După ce în prima parte am vorbit mai mult de succes în optica mass-mediei de astăzi, în special a mass-mediei hollywoodiene, care e folosită cu succes pentru modelarea modului nostru de a vedea lucrurile, care e folosită cu succes pentru a manipula şi planta concepte noi, astăzi voi încerca să privim la teama de eşec în viaţa de zi cu zi, nu doar cu privire la carieră. Puţini oameni ajung să aibă „succesul” menţionat în prima scriere şi asta nu e rău aş zice.
Ca o precizare, nu am nimic împotriva succesului, eu sunt unul din oamenii care lupt şi depun efort să am succes în ceea ce fac. În activitatea de consiliere, mă lupt să fiu din ce în ce mai bun, de exemplu. Însă, pentru unii succesul ar fi însemnat să ajung mai sus, până spre vârful „breslei”, pentru mine succesul nu mai înseamnă asta, ci înseamnă să ştiu să ajut cât mai mulţi oameni în mod eficient şi prin intervenţia lui Dumnezeu. Când văd un om pe stradă bucuros, deşi cu luni în urmă era în prag de suicid, o consider un succes, nu atât al meu, cât al binelui în general. Da, am fost şi preşedinte în Asociaţia Consilierilor Creştini dar nu asta a însemnat pentru mine succesul, nu la un astfel de succes sunt chemat. Aşadar din frica de eşec în carieră, pot avea probleme cu o altă frică, frica de eşec în activitate.
Eşecul până la urmă face parte din viaţa noastră şi are o incidenţă mult mai mică decât credem. Multe nereuşite le numim eşecuri pe nedrept.Eşecul este atunci când ai făcut tot ce ai putut într-un domeniu şi totuşi, din cauze independente de tine, ai ratat ţinta propusă. Foarte aproape, şi asta crează confuzie, este nereuşita, care e cauzată fie de o pregătire necorespunzătoare, fie de un efort insuficient, fie de sub sau supraevaluare a ţintei sau a potenţialului.
Un lucru de care ar trebui să fim conştienţi, conform Scripturii, este că avem datoria să facem tot ce putem cu seriozitate şi perseverenţă. Munca este clar încurajată în Biblie şi hărnicia este considerată o valoare „Tot ce găseşte mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta!” spune înţeleptul Solomon. În plus, în scrierile sale, Solomon prezintă munca în termeni pozitivi. Ce înseamnă pentru mine asta? Înseamnă că trebuie să mă străduiesc, să fac cât de bine pot lucrul încredinţat mie, să fiu credincios în lucrul meu, să perseverez şi să obţin rezultate bune.
Frica de eşec nu ar trebui să ne încătuşeze. Are o putere extraordinară de a ne ruina viaţa. Frica de a nu eşua, ne poate închide într-o închisoare a disperării, a tristeţii, a suspiciunii, a mediocrităţii. Frica de eşec ne poate afecta relaţia cu noi înşine, relaţia cu Dumnezeu, relaţia cu semenii. Frica de eşec poate arunca la gunoi, sau ţine cu capul în noroi oameni faini, cu capacităţi şi cu daruri unice. Frica de eşec nu trebuie să ne guverneze viaţa şi cei care o au, trebuie să ia măsuri pentru a o transforma în ceva pozitiv.
Ce poate fi pozitiv în eşec? Măcar două lucruri. Primul, e conştienţa că nu putem deţine controlul vieţii noastre în totalitate, oricât de deştepţi sau experimentaţi am fi. Asta ne ajută să recunoaştem pe Dumnezeu ca autoritate şi să depindem de El şi cine ajunge la descoperirea acestui adevăr, a câştigat de pe urma eşecului. Al doilea aspect pozitiv e că, din eşecuri putem trage multe învăţături. Eşecurile, deşi sunt dureroase, sunt o sursă extraordinară de informaţii folositoare pentru cei care vor să meargă înainte. Pentru unii devine o gaură din care nu mai ies, pentru alţii devine o trambulină de pe care să facă următorul salt.
Chiar dacă are şi părţile sale bune, nu vă doresc eşec, vă doresc succes pe toate planurile. Să nu credeţi că am ceva cu cei care lucrează în domenii de top-level şi se luptă pentru succes acolo, nu, voiam doar să atrag atenţia asupra pericolelor la care se expun. În fond, fiecare din noi e liber să îşi canalizeze eforturile cum vrea şi asta nu însemnă că unii suntem mai grozavi ca alţii. Respectul ar trebui să ne guverneze relaţiile şi nu competiţia.
De, şi eu am avut eşecuri şi mai am teamă de eşec dar aleg ca din cele vechi să învăţ, iar la cele care au să vină aleg să iau în calcul şi varianta că, Dumnezeu vrea să mă înveţe anumite lecţii. La scrierea acestei postări, de exemplu, am experimentat eşecul. Copiii aseară au oprit în joaca lor butonul prelungitorului în care îmi este alimentat computerul şi după o oră de scris, acesta s-a închis. Am pierdut aproape tot materialul acestei postări. Am zis că o las aşa azi, nu are rost. Totuşi am luat-o de la capăt. Probabil nu era forma care trebuia dată anterior cuvintelor. Nu ştiu. Ce ştiu e că m-am trezit cu eşecul . Ce am putut face? Să verific ceea ce iniţial nu verificasem, să mă uit dacă îmi ajunge curent în computer, să salvez documentul (învăţăminte din eşec) şi apoi să o iau de la capăt cu încredinţarea că, Dumnezeu nu a fost de acord cu forma iniţială 🙂
Vă doresc succes! Dar unul pozitiv, constructiv nu unul care să vă stoarcă de toată vlaga şi puterea.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.