Lucruri mici și importante

Omul are bucurie să dea un răspuns cu gura lui, și ce bună este o vorbă spusă la vreme potrivită! Proverbe 15:23

Viața noastră e făcută din multe părți, foarte multe aspecte construiesc viața unui om, unele mai mărețe, mai importante, altele medii ca mărime și altele mărunte de tot. Greșim când credem că doar cele mari sunt importante. Ce ar fi dacă pentru noi ar conta doar cariera și să desconsiderăm relațiile și îngrijirea trupului de exemplu? Nu vi se pare corect deși mulți fac asta. În mod normal viața trebuie luată ”toată” nu doar ce ne place. Dacă reușim să o luăm ca întreg va fi echilibrată, dacă dorim să extragem doar ce credem noi că e important se va dezechilibra într-un târziu.

Dar până la urmă e minunat că viața are și aspecte grandioase și aspecte aparent neînsemnate. Ce ar fi dacă un sportiv celebru s-ar mulțumi doar cu celebritatea și nu ar acorda timp lucrurilor mărunte cum ar fi igiena personală. Ce ar fi dacă un om de afaceri celebru și de succes ar vedea doar banii săi și nu ar avea timp pentru relații deloc. Ar fi probleme cu siguranță în ambele cazuri.

E bine în viață să gândim la lucruri mari, mărețe dar nu putem trăi fără micile mărunțișuri și la asta vreau să mă refer azi. Octavian Paler spunea: “Nu disprețui lucrurile mici. O lumânare poate face oricând ceea ce nu poate face soarele niciodată: sa lumineze în întuneric” Poate ne plac lucrurile mari, cariere, discursuri, câștiguri mari, valori mari, proprietăți dar există mărunțișuri care pot bucura inima omului mai tare decât chestiile pentru care alții îl invidiază poate.

Versetul de mai sus ne dă un exemplu: Oricine ai fi, orice carieră ai avea, oricâți bani ai avea, oricât de vedetă ai fi sau chiar dacă nu le ai pe niciuna din astea o vorbă bună spusă la vremea potrivită îți prinde tare bine. Vă dau un exemplu din ceea ce am pățit eu ieri. Mergeam cu bicicleta spre servici și am văzut la trecerea de pietoni un cuplu în vârstă care se uita la semaforul de pe partea cealaltă a drumului așteptând să se facă verde șă treacă. Când am trecut pe lângă ei am realizat că oamenii nu știau că trebuie să apese butonul ca să se facă verde așa că am întors și le-am spus. La care soțul: O… pai deja înghețasem aici, mulțumim! Dar privirea cu care a spus asta a trezit în mine ideea acestei meditații, era plină de mulțumire și recunoștință de parcă nu îi spusesem doar câteva cuvinte ci parcă îi făcusem un mare mare bine.

Cât de importante sunt lucrurile mici făcute la vremea potrivită, poate pentru unii contează puțin în noianul de probleme dar pentru alții pot însemna enorm de mult lucrurile mărunte pe care eu le pot face. Iată o poveste reală edificatoare în acest sens:

Se spune că după o furtună mare izbucnită din senin au fost aruncate pe plajă mii de stele de mare care se zbăteau acolo neajutorate. Acest lucru făcu să vină multa lume pe acea parte a coastei. Sosiră acolo și echipe de la diverse televiziuni pentru a filma straniul fenomen. Stelele de mare erau aproape nemișcate. Trăgeau să moară.

În mulțime, ținut de mână de tatăl său, era și un copil care privea cu ochii plini de tristețe micuțele stele de mare. Cu toții se uitau și nimeni nu făcea nimic. Dintr-o data, copilul lăsă mâna tatălui său, iși scoase încălțămintea și fugi pe plajă. Se apleca și culese cu mânuțele sale trei steluțe de mare. Apoi, luând-o la fugă, le duse în apă. După aceea, se întoarse și repetă operațiunea.

De pe parapet, un om striga spre el:

–  Dar ce faci, băiete?
–  Arunc în apă stelele de mare. Altfel vor muri toate pe plaja, răspunse copilul fără a se opri din fuga.
– Dar pe plaja asta sunt mii și mii de stele de mare. Cu siguranță, nu ai să poți sa le salvezi pe toate. Sunt prea multe! Mai striga bărbatul. Nu poți schimba lucrurile!

Copilul zâmbi, mai culese o stea și, aruncând-o în apă, răspunse:

–  Iată că am schimbat lucrurile pentru această stea.

Bărbatul rămase o clipa mut, apoi se aplecă, își scoase pantofii și șosetele și coborî și el pe plajă. Începu să adune stele de mare și să le arunce în apă. O clipă mai târziu coborâră încă doua fete și astfel erau deja patru persoane care aruncau stelele de  mare în apă. După alte câteva minute erau zece, apoi cinzeci, o sută, sute și sute de persoane care aruncau stele de mare în apă. Astfel au fost salvate toate.

Morala: lucrurile mici făcute la vremea potrivită pot însemna enorm pentru cei din jur.

Poate nu ai  milioane să ajuți pe cineva dar și un leu dacă îl dai din inimă poate face diferența, poate nu ești priceput să spui o vorbă de încurajare dar și o strângere de mână poate face minuni sau un zâmbet cald, poate nu ai talentul să joci fotbal dar dacă te joci cu copilul tău în curte face tare mult. Poate nu ai bani de cadouri scumpe dar și o simplă floare face foarte mult când e dăriută din inimă.

Kurt Vonnegut spunea: “Bucură-te de lucrurile mărunte din viaţă, căci, într-o zi te vei uita înapoi şi vei realiza că erau lucruri mari.” 10 minute de fotbal cu băiatul tău e posibil să influiențeze în bine relația voastră pentru toată viața, o floare adusă soției tale poate să îi schimbe în bine toată ziua, un SMS de mulțumire poate conta enorm de mult, un telefon la cineva uitat de multă vreme îi poate aduce multă bucurie.

Iată câteva lucruri mărunte pe care mă gândesc să le fac (pentru mine și pentru alții). Poate îți vor da idei și ție:

 • zambeteSă zâmbesc.
 • Să mulțumesc.
 • Să contactez persoane vechi din viața mea.
 • Să ofer flori.
 • Să fac ceaiul dimineața.
 • Să spăl vasele.
 • Să joc fotbal (chiar dacă sunt afon, anti-talent)
 • Să Îmbrățișez.
 • Să scriu un email.tata
 • Să ajut pe cineva.
 • Să mă plimb.
 • Să observ un copac.
 • Să privesc cerul.
 • Să miros o floare.
 • Să râd…. păi pot încerca…
 • Să strâng masa.tata1
 • Să fac complimente.
 • Să citesc.
 • Să cânt (numai să nu fie nimeni în preajmă că fac mai mult rău decât bine)
 • Să fac poze.
 • Să încurajez.
 • …. lista rămâne deschisă. Mai pune și tu!

Gata am plecat să pregătesc micul dejun 🙂

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu