Capacitatea oamenilor de a face rău

Întâlnind o varietate mare de oameni la şedinţele de consiliere, am o varietate mare de subiecte de discuţie cu ei, dar şi o varietate mare de păreri, pe diferite teme. În mod aproape previzibil una din discuţiile pe care trebuie să le port este cea referitoare la răutatea oamenilor. Bineînţeles că se exclud de regulă, persoanele implicate în conversaţie şi de obicei, „ceilalţi” sunt răi şi capabili de rău şi cei prezenţi sunt, măcar puţin mai buni.

Răutatea oamenilor este vizibilă şi incontestabilă şi a fost abordată de mulţi oameni în scrierile lor. Unii o pun pe seama mediului de trai sau de dezvoltare, alţii o pun pe seama anturajului, alţii pe seama suferinţei şi unii au încercat să o pună în categoria bolilor. Răutatea de care sunt capabili oamenii este înspăimântătoare. Oamenii sunt capabili să mângâie cu o mână şi să ucidă cu cealaltă. Oamenii sunt capabili să chinuiască pe ceilalţi, să omoare în numele dragostei şi al păcii. Sunt capabili să ducă răul la extreme pe care nu ni le închipuim.

Sunt făcute o mulţime de experimente în acest domeniu. Experimentele făcute arată că răul există în inima oamenilor şi este molipsitor. Arată că oamenii pot deveni din buni, răi, foarte repede. Din morali, imorali, din blânzi, cruzi, din calmi, nervoşi, într-un timp foarte scurt. Oamenii sunt capabili de războaie sângeroase, de crime odioase, de nedreptate evidentă, să provoace suferinţă mare şi asta fără să se străduiască foarte mult, e oarecum natural să faci răul.

rautatea omeneascaMulte explicaţii s-au căutat de-a lungul timpului pentru această răutate. S-au căutat şi tratamente, programe de educare şi reeducare, umplerea timpului cu alte activităţi, s-au făcut experimente, s-a cercetat şi totuşi capacitatea oamenilor de a face răul este tot mai vizibilă pe zi ce trece. Pur şi simplu ceva lipseşte din ecuaţia despre răutate.

În toată ecuaţia asta, factorul care lipseşte şi trebuie „aflat” de oameni este „Dumnezeu”. În momentul în care la toată calculaţia despre răutate luăm în calcul acest „necunoscut” toată ecuaţia capătă sens şi aflăm multe răspunsuri.

Nemţii, pe vremea când prin exemplul lor, dădeau cea mai pură definiţie a antisemitismului, au făcut în lagărele de concentrare tot felul de experimente pe oameni, au arătat o cruzime ieşită din comun, au dovedit răutatea omenească şi cruzimea fiinţei umane aproape de limitele lor maxime şi totuşi, oamenii care aveau viaţa condusă de Dumnezeu au putut să nu fie răi.

Nu ştiu dacă sunteţi la curent cu experimentele odioase care se făceau în lagărele de concentrare, cum limitele suportabilităţii umane erau împinse dincolo de limitele imaginabile, cum rezistenţa umană şi răbdarea oamenilor erau brutal întinse, dincolo de limite suportabile şi totuşi avem multe mărturii de oameni care au putut să fie buni într-un mediu care negreşit voia să scoată la iveală răutatea din ei. Oameni care erau chinuiţi şi care se purtau respectuos, oameni care erau chinuiţi şi care nu blestemau, înjurau sau ponegreau. Oameni care erau nemâncaţi de 2-3 săptămâni şi care atunci când primeau ceva se uitau să găsească pe alţii mai flămânzi decât ei pentru a le oferi pâinea aceea uscată.

Oamenii pentru că sunt născuţi în păcat sunt contaminaţi cu răutate. Noi din primele clipe de după naştere ne arătăm egoismul şi răutatea apoi le exersăm până la perfecţionare, odată cu trecerea timpului. E un microb al păcatului care infestează rasa umană şi nimeni născut pe pământul acesta nu scapă. Pur şi simplu suntem infectaţi şi răul este o realitate a vieţii noastre. Unii devin morali la suprafaţă dar sunt capabili de mult rău în ascuns. Alţii îşi înfrânează răutatea în relaţia cu oamenii dar o exprimă în artă, în cântec, în sponsorizarea unor activităţi ale răutăţii. Pur şi simplu nu putem fi buni fără Dumnezeu.

Omul pentru a fi vindecat de răutate are nevoie de jertfă. Fără jertfa Domnului Isus Hristos nu putem fi vindecaţi, nu există nici un alt tratament. Orice alt tratament e temporar, pe când sângele Mântuitorului are puterea să ne transforme, are puterea să elimine microbul din noi. Oamenii care îl acceptă pe Domnul Isus Hristos în viaţa lor primesc o natură nouă şi pot lupta cu pornirile firii lor, o pot birui. O altă modalitate nu există.

Da, oamenii au nevoie de sângele vindecător de la Golgota pentru a se vindeca re răutate.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „Capacitatea oamenilor de a face rău”

Lasă un comentariu