Gustă viaţa

“Gustă viaţa cu nevasta pe care o iubeşti…” (Eclesiastul 9:9)

Spuneam că nu e usor să trăieşti clipa şi nici să trăieşti viaţa dar e foarte frumos să reuşeşti asta şi e posibil. Uşor este să „ucizi clipa” prin anumite evenimente imorale în viaţă şi să nu-ţi trăieşti viaţa „donând” zilele tale muncii, ineficienţei, corporaţiilor, băncilor, activismului religios sau firii pământeşti cu orgoliile sale infantile.

Trăirea vieţii este o mare artă şi se pare că puţini o cunosc. Specialiştii au aflat din sondaje că doar 20% din cuplurile chestionate declară că sunt fericite împreună, deci în cele mai multe cazuri relaţia dintre soţi nu este tocmai o „savurare” a vieţii. Nu este tocmai deliciul acela deosebit, aroma despre care spune Scriptura şi realitatea pentru mulţi e departe de versetul care spune: Cerboaică iubită, căprioară plăcută: fii îmbătat tot timpul de drăgălăşiile ei, fii îndrăgostit necurmat de dragostea ei!

Bancurile cu neveste nefericite şi cu bărbaţi nefericiţi sunt multe şi reflectă mentalitatea noastră cu privire la relaţie. Lipsa educaţiei cu privire la căsătorie şi cu privire la relaţii şi cu privire la sexualitate devin obstacole majore în a „gusta viaţa cu nevasta”. Egoismul ne focalizează greşit în relaţie şi oricât am vrea să fim fericiţi, nu vom putea fi, pentru că punem în centru pe domnul Eu în loc să îl punem pe partenerul de viaţă.

Aşadar să guşti viaţa cu nevasta, cu bărbatul pe care îl iubeşti nu e treabă tare simplă dar merită cu prisosinţă efortul. Merită să investeşti în acest ideal. Cum este relaţia ta cu soţia ta? Cu soţul tău? Reuşiţi să vă bucuraţi măcar unul de altul pe pământul acesta? Reuşiţi să vă dăruiţi unul altuia fericire şi împlinire? Cum este viaţa voastră relaţională? Dar viaţa voastră intimă? Ce rol are sexul în relaţia voastră? Vă aduce împlinire sau frustrare? Iată câteva întrebări necesare pentru a verifica cât de „gustoasă” e viaţa alături de cel/cea pe care Dumnezeu l-a lăsat ca să dea gust vieţii tale.

Dumnezeu a lăsat şi fericire pe acest pământ doar că noi din cauza ochelarilor egoismului nu o vedem şi nu o putem oferi. Fericirea partenerului trebuie să fie în topul preocupărilor noastre pe pământ. Pavel spune: Dar cine este însurat, se îngrijeşte de lucrurile lumii, cum să placă nevestei. Tot aşa, între femeia măritată şi fecioară este o deosebire: cea nemăritată se îngrijeşte de lucrurile Domnului, ca să fie Sfântă şi cu trupul şi cu duhul; iar cea măritată se îngrijeşte de lucrurile lumii, cum să placă bărbatului ei. 1 Corinteni 7:33 – 34. Asta înseamnă că nu e nimic „ilegal” ci este foarte logic şi normal ca soţul să se îngrijească să placă soţiei sale şi soţia să se îngrijească să placă soţului său.

Prea adesea „o dăm pe cea evlavioasă” şi presupunem că o viaţă de biserică activă poate suplini o relaţie proastă cu soţul sau soţia şi ne amăgim tare de tot. La Dumnezeu nu merge cu gândiri de genul: Doamne Tu eşti dragostea mea că un asemena bărbat… o asemenea femeie… e imposibil/ă. Scriptura spune clar că nu putem pretinde că îl iubim pe Dumnezeu pe care nu-L vedem dacă nu iubim pe cel pe care îl vedem.

Apoi o altă deviere este munca. Scuza, aparent perfectă, de a fugi rde responsabilitatea relaţiei. Şi ia soţul una două slujbe doar ca să nu mai ajungă acasă la cicălitoarea de nevastă-sa. Ia soţia un serviciu suplimentar doar să nu-l mai vadă pe nătângul cu care e măritată. La o întrebare simpă în ambele cazuri pertenerii vor răspunde că pentru casă şi familie muncesc ei. Serios?

Să ştiţi: cine samănă puţin, puţin va secera; iar cine samănă mult, mult va secera spune Scriptura. Asta este valabil în special în relaţii. Nu ai cum semăna bani în relaţie dacă vrei să culegi calitate. Banii pentru relaţii se investesc la alt gen de femei. Acolo cu cât dai mai mult cu atât îţi e mai bine. În relaţiile maritale trebuie investit timp, iubire, afecţiune, tăcere, răbdare, apreciere, dăruire, laudă, intimitate, curăţie şi alte lucruri de felul acesta.

Tu ce semeni în relaţie ca aceasta să devină „savuroasă”, „delicioasă”?

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „Gustă viaţa”

Lasă un comentariu