Când Dumnezeu îşi urmează planul Său

Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde. Ieremia 29:11

De regulă când auzim expresia „planul lui Dumnezeu” ne gândim la lucruri grandioase, mari şi ample dar astăzi aş vrea să meditez la lucruri mici şi mărunte, atât de mici încât poate oamenii nu s-ar complica cu ele. Ştiu, sunt la curent cu planurile mari ale lui Dumnezeu, planurile Sale de mântuire, salvare a oamenilor dar şi cu planurile Sale de judecată a acestui pământ şi de distrugere a răului la final în măsura în care ele sunt descoperite de Scriptură şi în măsura în care am de la EL lumina necesară să le înţeleg dar azi vreau să mă opresc la mărunţiş.

Aşa e că de multe ori poţi avea bani mari în buzunar şi să nu prea îi poţi folosi pentru lucruri urgente? Eu am păţit-o în gara din Târgu Neamţ dacă îmi amintesc bine. Aveam o hârtie de 500 de lei (abia apăruseră) şi trebuia să ajung la Paşcani. Biletul costa undeva la 7,5 lei dar gara aceea e una mica şi la o extremă a oraşului, trenurile sunt rare şi e dramă să îţi spună la casa de bilete: „Mergeţi şi schimbaţi undeva că nu am rest”. Să te duci în oraş înapoi înseamnă să ratezi trenul, să schimbi undeva nu ai cum, să mergi cu naşul nu îţi dă mâna să îi dai 500 de lei. Am fost nevoit să mă întorc în oraş şi să aştept următorul tren cu 4 ore mai târziu. Aveam bani dar nevoia mea era una mică.

În acest fel percepem de multe ori noi pe Dumnezeu dacă El ar avea doar planuri majore pentru planete, galaxii, pământ, soare, omenire, oşti cereşti etc. Da Dumnezeu este un Dumnezeu Măreţ şi grandios dar dragii mei este şi un Dumnezeu personal, al fiecăruia, care vine în inima fiecăruia. El este şi valoarea aceea mare, uriaşă, nemăsurabilă dar şi puţinul de care fiecare din noi are nevoie în viaţă. Cu toate acestea El nu este micşorat şi nici nu îşi pierde din măreţie şi slavă. Dumnezeu are planuri nu doar la nivel mare, cu planete şi galaxii ci şi la nivel personal cu oameni mici ca mine, cu oameni neimportanţi, normali sau anormali, oameni cu slăbiciuni şi defecte, oameni cu păcate şi zbateri lăuntrice.

La o şedinţă de consiliere recentă venise cineva care se credea abandonat de Dumnezeu şi uitat undeva în universul acesta dar după puţină analiză descoperea cu încântare şi bucurie imensă că de fapt Dumnezeu îl purtase providenţial prin viaţă, fusese dus numai în braţe cu toate că chinurile prin care trecuse fuseseră imense şi un om normal nu ar fi suportat o asemenea durere şi umilinţă şi zdrobire totală, numai Dumnezeu îl păzise. Omul a plecat atât de bucuros şi încântat de la şedinţa noastră de consiliere încât mi-au dat lacrimile, venise chircit tot şi cu capul în pământ închistat şi mânios şi când a înţeles parţial că Dumnezeu e cu el a plecat cu speranţă şi bucurie pe faţă.

dumnezeu personal1Da, El poate să aducă bucurie şi speranţă în viaţa fiecăruia dintre noi doar să fim de acord să privim realitatea aşa cum este. Am şi un exemplu personal recent (sper să nu se supere prietenul meu N007 🙂 ) că îl spun. Am făcut o lucrare la care clientul nu a avut banii să îi dea toţi odata. Aparent motiv de întristare şi de nervi pentru unii dar, după ce s-a terminat tot am văzut că „bine am făcut că nu m-am mâniat” Banii au venit în 3 ture şi de fiecare dată la momentul în care eram pe zero şi mă rugasem să dea Dumnezeu de undeva. Ieri cînd a venit ultima tranşă tocmai îi scrisesem soţiei un sms „Ana, nu îţi pot lua bagaj suplimentar la cală că nu mai am nici un ban lasă acolo bagajul că îl vom lua cu altă ocazie” şi totuşi după ce am dat send sună telefonul şi N007 vine să zică: Uite m-am gândit să vin azi ca să terminăm odată cu factura aceea (lucrarea o facusem pentru firma la care lucrează) . Era suma de care aveam nevoie + comisioanele cu care te taxeaza la plata wizzair şi banca că plăteşti.

După ce a trecut chestia asta mă gândeam la cât de mult se ocupă Dumnezeu cu lucrurile mărunte. La câte ocazii au fost în care EL mi-a oferit ce aveam nevoie fără ca eu să realizez măcar, la câte binefaceri au fost în viaţa mea din partea Sa şi pe care eu nici măcar nu le-am văzut sau la câte răspunsuri la rugăciuni am primit şi le-am uitat atât de repede. Da pot spune că El are planuri de pace nu de nenorocire, gânduri de bucurie şi aducătoare de nădejde. Da El este şi un Dumnezeu al omului mic, mărunt ca mine , da El este un Dumnezeu personal care comunică şi ascultă şi cei mai neînsemnaţi oameni. Dumnezeu este măreţ şi puternic dar este şi atât de mic să devină personal unuia mic şi neînsemnat fără să îşi piardă măreţia. El este acolo când strig pentru mântuire şi iertare dar şi când strig pentru tristeţea din inimă, când strig pentru temperatura pe care o are copilul noaptea şi medicamentele nu o potolesc, când strig pentru o ocazie să mă ia de pe marginea drumului noaptea, când strig pentru pâine sau pentru o durere de măsea, când strig pentru linişte în suflet sau când strigă un copilaş care se teme noaptea să facă nani. Ce minunat Dumnezeu avem! Dacă ne-am da seama ce belşug de binecuvânatre avem prin relaţia cu EL si dacă am „şti să profităm de El”. Da, Dumnezeu e măreţ în tot universul şi e măreţ şi în orice inimă cât de mică ar fie ea.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „Când Dumnezeu îşi urmează planul Său”

Lasă un comentariu