Când tu contezi cu adevărat

„Doamne” i-a răspuns vierul „mai lasă-l și anul acesta; am să-l sap de jur împrejur, și am să-i pun gunoi la rădăcină. Luca 13:8

Viața pe care o trăim pe pământul acesta este marcată de la începutul ei până la sfârșit de întrebări și lupte existențiale. Mulți oameni odată ce simt că nu mai sunt importanți ajung să își ia viața. Lipsa de valoare macină multe vieți. Întrebări despre cine sunt, cât contez, pentru cine sunt important are fiecare om în viață. Este foarte important ca individul să se simtă valoros, important. Doctorul Andrei Pătrâncă și-a denumit chiar cartea sa de reflecții așa: „Am vreo valoare în lume?” pentru că cele mai multe din reflecțiile care apar acolo au de a face cu acest subiect.

Fiecare din noi se simte împlinit când știe că pentru cineva persoana sa are importanță, că există oameni în viața cărora are un efect. De când suntem mici ne luptăm cu asta doar că într-un mod egoist. Poate vedeți adesea copii care solicită atenția mamei sau tatălui insistent. Iosua al nostru când vorbim cu el trebuie să îl privim în ochi, altfel ne ia capul în mânuțe și ne îndreaptă fața către a sa cerând gestual și verbal toată atenția. Apoi chestia asta nu se oprește la copilărie ci merge în viața noastră până când o sfârșim. Fiecare din noi vrea să fie valoros și unii dacă nu pot deveni valoroşi în sensul bun al cuvântului caută să fie în sensul negativ numai să își găsească o valoare. Așa încep foarte mulți oameni să fumeze sau să facă chestii teribiliste. Omul își caută mereu valoarea pe care a pierdut-o în momentul căderii în păcat.

patrincalansare12aVreau să vă spun câteva situații în care fiecare din noi contează cu adevărat, situații comune în care ne aflăm adesea și cărora poate nu le-am dat importanța cuvenită.

Tu contezi cu adevărat când e vorba de veșnicia ta. Foarte mulți oameni când se gândesc la veșnicie, la ce va fi după moarte se identifică cu masele, se plasează de bună voie în mulțimea numită „toată lumea” prin expresia: unde va merge toată lumea voi merge și eu. Aceasta este o poziţionare care diminuează drastic valoarea unui om. Scriptura spune că Isus Hristos a murit pentru orice persoană de pe pământ și că vrea ca toți oamenii să vină la pocăință. Adică înaintea lui Dumnezeu, în ochii lui Dumnezeu, dacă putem vorbi așa, tu și eu avem o foarte mare însemnătate, pentru noi a trimis pe Fiul Său să moară. De aceea vedem și în versetul de mai sus insistența „vierului” pentru pomul care nu mai făcea roadă, nu își mai împlinea menirea. El era important, foarte important de vreme ce vierul insistă atât să mai fie lăsat.

Tu contezi cu adevărat când e vorba de modelul tău. Te-ai gândit vreodată că cineva ar putea învăța ceva de la tine? Că cineva ar putea să îți urmeze faptele sau vorbele? Foarte mulți oameni nu s-au gândit la asta dar conștient sau inconștient suntem modele pentru unele persoane și în această fază contăm extraordinar de mult. Să luăm de exemplu părinții care sunt modele pentru copiii lor. Îmi amintesc că toți vecinii mei cu care mă jucam aveau interzis la țigări dar aproape toți fumau pe ascuns. De îi prindea tatăl lor o încasau zdravăn și asta se întâmpla destul de des. Baiul mare era că tata era fumător, un tată fumător cerea copiilor săi să nu fumeze și aceștia nu înțelegeau nicicum de ce?

