Nu fi supărat pe daltă…

Este un singur Dumnezeu şi Tată al tuturor, care este mai presus de toţi, care lucrează prin toţi şi care este în toţi. Efeseni 4:6

Când discut cu oamenii şi ajung la capitolul sfinţire toţi care sunt copii ai lui Dumnezeu sunt de acord că Dumnezeu cât suntem încă pe pământ lucrează în noi ca să ne desăvârşească. Suntem cu toţii de acord că viaţa de credinţă este în acelaşi timp şi atelierul de modelare al caracterului, atelier în care Dumnezeu ne transformă din zi în zi în asemănarea cu Domnul Isus Hristos.

Ei bine atâta vreme cât sunt în acest atelier mă pot aştepta la multe schimbări dacă sunt dispus să mă schimb. Dumnezeu modelează cu mare măiestrie fiinţele noastre. De cele mai multe ori EL lucrează fin, cu mare blândeţe şi milă pentru că „ştie din ce suntem făcuţi” aşa că îşi udă mâinile ca olarul şi fiinţa noastră pur şi simplu lunecă prin mâinile Sale formându-se ceea ce Dumnezeu intenţionează. Spune Scriptura că Dumnezeu vorbeşte când într-un fel când în altul numai să luăm aminte. Filipeni 2:13  Căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi…

Totuşi când firea noastră se opune modelării divine Dumnezeu care ne iubeşte e nevoit să aplice şi alte metode de modelare. Uneori ajunge să sculpteze, să dăltuiască în noi Chipul Său. Asta se întâmplă fie că suntem tari şi putem duce sau mai degrabă din cauză că nu ne-am lăsat lucraţi de El la vremea potrivită cu mijloace mai puţin invazive. Da câteodată Dumnezeu sculptează piatra şi sar cioburi pentru a ne transforma. De aceea menţionam că El vorbeşte când într-un fel când în altul.

Dacă privim la poporul Israel vedem multe încercări ale lui Dumnezeu de a se purta delicat cu ei dar ajunge să spună: „Ţi-am vorbit când îţi mergea bine; dar tu ziceai: „Nu pot s-ascult!” Aşa ai lucrat din tinereţea ta, şi n-ai ascultat glasul Meu.” Ajunge Dumnezeu ca pentru formarea poporului să folosească dalta. Ajunge să folosească boala, foametea, războiul. De ce? Pentru că avea un plan măreţ cu ei.

Şi cu mine şi cu tine Dumnezeu are planuri măreţe spune 1 Corinteni 3:23  şi voi Sunteţi ai lui Hristos, iar Hristos este al lui Dumnezeu. O mare responsabilitate, un neam ales spune în altă parte, ei bine asta implică o anumită ţinută, o anumită transformare. Dumnezeu e gata să ne lucreze dar noi de multe ori ne supărăm.

Dumnezeu lucrează la noi toată viaţa dar vreau să vă atrag atenţia pericolului ca noi să fim supăraţi pe uneltele lui Dumnezeu. Mă refer aici la oameni. Da, cel mai mult Dumnezeu ne lucrează prin oameni. Şi prima unealtă folosită de Dumnezeu asupra celui căsătorit este partenerul său de viaţă. Multe conflicte se nasc din neînţelegerea aspectului acestuia. Multe certuri se pornesc de aici. Pentru mine Dumnezeu a folosit-o pe Ana şi ca mână fină şi alinătoare dar şi ca daltă ascuţită care a tăiat. De departe se înţelege că prefer varianta mai puţin dureroasă, prefer uneltele alea mai fine dar este nevoie şi de intervenţii mai dure.

Omeneşte m-am supărat uneori pe Ana, am fost întristat şi m-a durut tare de tot iar durerea asta am încărcat-o în cârca ei pentru moment numai că Dumnezeu de fiecare dată mi-a descoperit că ea fusese doar o unealtă folosită să mă prelucreze. Eu am fost la fel pentru soţia mea. Dragilor dar acum înţeleg mult mai bine procedeul prin care Dumnezeu se foloseşte de oameni să mă lucreze. Îmi pare rău că de multe ori m-am supărat pe anumite persoane care nu aveau vină, ele erau folosite de Dumnezeu.

Mă duce gândul la Iona. De fapt la oamenii din Ninive. Iona a fost o unealtă folosită de Dumnezeu să vestească nimicirea dar mă uimeşte că oamenii aceia fără Dumnezeu au văzut pe Iona ceea ce era el de fapt. Nu s-au hotărât să îl omoare, nici măcar să îl fugărească, au acceptat lucrarea lui Dumnezeu şi au fost transformaţi şi salvaţi pentru că au văzut în Iona unealta Domnului.

Tu cum vezi pe soţia ta? Pe soţul tău? Cum vezi oamenii în momentele în care primeşti lovituri de sar aşchii din tine? Cum vezi oamenii aspri de care te poţi şlefui? Cine te-a lovit tare în ultimul timp? Nu cumva era daltă? Eu voi medita la asta mai mult, am încă de descoperit şi poate voi mai scrie anul acesta despre concluziile la care am ajuns.

Nu uitaţi: El lucrează prin toţi…

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu