Nu ştiu de ce a creat Dumnezeu aşa pe oameni dar de la naştere încă, prima metodă de comunicare a afecţiunii înţeleasă de un prunc este atingerea fizică. Dacă este neliniştit, dacă plânge, dacă îi este teamă, dacă se sperie, uneori şi dacă îi este foame este de ajuns ca mama sau tata să îl ia în braţe şi să îl mângâie şi să îi vorbească şi se linişteşte. Bineînţeles că el nu înţelege la câteva zile de la naştere ce rosteşte mama sau tata ca să se liniştească şi nici nu este de ajuns ca să vorbeşti cu el doar ci e nevoie de atingere ca să îl poţi asigura de afecţiune, iubire, siguranţă.
Ei bine, nevoia asta de atingere nu dispare odată cu înaintarea în vârstă. Deşi copiii care învaţă să meargă şi să alerge nu mai au nevoie de un timp aşa de mare de petrecut in braţele mamei ei vor veni acolo la fiecare incident sau pericol. Deşi adolescenţii par a se depărta într-o direcţie total opusă mângâierilor părinteşti ei totuşi tânjesc profund după un contact fizic. Deşi în căsnicie ulterior oamenii o răresc cu contactul fizic nonsexual ei au o mare nevoie lăuntrică de atingere fizică.
Psihologii cred că preocuparea actuală a acestei generaţii pentru sex e motorizată tocmai de această dorinţă a oamenilor după atingerea care să exprime suportul emoţional după care tânjeşte fiecare fiinţă umană şi care nu este împlinită de cultura în care trăim. Adesea, de fapt, în cele mai multe cazuri, atingerile în căsnicie au de a face cu sexul deşi asta nu e tocmai bine.
Contactul fizic nonsexual, că despre el vorbim, e esenţial creşterii şi dezvoltării copiilor şi adolescenţilor dar e esenţial şi menţinerii sănătăţii emoţionale a individului şi menţinerii sănătăţii relaţiei dintre soţi în căsnicii. Oamenii căsătoriţi au mare nevoie de atingeri fizice nonsexuale pentru a păstra intimitatea relaţiei şi acel sentiment de îndrăgostire. Atingerile nonsexuale sunt chiar mai importante decât relaţiile sexuale. Există oameni care rezistă fără a avea relaţii sexuale şi totuşi nu sunt afectaţi însă oamenii care nu au parte de atingere din partea unei alte fiinţe umane, atingere care să exprime dragoste, au parte de o viaţă mult mai grea spun sociologii.
Contactul fizic nonsexual are de a face cu atingerea, cu mângâierea iar definiţia pentru afecţiune conform dicţionarului Webster este „un act de exprimare a afecţiunii, o îmbrăţişare sau atingere duioasă, plină de dragoste. A atinge, a mângâia, a bate uşor (pe umăr) în mod duios, drăgăstos sau blând.” O „facere” a acestor lucruri zilnic în viaţa unui cuplu aduce sănătate fizică, psihică, spirituală şi respectiv relaţională acelui cuplu şi persoanelor care îl compun. Este foarte important să fie cultivată în relaţia dintre soţi atingerea nonsexuală şi e benefic din toate punctele de vedere.
Ce se poate face concret:
- Începeţi ziua cu contact fizic. Faceţi-vă timp ca înainte de a vă apuca de ceva, înainte de a pleca fiecare la muncă să vă atingeţi, să staţi un minut măcar îmbrăţişaţi.
- Nu plecaţi la lucru fără să vă strângeţi în braţe sau fără să vă atingeţi, nu uitaţi sărutările si îmbrăţişările nici la plecare nici la întoarcerea acasă.
- Ţineţi-vă de mână când vă rugaţi la masă.
- Ţineţi-vă de mână când mergeţi pe stradă.
- Când staţi pe o canapea căutaţi să vă atingeţi unul de celălalt sau dacă nu se poate măcar ţineţi-vă de mână.
- Cuibăriţi-vă unul în braţele celuilalt seara la culcare, staţi îmbrăţişaţi măcar până adormiţi.
Contactul fizic este absolut esenţial pentru realizarea bucuriei intimităţii şi pentru aprinderea flăcării dragostei romantice între soţ şi soţie. Pe măsură ce faceţi aceste lucruri cu regularitate veţi trăi în siguranţă şi satisfacţie psihică, aceasta e temelia palpabilă a relaţiei voastre intime.
Poate vi se par „ieftinituri” dar sunt absolut sigur că orice cuplu care se străduieşte să practice contactul fizic nonsexual va experimenta o îmbunătăţire considerabilă a calităţii relaţiei. Ce ziceţi? Încercăm?
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.