Suntem responsabili de ceea ce ascultăm

Şi dacă spuneam aici că se vorbeşte mult, înseamnă că se şi ascultă mult, mai puţin decât se vorbeşte, dar se ascultă mult, proporţional. Vremea în care oamenii ascultau din puţine surse s-a dus. Înainte era un singur post de radio şi altul de TV şi cine prindea ceva de pe la vecini era tare, îşi chema şi vecinii. Acum… e greu de numărat câte surse de gălăgie există. Numai să suceşti butonul de la scala radio undeva prin Bucureşti că sunt trei posturi pe milimetru de scală, pe internet sunt disponibile milioane de posturi, de televiziuni ce să mai zic?

Auzul e alta din binecuvântările majore ale lui Dumnezeu pentru oameni. Doar cine şi-a pierdut auzul poate compara realistic ce înseamnă să trăieşti fără el. Copilul nostru cel mare când a fost protezat şi veneam pe stradă prima dată cu aparatele pe urechi, s-a oprit la un moment dat, a ascultat atent şi întreabă: „Tati dar aud ceva atât de frumos, ce se aude?” Am întrebat: „dar ce auzi că nu e nimic deosebit, nu ştiu ce auzi, poate e un dereglaj al aparatelor?”,” Nu, nu e dereglaj e ceva ca o muzică, ca un piuit!” Atunci am auzit şi eu nişte păsări care ciripeau şi mi-au dat lacrimile. Era super încântat că a auzit acele păsări atât de banale pentru mine încât nu le mai percepea urechea mea, le considera parte din zgomotul natural înconjurător. Pentru el erau importante şi s-a oprit să le asculte. Pentru mine… eram deja obişnuit, nu credeam că e ceva ce merită atenţie. Auzul este o mare binecuvântare, ştiu asta nu doar teoretic, ci pentru că am un copil protezat şi se pare că şi cel mic va trebui protezat cât de curând, pentru că operaţia nu a avut efectul aşteptat.

Să poţi auzi poate ţi se pare cel mai banal lucru şi uneori ai vrea să-ţi înfunzi urechile să nu auzi sau să nu asculţi. Uneori ai vrea să pui pauză la orice sursă de zgomot, totuşi, fără auz viaţa e foarte complicată şi multe binecuvântări nu pot ajunge la noi.

Oamenii sunt responsabili de ceea ce ascultă cu urechile lor. Suntem responsabili pentru toată informaţia pe care o ascultăm aşa cum suntem responsabili pentru tot ceea ce privim. Ambele căi sunt portiţe de intrare a informaţiei în mintea noastră şi contează foarte mult ce lăsăm să intre pe acolo. Suntem responsabili cu paza intrării în mintea noastră a informaţiei şi auzul e una din portiţele prin care informaţia poate intra. Nu putem asculta orice cum nu putem privi orice. Să auzi ceva este aproape involuntar, să asculţi ceva este ceva intenţionat. Când auzi ceva e fără voia ta dar când ceea ce auzi ţi se pare interesant şi te concentrezi să asculţi, dai atenţie acelei surse de informaţie, atunci totul este o decizie, totul este conştient, este o alegere, la fel cum a vedea o femeie pe stradă e inevitabil dar a poposi cu privirea pe trupul ei este o decizie şi o alegere.

În general ce ascultă oamenii? Păi Biblia spune că în vremurile noastre pe oameni „îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute, şi îşi vor da învăţători după poftele lor.”. În general oamenii ascultă ceea ce le place. Iată câteva din lucrurile „plăcute la ascultat”:

Muzică. Aţi văzut pe careva cu căştile în urechi până acum? Ei ba nu? Tot mai mulţi tineri au căştile înfipte până în creier sau altă modă mai nouă căşti care acoperă urechile de parcă ar fi două farfurii. Oamenii vor să  fie bombardaţi, copleşiţi, inundaţi de muzica preferată. Oamenii ascultă mesajele transmise din versuri dar şi de ritmurile ascultate, ei vor să facă trupul să vibreze în întregime la muzica ascultată şi tare am o bănuială că nu prea e vorba de clasici. Mai mult, oamenii ascultă acasă muzica la maxim. Aveţi vreun vecin din ăsta? Sigur, pe fiecare stradă sau în fiecare bloc există câte unul care „dă cu generozitate” din muzica preferată şi altora. Mesajul muzicii ce fel de mesaj este? E subiectul unei meditări viitoare. Din păcate se ascultă muzică de proastă calitate,  violentă, foarte ritmată care excită şi incită, care agită, care controlează minţile.

Ştiri. Oamenii ascultă multe ştiri şi asta îi prinde. E destul să se difuzeze o ştire că va fi criză de zahăr că oamenii rup uşile magazinelor. Suntem foarte uşor manipulabili prin ştirile pe care le ascultăm. Au prioritate ştirile despre crime, înşelări, trădări, corupţie, arestări. Oamenii simt o anumită stare de excitare să audă asemenea ştiri şi sunt transformaţi de ele.

Predici. Ohooo, păi când s-au ascultat mai multe predici ca astăzi, niciodată. Oamenii ascultă predici pe radio, la televizor, pe internet, la biserică şi parcă nu se mai satură de ascultat predici doar că ascultă ceea ce le place. Oamenii apreciază anumiţi predicatori care predică în felul acceptat de ei. Dacă acest barem nu e îndeplinit de păstorul sau preotul bisericii lor o şterg în altă biserică. Ciudat este că deşi ascultăm multe predici împlinim tot mai puţine din mesajele transmise de ele.

Bârfe, vorbiri de rău, certuri. E una din plăcerile oamenilor să asculte certuri. Cum se ceartă careva pe stradă cum se opresc o grămadă de „gură-cască” să audă. Ne place să auzim scandal se pare. E plăcut pentru ureche. Biblia spune că „Cel rău ascultă cu luare aminte la buza nelegiuită, şi mincinosul pleacă urechea la limba nimicitoare.”

Emisiuni de sănătate, scandal şi can-can. Aici e mult de scris pentru fiecare în parte. O abordez în viitor. Au apărut sute de „specialişti” în naturiste, bio, energii, galvanice, masaje, meditaţii etc. Despre scandal şi can-can… „Doamne feri” pe pocăiţi de ele. Ar trebuie să fugim de ele „ca dracu de tămâie”.

Dragii mei dacă ar fi să privim în Scriptură am vedea foarte uşor îndemnurile lui Dumnezeu pentru a asculta de El, pentru a auzi glasul Lui, pentru a comunica cu El şi din păcate asta e una din cele mai puţin ascultate voci astăzi. Oamenilor nu le mai place să asculte de Dumnezeu. Oamenii vor învăţători după poftele lor. Urechea nu poate suferi asemenea învăţături curate.

O Doamne câte lucruri neîngăduite nu am ascultat şi eu!? Cât rău am lăsat conştient să-mi spurce mintea… câte bârfe, câte mesaje, câte ştiri manipulatoare, câte predici plăcute şi în acest fel mă fac vinovat de informaţia negativă care am lăsat-o să intre în mintea mea. Tot ceea ce ascultăm are efect dragii mei, ne transformă. Cuvântul care intră în mintea noastră ne transformă.

Ce cuvinte laşi să intre în mintea ta? La ce îţi pleci urechea? Ce vei asculta astăzi? Ce vei lăsa să te transforme? Are vreo prioritate Dumnezeu? Intră prin ochii tăi sau prin urechile tare Cuvântul Său transformator? Nu uita, ascultarea e unul din indiciile despre stăpânul tău: „Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, şi ele vin după Mine.”

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu