Domnul i-a zis lui Iosua, fiul lui Nun, slujitorul lui Moise. Domnul i-a zis lui Cain. Domnul i-a zis lui Noe. Domnul i-a zis lui Avram. Domnul i-a zis lui Moise. Domnul i-a zis lui Iacov. Domnul i-a zis lui Aaron. Domnul i-a zis lui Ghedeon. Domnul i-a zis lui Samuel. Domnul i-a zis lui Isaia. Domnul i-a zis lui Pavel.
Una din discuţiile avute aşa mai între bărbaţi în anturajul meu este comunicarea lui Dumnezeu respectiv întrebarea: Cum vorbeşte Dumnezeu? Este o frământare reală a multor oameni care voiesc să trăiască o viaţă de credinţă şi biruinţă. Un credincios autentic îşi pune această întrebare tocmai pentru că intenţia sa este să trăiască în călăuzirea Domnului. De multe ori parcursul nostru pe acest pământ este ca o bâjbâială prin întuneric ca atunci când vrem să aprindem becul din cameră noaptea dar nu nimerim exact punctul, ştim cam ce trebuie făcut dar nu avem nici un firicel de lumină să putem vedea unde trebuie să apăsăm.
Am căutat în Biblie ocaziile în care Dumnezeu vorbeşte oamenilor şi am găsit multe de tot. M-au impresionat însă mai tare câteva astăzi: Iosua, Ghedeon, Moise şi Avraam. Am observat câteva principii pentru mine din acesta cazuri. Iată-le:
Dumnezeu vorbeşte clar. Lui Iosua îi face o provocare clară în legătură cu ce are de făcut. Îi dă amănunte şi îl asigură de sprijinul său în cucerirea teritoriilor. Atât de clar îi vorbeşte Dumnezeu că nu îl găsim pe Iosua punând întrebări ci doar chemând oamenii să împlinească ce El poruncise.
Mai mult ca sigur măcar unul din cei ce vor citi această meditare se va întreba: Bine bine, ştiu că Dumnezeu vorbeşte. Dar cum face asta? Îl vezi? Îl auzi? În cazul lui Iosua nu a fost văzut Dumnezeu dar a fost auzit, da a fost auzit glasul său. În cazul lui Ghedeon de exemplu a venit un înger al Domnului şi a vorbit cu el. La Moise glasul Domnului a fost auzit fizic dar şi la Avraam.
Cum pot auzi eu glasul Domnului? E întrebarea ce mă frământă adesea. În lumea ortodoxă de exemplu treaba asta e lăsată preoţilor, ei au datoria şi responsabilitatea să comunice cu Dumnezeu prin sfinţi, asta nu mă încălzeşte prea tare, eu cred într-un Dumnezeu personal. În partea penticostală a creştinismului se aşteaptă intervenţii supranaturale, vedenii şi proorocii. Nu zic că e imposibil dar când Dumnezeu vorbeşte aşa este excepţia nu regula. Mulţi tânjesc după o asemenea vorbire a lui Dumnezeu şi nu mai pot auzi glasul Lui rostit altfel pentru că ei acceptă doar o astfel de vorbire. Mă doare tare faptul că există persoane care măsoară nivelul de credinţă cu astfel de manifestări.
Şi totuşi Dumnezeu vorbeşte prin cuvinte clare şi inteligibile. Mă gândesc acum clar la Iosia împăratul căruia Dumnezeu îi vorbeşte clar şi categoric prin cuvintele scrise în cartea legii. (2 Împăraţi 22) Dumnezeu ne vorbeşte şi nouă foarte clar şi categoric prin Cuvântul Său şi totuşi se pare că de prea multe ori aşteptăm o altfel de vorbire. Parcă am vrea să auzim glasuri, parcă am dori să vină îngeri, parcă am dori să vină Dumnezeu în persoană să ne vorbească dar sunt convins de un lucru. Dacă mâine ar veni Dumnezeu în persoană să vorbească cuiva dintre noi nu am deveni mai ascultători ci mai mândri. Cu o evlavie şi pioşenie deosebite am anunţa pe toată lumea de întrevederea noastră cu Dumnezeu şi am deveni vedete.
Dumnezeu vorbeşte clar prin cuvântul Său şi cred că depinde foarte mult de noi dacă şi cât avem timp şi dispoziţie să ascultăm şi să înţelegem mesajul.
Dumnezeu dă sarcini precise. Dumnezeu nu vorbeşte fără rost, El când rosteşte cuvinte fie că o face prin soli, fie că o face prin îngeri, fie că vorbeşte direct cu vocea sau prin Cuvântul scris, le rosteşte ca să fie ascultate şi împlinite. Lui Iosua îi spune clar ce trebuie să facă şi ce are la dispoziţie pentru a îndeplini porunca. Îi asigură victoria şi însoţirea cu condiţia împlinirii în totalitate a Cuvântului Său (Iosua 1:7-9) Acelaşi lucru se întâmplă şi la Avraam, acesta nu mai contează, iese din ţara sa şi merge unde este trimis de Dumnezeu, apoi tot aşa face când fiul îi este cerut ca jertfă. La fel e şi în cazul lui Pavel. Mai este cazul lui Ghedeon interesant că acesta vrea să se asigure 100% că Dumnezeu e cel ce îl trimite şi îi dă victorie dar după ce are asigurarea asta împlineşte porunca lui Dumnezeu.
Ştii ce sarcini ţi-a dat Dumnezeu? Îţi ştii menirea? Împărăţia lui Dumnezeu nu este ca o ogradă mare cu verdeaţă multă în care fiecare zburdăm ca mieii încoace şi încolo că am intrat acolo iar după asta ne plictisim de stat degeaba. Fiecare din noi avem o sarcină precisă şi trebuie să împlinim o menire. Fiecare din noi are un dar pus de Dumnezeu în el care trebuie pus în slujba altora.
Dumnezeu vorbeşte cu putere. Asta nu înseamnă că va crăpa timpanul de la această vorbire. Înseamnă că nu putem rămâne tot aşa cum am fost după ce am auzit vocea Sa. Sau putem să rămânem neschimbaţi dar va trebui să dăm socoteală pentru că Dumnezeu nu vorbeşte niciodată degeaba şi fără scop. Uitaţi-vă la aceşti oameni pe care la început i-am menţionat că Dumnezeu le-a vorbit. Toţi au acţionat la Cuvântul lui Dumnezeu. Nu au rămas doar cu informaţia stocată undeva. Au acţionat chiar când poruncile lui Dumnezeu păreau ilogice şi extreme. Citiţi despre Noe care e pus să facă o corabie când oamenii habar nu aveau ce e aceea ploaie, citiţi despre Iosua care poartă o bătălie cu trâmbiţe în loc de arme, despre Ghedeon care câştigă bătălia fără sabie ci cu făclii, ulcioare şi instrumente de suflat.
Dacă am fi conştienţi cât de puternic, direct şi clar ne vorbeşte Dumnezeu şi astăzi! Dacă am vrea să auzim glasul Său şi am împlini Cuvântul Său fiecare în dreptul nostru ar fi fericire, armonie şi mulţi oameni câştigaţi pentru Dumnezeu.
Dumnezeu vorbeşte dar nu ca la televizor, Dumnezeu vorbeşte dar nu cu spectacol şi focuri de artificii, Dumnezeu vorbeşte dar nu cum Îl condiţionează oamenii. Dumnezeu vorbeşte clar, direct şi cu putere în primul rând prin Scriptură. Pot accepta şi primi eu o astfel de vorbire? Am timp să ascult vorbirea lui Dumnezeu? Vreau să îl aud?
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.