Apoi mai gândiţi-vă la copiii care cresc în familii dezorganizate cu violență. Ei vor fi afectați pentru toată viața, vor fi tentați să evite căsătoria, vor fi tentați să încerce homosexualitatea, vor fi tentați să trăiască în uniuni consensuale sau pur și simplu să ignore aspectul acesta. De ce? Pentru că modelul de căsnicie văzut de ei nu îi atrage deloc, nu își dorește nimeni ceartă și război și găsesc orice soluție ca să evite asta. Deci când e vorba de tine ca model contezi extraordinar de mult. Ai grijă cum trăiești, poate chiar acum cineva se uită la tine.

Tu contezi cu adevărat când e vorba de timpul tău. Fiecare din noi are alocată o anumită perioadă de trăit pe pământul acesta, este individuală, unică și irepetabilă. Fiecare secundă trăită se duce pentru totdeauna. Este foarte important cum trece. Ai putea în secunda aceea să nu faci nimic și să rămâi fără valoare și ea să treacă fără valoare sau ai putea să o valorifici la maxim. Ai putea să stai la TV și să te ridici după aceea gol, răzvrătit, nemulțumit, întărâtat sau ai putea citi o carte bună care să îți ridice potențialul și valoarea. Ai putea să lenevești la soare sau ai putea deveni foarte important, extrem de important în secunda aceea pentru o persoană care are nevoie de tine fie că e vorba de soțul sau soția ta, de copiii tăi, de prietenii tăi, de vecini sau de oricine altcineva.

Secundele trec în zbor. Depinde de tine dacă trec cu valoare sau fără. Tu poți fi în timpul acela valoros și implicit să le dai valoare valabilă pentru eternitate. Tu alegi.

Tu contezi cu adevărat când e vorba de tine. Deseori în viață avem de luat decizii cu privire la ce facem, unde mergem, cum procedăm etc. În acele momente noi contăm foarte mult. Luăm acele decizii și în funcție de cât de valoroși ne simțim. Dacă ne simțim fără valoare nu vom cântări foarte mult deciziile dar dacă ne simțim valoroşi vom avea mare grijă la ce facem sau ce vorbim. Un fiu de împărat nu își permite să vorbească orice, să facă orice, pentru că are o altă valoare decât un alt om obişnuit din țară. Tu cum te porți știind că valoarea ta este imensă în ochii lui Dumnezeu? Cum te porți știind că ești o valoare pentru soția/soțul tău, copiii tăi…..?

Nu știu cât estimezi tu că valorezi dar pot spune că mulți oameni habar nu au de valoarea lor și se zbat din răsputeri să trăiască, mulți oameni nu știu că sunt valoroși și renunță la viață pentru că nu își găsesc valoarea în lume.

Extrema cealaltă care este la fel de periculoasă e să ne credem foarte importanți. Deși tot de la acest aspect al valorii de sine pornește ne construim o structură egoistă imens de mare, disproporționat de mare față de ceea ce suntem în realitate. Oameni care nu s-au simțit apreciați în viață în momentul în care simt că ceva ar putea schimba asta sunt în stare să arate întregii lumi nu doar celor din cercul său, valoarea dobândită. De cele mai multe ori în asemenea cazuri valoarea nu este a persoanei în astfel de cazuri ci a bunurilor sau funcțiilor pe care le deține și cu care se identifică. Multe persoane apelează la bunuri pentru asta, la casa, mașini, bani, silicon, tocuri, decolteuri doar ca să își ridice valoarea artificial. Nu ajută prea mult o asemenea valoare. Dacă bunul sau funcția sau situația respectivă dispare omul revine la ce este în realitate.

Vreau să îți spun că tu contezi cu adevărat. Contezi pentru Dumnezeu, contezi când e vorba de veșnicia ta, contezi când e vorba de modelul pe care îl dai, contezi când e vorba de timpul tău. Ești valoros doar că adesea Satan ne amăgește să nu ne vedem valoarea căutând să ne țină robi, legaţi, fără scop, fără bucurie, fără valoare. Nu te lăsa amăgit. Privește la Dumnezeu, privește în tine și privește în oglindă apoi uită-te înainte și vezi cum poți exprima valoarea reală pe care o ai și cum poți crește valoarea ta.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu