N-am avut de ales…

Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Deuteronom 30:19

Săptămâna trecută în discuţia cu un client la consiliere am auzit replica „n-am avut de ales”. Nu mi-e străină deloc replica asta sau surorile ei „nu am avut ce face” sau „n-am avut încotro” pentru că le aud des şi uneori sunt tentat să le folosesc şi eu. E o scuză bună, destul de bună ca să nu mai pună probleme ulterioare. Pune pe cel care le rosteşte într-o poziţie „eroică”. Înseamnă cu alte cuvinte „am făcut tot ce se putea face şi asta era ultima soluţie” ceea ce e destul de convenabil ca scuză. Realitatea însă este că întotdeauna avem de ales, viaţa noastră e o alegere continuă, chiar şi trăirea clipei următoare e o alegere şi paul următor şi cuvântul următor scris sau rostit şi gândul următor.

 Viaţa noastră este rezultatul alegerilor pe care le facem. A da vina pe cei din jur, pe mediu, pe ceilalţi factori exteriori, înseamnă a da acestor lucruri puterea de a ne controla. Stephen R. Covey

Alegerile în viaţă ne duc acolo unde suntem acum. De fapt creierul nostru este cel care „ne duce” unde vrea. Dacă acesta are principii sănătoase, corecte, ne va duce pe un traseu bun, dacă are principii greşite, „ne va duce” în consecinţă. Expresia „nu am avut de ales” este deci neadevărată şi poate fi cel mult o scuză copilărească.

Modul firesc de a trăi este unul bazat pe natura noastră păcătoasă iar aceasta încă de la primii oameni a căutat eschivarea, a dat vina pe alţii. A proiecta vina sau neputinţa pe evenimente, situaţii sau persoane e la îndemâna oricui dar a decide şi a fi responsabil pentru deciziile luate însemnă maturitate. Este de fapt viaţa realistă. Dumnezeu ne-a dat libertatea să alegem iar asta ne afectează şi micile detalii ale vieţii şi marile decizii care ne sunt cruciale şi chiar destinul nostru etern.

Cu siguranţă vor fi oameni care vor spune că există şi lucruri la care nu am avut de ales dar acestea pot fi maxim două. Nu putem alege dacă ne naştem sau nu, unde ne naştem şi în unele cazuri nu putem alege dacă murim sau nu de aceea fac menţiunea că mă refer la omul matur care poate gândi.

Priveam aseară la un material video despre parada LGBT de la Bucureşti în care un tânăr homosexual susţinea că trebuie să existe libertatea ca homosexualii să se manifeste liber că doar nu e o chestiune de alegere ci aşa s-au născut. E cea mai ieftină scuză pe care o pot găsi şi care e susţinută doar de „studii recente” dubioase. În realitate e doar alegerea lor de a trăi aşa. Nu spun că a trăi curat este o decizie uşoară dar a spune că nu au de ales este total eronat. Alegereile ne guvernează viaţa iar consecinţele alegerilor noastre va trebui să le suportăm.

Unele alegeri sunt crunt de grele mai ales când ai înainte viaţa şi moartea. Astfel de alegeri decid chiar eternitatea acelei persoane. Alegerea de a te împăca cu Dumnezeu e cea mai de impact decizie a vieţii şi totuşi deşi e dificilă Dumnezeu a lăsat-o şi pe asta la îndemâna noastră. Noi decidem dacă vrem să trăim sau nu şi în funcţie de decizia noastră apar şi consecinţele care sunt neschimbabile după moarte indiferent de câte slujbe sau vorbe bune vor fi zise despre noi.

Viaţa noastră este suma alegerilor făcute. Creierul noastru ia decizii, unele din ele conştiente altele inconştiente. Unele „le frământăm” multă vreme şi decidem cu mare greutate, altele se întâmplă automat în funcţie de principiile de care suntem guvernaţi. De exemplu dacă atingem un obiect fierbinte creierul acţionează aproape instant şi vom retrage mâna imediat, asta ţine de instincte dar dacă mergem la magazin şi trebuie să cumpărăm detergent vom lua decizii fiind influienţaţi şi de reclamele văzute, de mărturiile auzite etc. Vom decide influienţaţi de anumite informaţii deja existente în mintea noastră. Dacă vom da curs unei ispite sau nu depinde de informaţiile pe care le avem stocate în mintea noastră, dacă vizionăm mult TV şi filme nu vom considera o aşa mare problemă o aventură de o noapte dar dacă vom consuma Biblie decizia noastră va fi alta.

Alegerile noastre sunt influienţate de ceea ce stocăm în mintea noastră. Vrem să avem capacitatea de a lua decizii bune atunci nu cantitatea de informaţii cântăreşte mult ci calitatea lor. Degeaba ştiu toate lucrurile din lume dacă acestea fac parte din principiile rele, am nevoie să fiu guvernat de Duhul lui Dumnezeu pentru a lua decizii bune.

Aş vrea să pot spune pentru unele greşeli, păcate din viaţa mea „nu am avut de ales” dar scuza asta nu stă în picioare, sunt responsabil de toate deciziile luate în viaţă, trebuie să suport consecinţele unora din ele şi acum deşi e neplăcut. Asta mă provoacă să fiu responsabil, realist şi atent.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „N-am avut de ales…”

  1. A da putere lucrurilor din jur prin folosirea permanenta a unor expresii ca „trebuie”, “nu am avut ce face”, etc este foarte adanc incetatenita in mintea multora. Am depus un efort consistent sa ma debarasez de cateva dintre acestea (in special de „trebuie”). Cel mai dificil pas a fost sa inteleg ca exista alternative pe langa acest „trebuie”. A fost o mare usurare cand am inteles ca nu „trebuie” sa ma duc la job, ca am alte optiuni, dar vreau sa ma duc la job de buna voie. Raportul de forte s-a schimbat imediat si am constatat o imbunatatire a bunei dispozitii, a randamentului, a creativitatii la job. Sau scuza adeptilor relatiilor atipice „asa m-am nascut”, in primul rand Epigenetica arata ca lucrurile nu stau asa, iar cu diferite terapii lucrurile se pot schimba radical. Avem o libertate foarte mare de alegere, doar ca suntem impregnati cu paradigme fataliste.

    Răspunde

Lasă un comentariu