea în care trăim, şi nu mă refer aici la finanţe, putere, resurse materiale, mă refer la gesturi simple şi care nu se lasă fără efect, care ar putea transforma întreaga comunitate sau grupul din care facem parte. Din păcate, de prea multe ori aportul nostru a fost unul negativ. De obicei ieşim din casă deja agitaţi că am întârziat, deja supăraţi că trebuie să mergem la muncă pe o zi ploioasă, ne agităm că e trafic greu sau pentru că trenul sau autobuzul întârzie, ne uităm urât la cel care ne taie calea, la cel ce ne ia faţa când se urcă în autobuz, la cel ce pune biletul la compostat înaintea noastră, la şoferul care poate ne-a stropit, la cel care vorbeşte mai zgomotos la telefon, la tinerii care râd prea tare etc. Aşa se face că până ajungem în colectiv suntem gata plictisiţi, morocănoşi, sensibili, arţăgoşi şi să ferească Dumnezeu să ne atingă careva …

Scriptura ne spune că noi trebuie să fim diferiţi, şi bine ar fi să luăm aminte. Dimineaţa merg cu trenul la serviciu, doctorul mi-a pus pauză la „biclă” deocamdată din cauza ochiului, şi „îmi permit” să fac experimente şi unul din ele este să plec de acasă cu gândul să îi influenţez în bine pe cei care aşteaptă trenul. Trenul de Sibiu întârzie „cu o precizie atomică”, adică în fiecare dimineaţa 35 de minute, asta îi agită pe oameni, îi enervează, comentează, ameninţă, le urează „de bine” guvernanţilor etc. Ei bine eu sunt pe dos, zâmbesc şi sunt voios, pe principiul „Doar nu pot să mă duc să aduc trenul mai repede, şi dacă tot nu pot face asta, de că să mă consum…” aşa că le amintesc oamenilor că dimineaţa e frumoasă, că e pace, că e linişte, că putem sta în picioare, că putem conversa etc şi zâmbesc mult. Unii mă cred puţin dus dar efectul e sigur. Văd şi alte feţe zâmbind, măcar puţin. Când reuşesc asta e ca şi cum mi-am luat o plată uriaşă, pentru că oamenii care zâmbesc îi vor face şi pe alţii să zâmbească. Nu în fiecare dimineaţă reuşesc să conversez, dar pentru că  eu caut să plec mulţumitor de acasă, pentru că plec din prezenţa lui Dumnezeu şi a familiei mele pe care o iubesc mult şi pentru care sunt recunoscător am pace pe chip şi asta nu trece neobservată. Oamenii vor pace, oamenii caută linişte interioară şi o observă în vacarmul vocilor nemulţumite. Adesea sunt întrebat „Sunteţi preot?”. Măcar un zâmbet pot oferi şi asta e fantastic.

Cel mai probabil măcar un zâmbet poţi oferi şi tu. Tendinţa firească şi naturală este să fii ca ceilalţi şi un om agitat agită şi pe cei din jurul său, unul nervos la fel, unul trist la fel însă oamenii puternici spiritual sunt diferiţi. Un timp de recunoştinţă înaintea lui Dumnezeu dimineaţa face minuni, un timp de conectare cu cerul te face să duci o bucăţică de cer cu tine în comunitatea în care oamenii sunt trişti, apăsaţi, încruntaţi, nemulţumiţi etc. Un om conectat cu Dumnezeu, un om mulţumitor şi recunoscător va influenţa în bine pe cei din jurul său pentru că are ceva puternic în el, ceva spre care oamenii tânjesc. Şi până la urmă… e aşa mult un zâmbet?

Dacă tot nu poţi schimba nimic, se merită să te agiţi? În schimb dacă în vacarmul de reproşuri, critici, înjurături, nemulţumiri vocea ta este blândă, mulţumitoare, faţa ta este paşnică şi zâmbitoare îţi spun că măcar pe un om îl vei influenţa pentru ziua aceea. Gândeşte-te la impact. În primul rând tu ai o zi mai bună că nu permiţi amărăciunii să te cuprindă, apoi influenţezi măcar un alt suflet care va avea o zi mai bună şi care datorită dispoziţiei sale bune va influenţa pe alţii, va vorbi mai calm, va zâmbi poate. Cu alte cuvinte un zâmbet de al tău poate călători foarte mult şi poate influenţa până la sute de persoane într-o zi. Nu se merită?

Totul e să ai pace în inimă şi pentru asta e nevoie de Dumnezeu. Cu aceste ingrediente şi cu dorinţa te a influenţa în bine comunitatea poţi transforma vieţile a sute de oameni prin gesturi simple. Prin acţiuni simple şi aproape necostisitoare, poţi aduce o zi bună oamenilor din jur. Atenţie să nu fii fals, falsurile se pedepsesc drastic. Pacea trebuie să plece din inimă.

Sugestii:

  1. Stai dimineaţa conectat cu Dumnezeu, asta îţi va aduce pace în inimă şi pe chip.
  2. Mulţumeşte în fiecare dimineaţă pentru pace, sănătate, familie, colegi, comunitate etc Asta te va ajuta să porţi mulţumirea cu tine întreaga zi.
  3. Fii atent să nu te prindă flama. Nu te lăsa contaminat de aceleaşi comentarii răutăcioase, meschine care nu au nici o finalitate constructivă. Nu lăsa nemulţumirea să te muşte că te infectezi repede.
  4. Zâmbeşte. Nu fals ci natural, chiar ai pentru ce să zâmbeşti. Nu privi la tabela cu ora de plecare a trenului că nu te ajută cu nimic, priveşte feţele oamenilor şi caută să te uiţi spre ei cu drag, să le transmiţi din pacea ta, priveşte cerul, ploaia, norii, soarele, copacii, aste te vor face să devii mulţumitor.
  5. Fii energic şi tonic. Oamenii de la prima oră a dimineţii sunt apăsaţi, cu umerii lăsaţi, „plouaţi” fără să înceapă încă sarcinile zilei. Fii diferit, dimineaţa eşti la capacitate maximă cu energia, îţi permiţi să fii proaspăt, energic, să ai bună dispoziţie.
  6. Adu puţin din Dumnezeu cu tine pe oriunde mergi. Adu pace, dragoste, bunătate, ajută, spune o vorbă bună, priveşte cu dragoste, fii înţelegător.
  7. Nu uita nici o clipă versetul acesta: Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Proorocii.

La final vă ataşez clipul care m-a determinat să vă scriu asta. Era pe profilul lui Romulus. Nu ştiu cât e de regizată dar e tare fain mesajul transmis. E super. Eu cred că noi creştinii putem aduce un plus de echilibru, nu suntem chemaţi la senzaţional, dar cu un zâmbet natutal, care e contagios, putem schimba multe lucruri.

http://youtu.be/F72uWljN2P0

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu