Cine ți-a tăiat calea?

Voi alergaţi bine: cine v-a tăiat calea ca să n-ascultaţi de adevăr? Înduplecarea aceasta nu vine de la Cel ce v-a chemat. Galateni 5:7 – 8

Tot în contextul luptelor vieții vreau să continui meditația de ieri. Am văzut și cred că și voi oameni care au avut un start bun, am văzut oameni care au avut chiar și un parcurs bun, am văzut și oameni care erau aproape de linia de final și la un moment dat s-au prăbușit. După ce au avut un start bun i-am văzut ori prăbușindu-se deodată ori încetinind, la fel și cu cei care deja alergaseră o parte considerabilă din drum sau cei care aproape ajunseseră la final.

Există trei situații distincte de oameni care o lasă mai moale, oameni care chiar renunță la luptă sau oameni normali ca mine și ca tine care uneori se prăbușesc dar se ridică iar și continuă.

Când o învățătură greșită îți taie calea. În versetul citat mai sus Pavel vorbește despre o  situație generală a unui grup de oameni care începuseră bine pe calea Domnului dar fuseseră duși în derută de anumite învățături se pare. Unii oameni propagau o învățătură nesănătoasă și asta i-a înmuiat pe alergători. Asta mă face să cred că una din cauzele din care unii oameni renunță (temporar sau definitiv) la luptă și la alergare este o învățătură greșită.

Sunt sigur că mulți din voi au auzit de oameni care au alergat bine dar la un moment dat au îmbrățișat o altă învățătură și asta le-a tăiat elanul sau oameni care au fost duși în eroare de anumite curente. Eu din păcate știu mai multe cazuri, știu despre oameni de calibru pe care îmbrățișarea unor învățături eronate sau alterate i-a aruncat în râpă pentru că alergau deja cu viteză mare.

E foarte important să păstrăm o doctrină curată și nealterată, e extrem de important să cunoaștem regulile competiției și să le respectăm. Scriptura spune să nu fim imaturi plutind încoace și încolo, purtaţi de orice vânt de învăţătură, unul care plutește nu luptă, sau poate luptă să nu se scufunde dar nu aleargă, unul care plutește încoace și încolo ori e naufragiat ori rătăcit.

Verifică cât de des poți GPS-ul spiritual și vezi unde te afli. Nu alerga în neștire, verifică să fii neapărat pe traseul bun. Dacă cumva observi abateri trebuie să revii la traseu. Nu e deloc recomandat să renunți la alergare.

Când descurajarea îți taie calea. Unul din cele mai frecvente motive din cauza cărora oamenii nu mai aleargă este descurajarea. Oameni care au alergat bine o vreme și care sunt răpuși fără milă de descurajare, îngenunchiați și de multe ori scoși din competiție. Multe sunt motivele de descurajare dar cele mai multe din ele se leagă de alți oameni. De ce pot fi oamenii descurajați?

Cel mai frecvent oamenii sunt descurajați de ceilalți oameni fie că aceștia sunt alergători sau nu. La o competiție există oameni care aleargă dar și mai mulți oameni care stau pe margine și fac galerie. Aceștia din urmă te pot susține și încuraja sau te pot descuraja. Există mulți oameni în biserică care din lipsă de ocupație critică tot ce se poate, care taie elanul celor care au hotărât chiar să facă ceva pentru lucrare.  E adevărat că se mai văd și alergători care mai pun piedică uneori, dar cazurile sunt mai rare. Când ești preocupat cu cursa nu îți mai stă inima la invidii ieftine. Ei bine când te găsești în asemenea situații e foarte posibil să cazi, spun asta că am căzut și eu și pentru că am văzut pe mulți căzând.

Vestea bună e că nu trebuie să renunți. Cursa nu s-a terminat, competiția e încă în toi. Fiecare din noi mai cade dar scriptura spune: Căci cel neprihănit de şapte ori cade, şi se ridică. (Proverbe 24:16 ) Uită-te la premiu nu te uita la pistă, nu te uita la adversari ci fii cu ochii ațintiți la „premiul alergării” și asta te va motiva suficient să continui. O vorbă românească spune „nu mor caii când vor câinii” și mare adevăr e în asta. De ce să le faceți bucuria de a rămâne prăbușit, de ce să îi faceți trișorului bucuria de a renunța la cursă. Satan se bucură de orice credincios scos din cursă și chiar nu am de gând să îi ofer bucuria asta nici cu mine nici cu alții care aleargă lângă mine.

Nu fi nepăsător dacă cineva cade lângă tine, ridică-l. Poate următorul care va fi împiedicat vei fi tu și tare bine îți va prinde când o mână vânjoasă se va întinde spre tine și te va ridica, te va bate pe spate și te va încuraja. Circulă o vorbă pe internet în ultima vreme care nu știu de cine e zisă dar e adevărată. Spune așa: Când urci pe scara vieții dă bună ziua la toată lumea ca să aibă cine să îți răspundă când vei coborî.

Uite un caz care m-a impresionat foarte tare. Era ultima tură de pistă și una din concurente cade, are crampe la picior și nu poate termina cursa pentru care a alergat tot traseul dar o altă concurentă Meghan Vogel renunță la poziția sa și îi vine în ajutor.

Rămâi fără cuvinte… Uite un alt caz când un tată iese din tribune și își ajută fiul să termine cursa, iar fără cuvinte:

Biblia spune referitor la asta că este permis, în competiția noastră este permis să ajuți pe celălalt, este chiar recomandat să faci asta: Mai bine doi decât unul, căci iau o plată cu atât mai bună pentru munca lor. Căci, dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe altul; dar vai de cine este singur, şi cade, fără să aibă pe altul care să-l ridice! Eclesiastul 4:9

Subnutriția îți taie calea. Hrănește-te spiritual că altfel nu vei avea putere să alergi, te vei simți moale, fără vlagă, fără chef, fără motivație. În cursă trebuie să fii hidratat și hrănit bine. Fă-ți timp să bei din „Apa Vieții” și să mănânci din bucate tari, mâncare care să îți dă putere și energie. Nu prea ai timp doar de lăptic pentru că nu e loc de alergat dacă ai burta mare, trebuie ”’bucate tari” care să îți furnizeze energie suficientă pentru alergare.

Unde te afli în competiție?

Dacă alergi ia seama, fii atent nu te lăsa descurajat, așteaptă-te și la căderi și fii pregătit pentru ele. Ajută pe alții care au căzut ca să fii și tu ridicat când vei avea nevoie. E mult mai ușor.

Dacă ești căzut, poate prăbușit e momentul să te ridici. Poate că oamenii ți-au făcut o mare nedreptate dar tu ridică-te și te uită la Judecător nu la împotrivitori cum spunea Nelu Poenar în comentariul său. Gândește-te la premiul alergării, gândește-te la cel care a suferit și mai mult decât tine, gândește-te la cei din echipa ta. Cursa continuă, tu trebuie să alergi, nu refuza nici o mână întinsă care vrea să te ajute să te ridici. Nu lăsa descurajarea să te stăpânească, nu lăsa pe Satan să câștige, victoria ți-a dat-o ție Isus deja. Hai că poți, Dumnezeu te ajută, poți continua, poți câștiga. Succes!

Uite o incurajare sugerată de Mariana.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu