O vorbă bună

Neliniştea din inima omului îl doboară, dar o vorbă bună îl înveseleşte. Proverbe 12:25

Meditam ieri la acest aspect al importanței cuvintelor în viața oamenilor. Mă gândeam cum poate avea un efect atât de mare un banal cuvânt în viața unui om astfel încât ori să îl încurajeze în acțiuni mărețe, să îl ridice când e prăbușit ori să îl dărâme când era gata să facă lucrări mari sau chiar să îl ucidă. Biblia spune că: Moartea și viața Sunt în puterea limbii, de ce oare poate avea un efect atât de mare o simplă vorbă?

Ar fi multe de scris dacă ar fi locul să filosofăm aici, dar nu asta îmi propun. Mă gândesc să îmi aștern gândurile cu privire la „o vorbă bună”. Fiecare din noi trecem prin momente de nesiguranță, de neliniște, de incertitudine adesea în viață. Îmi amintesc că fiul meu are adesea nevoie de vorbe bune, el se simte în stare să facă diverse lucruri dacă primește cumva confirmarea că ceea ce face e ok. Se bucură atât de tare când mama sau tata îl apreciază pentru ce a făcut.

Așa e cu toți copii de fapt dar nici adulții nu fac excepție. O vorbă bună are mare efect în viața unui om. Atunci când nu te mai apreciază nimeni, atunci când te-au uitat toți, atunci când ai eșuat, atunci când ești neliniștit, atunci când ești descurajat, atunci când ai greșit sau păcătuit, atunci când ești fără speranță sau atunci când ai făcut un lucru bun o vorbă bună e de mare preț. De cele mai multe ori nu este nevoie de discursuri elaborate sau vorbe alese și gândite o săptămână ci de vorbe simple spuse cu sinceritate din inimă.

Ca exemplu eu ieri am fost încurajat de un email format din două jumătăți de rând, știam că sunt spuse cu sinceritate și știam că sunt foarte obiective și realiste acele vorbe și nu doar atât. Le-am primit într-un moment în care aveam inima tare neliniștită.

Mă duce gândul la momentul în care Dumnezeu îi spune lui Moise să îl încurajeze: Deuteronom 3:28  Dă porunci lui Iosua, întăreşte-l, şi îmbărbătează-l; căci el va merge înaintea poporului acestuia şi-l va pune în stăpânirea ţării pe care o vei vedea.” . Lui Iosua îi stătea înainte o misiune mare, trebuie să participe la o lucrare care avea să rămână în istorie și cu toate că era un optimist și un viteaz Dumnezeu știa că are nevoie de încurajare. Asta mă face să deduc că nu doar cei împovărați, nu doar cei aflați pe latura mai negativă a vieții trebuiesc încurajați ci și cei care lucrează în vreun fel sau altul.

Un pastor scria: „Nimic nu te ridică mai mult decât incurajarea unui prieten sau a cuiva drag. Este oxigenul sufletului. După ce a alergat două mile, omul are nevoie de o pauză în care că-și tragă răsuflarea înainte să mai alerge alte două. Înainte de a se confrunta cu o sarcină dificilă, sau chiar și cu rutina apăsătoare a vieții, omul are nevoie de o pauză pentru a fi încurajat înainte să ia lumea în piept. Asa că încearcă să devii oxigen pentru sufletele celor din jur. Întărește-i pentru a persevera pentru împărăție. Încurajează-i cu promisiunea lui Dumnezeu de a transforma răul în bine„.

Poate că nu e bine că ne-am pierdut capacitatea de a spune vorbe bune, poate nu e bine că ne simțim stânjeniți să facem asta, poate nu e bine că judecăm înainte de a încuraja, nu, nu sigur nu e bine. Mai bine e să avem mereu o vorbă bună, o vorbă de încurajare pentru oameni. Să fim în stare să încurajăm, să fim dispuși să îmbărbătăm pe alții cu sinceritate și spontaneitate. Îmi amintesc versurile poeziei „O om!” care spun așa:

Ai spus o vorbă, vorba ta,
mergând din gură-n gură,
va-nveseli sau va-ntrista,
va curăţi sau va întina,
rodind sămânţa pusă-n ea
de dragoste sau ură.

Scrii un cuvânt…cuvântul scris
e-un leac sau o otravă,
tu vei muri, dar tot ce-ai scris
rămâne-n urmă drum deschis
spre moarte sau spre paradis,
spre ocară sau slavă.

cuvintele pot distrugeCât de mult adevăr… să știi că vorba pe care o spui poate schimba nu doar ziua unui om ci toată viața sa, nu doar viața sa ci și destinul său veșnic. Șă știi că vorba ta poate face un om să ajungă o personalitate marcantă sau poate face un om să ajungă un complexat și un nemulțumit. Mă duc cu gândul la părinții sau profesorii care îi fac pe copii „proști sau nebuni” sau la cei care le spun copiilor că nu sunt în stare de nimic și îmi dau seama cu groază că aceste cuvinte îi direcționează prin viață, în cele mai multe cazuri aceea vor ajunge. Doamne ai milă.

În acest sens este foarte relevantă relatarea despre Dante Gabriel Rossetti, artist şi poet faimos al secolului al XIX-lea, care a fost abordat la un moment dat de un om mai în vârstă. Acesta avea la el câteva schiţe şi desene pe care l-a rugat pe Rosetti să le privească şi să îi spună dacă au vreo valoare, sau dacă măcar anunţau un potenţial talent.

Rosetti le-a privit cu atenţie şi şi-a dat seama imediat că erau fără valoare, fără nici un semn al vreunui talent artistic. Dar Rosetti era un om bun, şi i-a spus bătrânului, cât mai blând cu putinţă, că picturile aveau o valoare redusă. I-a părut rău, dar nu îl putea minţi pe acel om. Bătrânul a fost dezamăgit, dar a părut să se aştepte la concluziile lui Rosetti.

Şi-a cerut scuze că i-a răpit din timp şi l-a rugat să mai privească nişte desene, de această dată, ale unui tânăr student. Rosetti s-a uitat la al doilea set de desene şi imediat a fost entuziasmat de talentul pe care-l ascundeau. Acestea sunt bune, a exclamat. Tânărul are talent. Ar trebui ajutat şi încurajat în cariera sa artistică. Va avea un viitor strălucit dacă va munci din greu şi nu va renunţa.

Rosetti a observat cum bătrânul a fost profund mişcat de aceste cuvinte.

– Cine e tânărul artist? a întrebat. Fiul tău?
– Nu, a spus cu tristeţe bătrânul. Sunt eu, cel de-acum 40 de ani. Dacă aş fi auzit atunci cuvintele tale… Pentru că, vezi tu, am fost descurajat şi am renunţat prea devreme.

În încheiere eu am o vorbă bună pentru voi, eu am fost încurajat ieri și am văzut valoarea unei vorbe bune și vreau să vă fac și vouă același gest de care am avut și eu parte dar în alte cuvinte: Nu te teme de nimic, om prea iubit! Pace tie! Fii tare si cu inima! [Daniel 10:19]

Ce vorbe vei spune tu astăzi?

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu