Creștere spirituală fără Biblie? (I)

Problema creșterii spirituale este foarte spinoasă. Mulți creștini se nasc, dar puțini din ei cresc. Motivele „necreșterii” sunt variate și voi enumera câteva astăzi. Oricare ar fi motivele, ele țin creștinul într-un rahitism crunt care îl fac să aibă nevoie de lapte și la vârste la care trebuia „să se lupte cu ursul”. Asta dă o mare moleșeală a individului, familiei sale și implicit a bisericii locale în societate.

Pavel surprinde acest aspect în scrisoare către cei din Corint cărora a trebuit să li se adreseze „ca unor oameni lumești, ca unor prunci în Hristos”. Mai mult, ca să înțelegem situație le scrie: „V-am hrănit cu lapte, nu cu bucate tari, căci nu le puteați suferi; și nici acum chiar nu le puteți suferi”.

Nu ar fi o așa mare problemă laptele, căci Petru ne spune despre lapte că e foarte bun la timpul potrivit și timpul lui este în pruncie: „1 Petru 2:2  şi, ca nişte prunci născuţi de curând, să doriţi laptele duhovnicesc şi curat, pentru ca prin el să creşteţi spre mântuire.” Trebuie totuși să admitem că nu putem trăi la parametrii normali dacă ne hrănim doar cu lapte și la 30 de ani. La o anumită vârstă e nevoie și de bucate tari iar lipsa poftei pentru ele e dovada subdezvoltării spirituale.

Cum creștem spiritual totuși?

Pentru creștini creșterea spirituală se produce prin urmarea cursului firesc al vieții noi. Un om născut din nou și sănătos, aflat într-un mediu bun (nelegalist) se va dezvolta de la sine, va râvni la început cu lăcomie chiar după „laptele duhovnicesc” iar mai apoi după „bucate tari” iar asta îi va asigura un „aport caloric” suficient pentru creștere ceea ce automat va genera viață spirituală cu tot ce înseamnă ea, umblare după îndemnurile Duhului, bătălii spirituale, adunat comori în cer, punerea în negoț a talanților, călătoria spre țara promisă, imitarea lui Hristos, nașterea de copii, creșterea copiilor și așa mai departe.

Dacă revenim la hrană pentru omul spiritual în creștinism ea poate veni doar din Scriptură, cu cât e mai pură cu atât e mai bună, cu cât e mai procesată, cu atât se pierd substanțe nutritive prețioase. Se știe că în viața reală, orice procesare a alimentelor de bază duce la pierderi serioase de substanțe utile nouă și e bine să consumăm direct fructe, legume, cereale și altele cu cât mai puțină procesare. EI bine, spiritual tot așa stau lucrurile. Cu cât e mai procesată hrana cu atât se pierd substanțe prețioase. Dacă ar fi să continuăm paralela vom observa că în viața reală oamenii, mai ales copiii,  nu mai apreciază gustul original de legume, fructe și alte alimente, preferând pe cele procesate pentru că sunt îndulcite, colorate, printate etc. Deși eficiența maximă o dau legumele și fructele din grădină vor fi preferate cele modificate și procesate. Din păcate în mod asemănător procedăm și cu omul spiritual.

Oamenii preferă mâncarea mestecată. Eu știu că mi-a mestecat mama mâncarea când treceam de la lapte la bucate tari, dar am impresia că acum nu mai pot tolera o asemenea manevră. Ea a fost perfectă pentru acel stadiu când eram puțin dezvoltat. Acum, mâncarea mestecată deja mi-ar face greață, oricât de dragă mi-ar fi persoana care ar încerca să mă ajute mestecându-mi-o. Înțelegeți că este normal ca un timp să păpăm ce ni se mestecă, dar nu mai este normal să mâncăm așa toată viața? Că este normal să mâncăm mâncare mestecată de la părinții spirituali, dar că este chiar periculos să mâncăm mestecătura altor persoane? Noi avem nevoie de maximă vitalizare și asta se obține mâncând hrană cu cât mai multe vitamine și nutrienți iar Biblia are astfel de bucate tari. Prin asta nu spun că nu trebuie să ascultați predici, că nu trebuie să citiți cărți, ci spun că e nevoie de hrănire asumată, intenționată, prin efort propriu și decizie proprie sub influența Duhului Sfânt. Mulți se tem că nu știu să se hrănească singuri dar dacă nu încep nu se vor putea hrăni niciodată.

Oamenii preferă mâncare surogat. Da fiecare din noi am trecut măcar ocazional pe acolo. Problema mare este că mulți preferă să se hrănească cu plastic și nu cresc. Fac doar burta mare precum oamenii malnutriți. În această categorie intră cei ce se hrănesc cu: viziuni, mărturii, vise, proorocii, descoperiri și altele ignorând Biblia. Ei bine aici e bai mare. Acea hrană este precum brânza actuală de pe piață, puțină din ea a văzut laptele. Mi-a fost dat să văd chiar ieri o așa-zisă proorociță care debita o sumedenie de tâmpenii și erezii și culmea, avea o susținere fenomenală, oamenii pur și simplu o adulează și o plimbă ca pe urs prin biserici să infecteze cu erezii nimicitoare oamenii care și așa sunt slabi spiritual. Mâncare surogat, înlocuitoare, ca să zici că ai băgat ceva în tine. Îi dai autoritate în viața ta altcuiva să te hrănească, precum un handicapat de ambele mâini care nu poate duce lingura la gură. Astfel de persoane sunt multe și naivi spiritual sunt mulți astfel răul se propagă cu repeziciune.

(continuăm mâine dacă ajută bunul Dumnezeu)

Foto: oakbrookpca.org

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu