Care-i treba ta? (c)

Căci, după cum într-un trup avem mai multe mădulare, şi mădularele n-au toate aceeaşi slujbă, tot aşa, şi noi, care Suntem mulţi, alcătuim un singur trup în Hristos; dar, fiecare în parte, Suntem mădulare unii altora. Deoarece avem felurite daruri, după harul care ne-a fost dat… Romani 12:4

Meditam ieri la faptul că e bine, e recomandat ca fiecare să își vadă de treaba sa în ceea ce privește slujirea lui Dumnezeu și/sau în biserică. Am ajuns la concluzia că odată ce ai devenit copil de Dumnezeu fiecare devine o piesă foarte importantă într-un angrenaj mare de tot dar și foarte precis. În urma acestor gânduri sunt sigur că mulți se vor întreba: Bine, bine dar cum să știu care îmi este darul cu care trebuie să slujesc?

Multe persoane nu își fac treaba pentru că li se pare mai atrăgător ce fac alții. Pentru unii e mai fain să faci ceva ce te ține în centrul atenției, pentru alții e mai ispititor să facă ceva cât mai mic și discret depinde de personalitate foarte mult. Există oameni care sunt în stare să stea pe platformă sub reflectoare toată ziua dar există și persoane care nici măcar nu vor să fie văzute și ocupă un loc discret undeva unde nu sunt vizibile. A fi pe podium nu înseamnă neapărat a sluji lui Dumnezeu. Mulți se înșeală la capitolul acesta și fac treaba altora încurcându-i iar munca lor e nefăcută cauzând disfuncționalități.

Există totuși și oameni care nu lucrează sau încurcă chiar, pentru că nu știu ce au de făcut. Ei bine fiecare din noi am trecut prin momente din astea. Momente în care ori nu se lega nimic de mâinile noastre ori nu aveam siguranță deloc. Pentru astfel de persoane dar și pentru cei care deja fac ceva și vor să se verifice scriu câteva aspecte despre cum să decoperi care îți este darul sau să verifici care e treaba ta:

  • Studiază scriptura. Niciodată nu vei ști ce ai de făcut, nu vei primi porunci despre treaba ta, nu vei avea descoperiri sau călăuzire fără citirea și meditarea asupra Scripturii. Dacă ne uităm la exemplul lui Iosua chiar din capitolul 1 Dumnezeu îi dă sarcini clare dar îl avertizează că pentru a putea împlini această sarcină nu trebuia să se abată deloc de la Cuvânt. Biblia e indispensabilă şi la descoperirea darului şi la folosirea acestuia.
  • Slujeşte. Păi ce dacă nu ştiu care îmi e darul? Orice, sub călăuzirea cuiva care slujeşte deja. Ajută pe cei care slujesc. Nu ştiu câţi au făcut practică în şcoală dar e vital ca mai întâi să faci parctică şi abia mai apoi să îţi fie încredinţat un post. Numai cu teoria nu faci mare lucrare. Una e să înveţi tâmplăria pe manual şi alta e să mergi într-o secţie de tâmplărie şi muncitorii să te ia cu ei să te înveţe practic cum se fac diferite faze ale producţiei. Tot aşa şi în biserică. În plus în acest fel descoperi şi slujirea spre care Duhul lui Dumnezeu te călăuzeşte.
  • Fii parte din viaţa Bisericii. Nici nu îţi dai seama câte nevoi descoperi dacă asculţi cu atenţie rugăciunile membrilor bisericii, nici nu realizezi câte nevoi vei vedea când îţi faci timp să stai de vorbă cu omenii. Fii foarte atent în biserică şi nu doar la cântare şi la predică ci şi la oameni. Duhul îşi va descoperi multe aspecte.

Tot în ajutorul celor care vor să-şi descopere darul iată cele cinci întrebări după Ray Stedman şi L.A.Drummond:

  1. Care este povara inimii tale, dorinţa ta spirituală? Ce îţi place să faci, simţi că trebuie să faci şi faci bine? Cum şi la ce mă provoacă Duhul Sfânt? Spre ce mă simt călăuzit de Dumnezeu?
  2. Ce  abilitate observi că se dezvoltă în tine pe măsură ce te maturizezi spiritual? Care abilitate se îmbunătăţeşte fără să fii într-un program de dezvoltare a talentelor sau de învăţare a unor deprinderi?
  3. Recunosc oamenii spirituali un dar în tine? Ei au adesea un discernământ fin. Deseori alţii te pot ajuta să-ţi descoperi lucrarea.
  4. Care sunt provocările mele din prezent? Ce uşi sunt deschise pentru lucrare? Care dar pare potrivit pentru a intra pe aceste uşi? Care sunt piedicile pe care le întrevăd? Ce înzestrare simt că am pentru depăşirea piedicilor?
  5. Ce îţi aduce Dumnezeu în minte când meditezi la acest subiect? Roagă-te cu sinceritate şi adoptă o poziţie de aşteptare a iluminării, fii sensibil la inspiraţia Duhului. (extrase de: Alexandru Ionescu)

Este vital ca fiecare să ne ştim locul şi ce trebuie să facem în acel loc, aşa ne vom putea susţine nu ne vom încurca, aşa vom putea realiza lucrări faine împreună pentru lauda lui Dumnezeu şi slujirea oamenilor. Dacă nu ne ştim rolul şi locul vom cauza mari necazuri dar dacă le ştim şi le respectăm va curge prin noi binecuvântarea şi harul lui Dumnezeu în noi şi prin noi spre alţii.

Doamne ajută-ne să ştim care ne este locul şi care ne este slujba şi mai ales dă-ne înţelepciunea de a-ţi respecta voia şi de a rămâne sub călăuzirea ta în munca noastră.

Deci care e treaba ta?

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu