În ziua când Te-am chemat, Te-ai apropiat, şi ai zis: „Nu te teme!” Doamne, Tu ai apărat pricina sufletului meu, mi-ai răscumpărat viaţa! Plângerile 3:57 – 58
Unul din aspectele majore ale vieţii noastre pe pământ e cel referitor la credinţă. Oamenii au diferite credinţe şi aici nu mă refer la credinţa mântuitoare ci la speranţa că ceva se va întâmpla. Unele din aceste credinţe sau speranţe sunt aproape inconştiente cum ar fi: te urci în tren crezând că te va duce la destinaţia dorită sau faci un curs crezând că ulterior vei fi capabil să profesezi în acel domeniu. Alte credinţe, în schimb, necesită o logică în procesul lor de formare şi fixare. Dau aici ca exemplu promisiunea cuiva că îţi va aduce de la Paris un suvenir sau mai complex, promisiunea cuiva că va fi alături de tine până la sfârşitul vieţii. Pentru aşa credinţă e nevoie de dovezi logice, cogniţii serioase. Întrebarea care ţi-o pui e: Dar va merge omul la Paris de promite că îmi aduce suvenirul? sau mă iubeşte persoana aşa de tare ca să mă pot baza pe promisiunea sa?
Pe sistemul acesta al speranţelor se bazează de altfel şi politicienii şi pentru a fi aleşi promit şi luna de pe cer şi se pare că oamenii nu mai cercetează serios dacă promisiunile lor sunt credibile ci îi cred fără a clipi măcar. Ulterior aproape fără excepţie se dovedeşte că au minţit grosolan dar tot cred oamenii în ei şi îi votează iar. Nu învaţă nimic din lecţiile dureroase condamnându-se în acest fel la credinţe păguboase şi fără finalitate.
Nu doar politicienii folosesc acest sistem în favoarea lor ci şi marii producători. Apar tot felul de produse care promit să facă femeile mai tinere, care promit să aducă părul fugar înapoi pe capul chel, care promit să ia durerea „cu mâna” care promit fericire , care promit siguranţă. Piaţa este supraîncărcată de produse care promit doar bine, nimic rău şi oamenii cred asta şi cumpără mult şi de foarte multe ori cumpără din cauza credinţei lor că acele produse au efectele declarate.
Dezamăgirea e că părul căzut nu se grăbeşte să alerge spre capul chel doar pentru că acesta luceşte mai tare de la nu ştiu ce cremă şi nici ridurile nu se sperie să fugă de pe faţa doamnelor doar pentru că o cremă frumos mirositoare îmbibă pielea. Şi totuşi oamenii cumpără iar dacă producătorii scot un produs care promite asta, cumpără cu credinţa că vor reuşi până la urmă să adune acel smoc de păr înapoi sau să alunge ridurile acealea afurisite. Producătorii şi mai ales cei care fac reclamele ştiu că oamenii au credinţe şi manipulează foarte bine asta generând vânzări frumoase.
După un timp însă în care tot îţi sunt înşelate credinţele astea devii sceptic. Vezi credinţe fără finalitatea declarată şi spui la un moment dat: „nu mă mai duceti voi” doar că ei vor schimbat tactica şi iar vor prinde omul.
Drama mare e că asta ne zdruncină sistemul întreg şi este afectată de această uzură şi credinţa în promisiunile lui Dumnezeu. Un om înşelat are zdruncinat întreg sistemul de credinţe şi aşa lucrează diavolul să slăbească credinţa omului. Nu atacă la credinţa în Dumnezeu ci colateral. Indirect suntem înşelaţi în toate credinţele noastre tocmai ca să se slăbească şi credinţa în Dumnezeu. Ieremia vorbeşte în versetele citate de lucruri certe, sigure, de intervenţii ale lui Dumnezeu care au avut loc, de credinţe împlinite nu de dezamăgiri.
Dacă vom citi psalmii vom vedea acelaşi lucru repetat de foarte multe ori. Oamenii cer sprijinul lui Dumnezeu, laudă intervenţiile lui Dumnezeu. Oameni care declară că pe Dumnezeu te poţi baza, că o credinţă în El are finalitate şi nu este înşelată.
