Vorba te dă de gol

Peste puţin, cei ce stăteau acolo, s-au apropiat, şi i-au zis lui Petru: „Nu mai încape îndoială că şi tu eşti unul din oamenii aceia, căci şi vorba te dă de gol.” Matei 26:73

Nu ştiu dacă aţi încercat vreodată să vă declinaţi identitatea pentru a nu fi recunoscuţi ca pocăiţi aşa cum a făcut Petru  dar eu am făcut-o. Era în primul an de liceu, venisem în Paşcani la şcoală, nu mă cunoştea nimeni din clasă şi mi-a fost ruşine să spun că sunt pocăit. Nu am spus la nimeni dar am fost descoperit la maxim 2 saptamâni tot de vorbă. Vorba m-a dat de gol. Pur şi simplu nu puteam rosti vorbele folosite de ei şi asta le-a atras atenţia după care au intrat în conversaţie cu mine şi au ajuns la concluzia: Tu sigur eşti pocăit, te porţi ca ei şi vorbeşti ca ei.

Cazul lui Petru este unul care este are şi partea sa pozitivă chiar dacă expresia „vorba te dă de gol” de obicei face referire la ceva negativ. E de dorit dacă vreţi ca schimbarea produsă de Dumnezeu să fie aşa de mare încât să nu mai poată fi ascunsă, este bine ca impregnarea cu Cuvântul lui Dumnezeu să fie atât de intensă încât să ne fie imposibil să ne mai deghizăm. Este mare binecuvântare ca legătura cu Dumnezeu să fie aşa de bună încât să nu putem să ne separăm de El nici măcar când am vrea să facem asta.

Când am venit în Mediaş am încercat să mă adaptez situaţiei de aici şi pentru că se cam râdea de moldoveni pe aici, am încercat să schimb modul de  vorbi, dar cu oricine aş fi vorbit ajungea inevitabil la concluzia: tu eşti moldovean. Nu se putea schimba asta peste noapte, era in mine, în fiinţa mea, în limba mea era scris accentul şi stilul acela de vorbă. Aş fi dorit tare mult să mă deghizez, să nu îşi dea seama că sunt moldovean dar nu am avut cum, era scris în mine. Am renunţat la asta când am văzut că nu se poate. Cam aşa e bine să fie şi cu Dumnezeu în viaţa noastră. Să fie parte din fiinţa noastră nu o haină pe care să o putem schimba când vrem.

În acelaşi timp dacă vorba ne dă de gol nu mai putem amesteca felul acesta de vorbire cu orice. Proverbe 17:7 spune: „Cuvintele alese nu se potrivesc în gura unui nebun; cu cât mai puţin cuvintele mincinoase în gura unui om de viţă aleasă!” nu mai merge să rotstim orice, trebuie să ne alegem cu grijă vorbele. E falsitate când un om de nimic rosteşte cuvinte sfinte şi invers tot aşa e. Îmi amintesc că unul din fraţii de la biserica în care am crescut folosea uneori termeni auziţi şi care il impresionau doar că nu le înţelegea sensul bine şi îi folosea în mesajele sale ca să impresioneze, nu se potrivea deloc şi stârnea zămbete ironice. Nu mergea. Trebuie să alegem cu grijă ce rostim pentru că vorba ne dă de gol.

mincinosÎl întreb deseori pe Timo: Timo cine a mâncat bomboanele de sus? El: Nu ştiu, de ce mă întrebi pe mine? dar colţul gurii îi porneşte într-un rânjet de ştrengar pe care nu îl poate ascunde când minte mai ales dacă insist cu întrebarea şi reunoaşterea lui e ceva de henul: „Apăi măi tati…”.  De mine şi de Ana nu se poate ascunde (deocamdată). Aşa şi noi poate pe alţii mai reuşim să îi fentăm dar când Dumnezeu ne cheamă să dăm socoteală nu ne putem ascunde şi la El nu merge deloc cu rânjete ştrengare la El păcatul e serios, foarte serios.

Înţelepciunea se odihneşte într-o inimă pricepută, dar în mijlocul celor nesocotiţi ea se dă de gol spune tot Solomon. Ce minune mare e să te dai de gol în lucruri bune, să fii dat de gol că eşti copil de Dumnezeu, să fii dat de gol că eşti un înţelept, să fii dat de gol că ai principii, să fii dat de gol că eşti integru, să fii dat de gol că ai valori.

Ai fost vre-o dată dat de gol? Ce întrebare e şi asta? Bine dar cum ai fost dat de gol, în ce aspecte? Ca Petru în aspecte pzitive sau ca Avraam în Egipt când hârjoana cu soţia sa i-a dat de gol că sunt căsătoriţi? Ai fost dat de gol că ai făcut o faptă bună? Că eşti copil de Dumnezeu sau că ai făcut trăsnăi, că ai făcut rele?

Nu uita: Domnul Isus spune: Căci nu este nimic ascuns, care nu va fi descoperit, şi nimic tăinuit, care nu va ieşi la lumină. Totul va fi descoperit, cum trăim viaţa de credincioşi? Ce se dă sau se va da la iveală din viaţa noastră?

Doamne ajută-ne să fim daţi în vileag ca şi copii de Dumnezeu, ca oameni înţelepţi, ca oameni integri, morali, iubitori, plini de respect, destoinici pentru orice lucrare buna.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

2 comentarii la „Vorba te dă de gol”

Lasă un comentariu