Uneori pare că Dumnezeu nu se ţine de promisiuni dar timpul confirmă că El a fost credincios promisiunilor Sale de fiecare dată. Sadhu Sundar Sing povesteşte că umblând prin munţii Tibetului deodată s-a iscat o furtună năprasnică, tunete, trăsnete şi fulgere, s-a speriat omul puţin dar ascultând mai atent a realizat că furtuna aceasta era sub el, el se afla deasupra norilor la o altitudine mare. Cam aşa păţim şi noi de multe ori. Ne speriem şi ne îngrijorăm uneori din cauza unor aspecte care nu ne afectează direct dar par ameninţătoare şi dramatice. Uităm când auzim tunete şi trăsnete de promisiunile lui Dumnezeu şi pentru că până atunci credinţele noastre în oameni au fost zdruncinate serios avem tendinţa de a pune la îndoială promisiunile lui Dumnezeu pentru noi.
Totuşi Dumnezeu ne face în Scriptură multe promisiuni binecuvântate pe care mulţi oameni le pot confirma ca împlinite. În adevăr, făgăduinţele lui Dumnezeu, oricîte ar fi ele, toate în El Sunt „da”; de aceea şi „Amin” pe care-l spunem noi, prin El, este spre slava lui Dumnezeu. spune Pavel iar Petru ne spune: El ne-a dat făgăduinţele Lui nespus de mari şi scumpe.
Dragii mei promisiunile lui Dumnezeu sunt împlinite şi credinţa în El niciodată nu este fără finalitate sau înşelată. El este singurul care îşi împlineşte toate promisiunile şi nu uită sau motivează lipsa lor în nici un fel. El este credincios şi drept şi asta nu poate fi schimbat de politicieni, de minciuni sau de oameni sau fenomene ale naturii, nici chiar Satan nu poate face asta. Dumnezeu e neschimbabil, e statornic e acelaşi din veac în veac.
Să fim atenţi la ce şi în cine credem. Credinţa în Dumnezeu nu va fi înşelată niciodată, El nu îşi va uita promisiunile, nu le va ajusta pe parcurs, nu le va anula, nu la va diminua. Dumnezeu este credincios şi drept, Dumnezeu este acelaşi în veac. El va fi alături de tine când îl chemi, va binecuvânta viaţa celor ce se încred în El şi nu îi va dezamăgi niciodată în ceea ce le-a promis.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.
cand este scris articolul? m-ar interesa sa stiu cat de actual este in mintea celui care l-a scris pentru ca am niste intrebari. multumesc
E de anul acesta 🙂
multumesc… voiam ceva mai specific.. pe unele forumuri se poate seta si data cand se scrie articolul in mod automat… dar ma rog.. pastrez intrebarile pentru mine si pt cine vrea cu adevarat sa le auda.. nu gust sarcasmul in situatii de genul acesta. o zi buna in continuare
Nu e vorba de sarcasm deloc. Consider ca genul de scrieri pe care la gasesti aici nu necesită o localizare temporară exactă. Cred că exprimarea „anul acesta” transmite că e destul de recent. dacă vrei o localizare exacta e scris in 21 aprilie 2013.
O alta specificare este că nu vorbim de un forum unde e vitala aparitia datei. E un jurnal personal şi atât. Pe de altă parte am rezerve şi eu faţă de anonimi. 🙂
imi cer scuze.. poate ca am fost cam acid, dar la situatia in care ma aflu dpdv sufletesc nu gust nici o forma de sarcasm fie el si foarte finut. iar anonimitatea o adopt doar pt a ma proteja pe mine insumi de prejudecatile tale ca autor al acestui jurnal (care chiar daca e doar un jurnal personal e public) si de prejudecatile altora care il citesc… credeam ca un bun consilier spiritual asa cum iti place sa te consideri poate „simti” aceste lucruri… dar ma rog… nu tot ce inveti teoretic se aplica in viata reala.. mult succes in continuare la consiliere..
Nu mă consider nicicum. E o prejudecata 🙂 Dacă e vorba de chestii personale pot fi contactat pe email. Alea nu se scriu public nici de către mine nici de altcineva.
incepi sa intelegi totusi de ce m-am „ascuns” in spatele anonimitatii… dar pentru a te contacta pe mail e nevoie de o adresa de mail pe care eu din pacate nu o gasesc pe acest blog… 🙁 nu zic ca nu e ,.. dar nu am gasit-o eu…
Adresa de email nu e publică din cauza spamurilor. La pagina de contact e numarul meu de telefon si un formular prin care pot fi contactat.
citez „Dacă e vorba de chestii personale pot fi contactat pe email.” sunt eu carcotas?
Formularul tocmai pe email trimite ceea ce scrii. Deci e contact pe email. Dar scriu si aici adresa: ajutor@consiliere.org
ok.. nu stiam ca formularul asta inseamna.. ma gandeam ca oricum tu ai adresa mea de mail .. 🙂