Puterea exemplului

fiindcă şi Hristos a suferit pentru voi, şi v-a lăsat o pildă, ca să călcaţi pe urmele Lui. 1 Petru 2:21

Vorbeam ieri de puterea faptelor şi menţionam celebra „maximă” românească: „Să nu faci ce face popa, să faci ce zice popa!” şi meditam ieri pe parcursul zilei cât de des e aplicată această expresie. Cela mai răspândit loc de aplicare e biserica şi familia. Părinţi care cer copiilor lor, să nu facă ca ei, să nu vorbească ca ei, să nu ajungă ce au ajuns ei. Lideri religioşi care una cer oamenilor care merg la biserică şi alta face ei. Profesori sau învăţători care cer copiilor ceea ce ei nu aplică. Şi exemple mai sunt.

Am vrea ca să impactăm viaţa celorlalţi doar prin teoriile noastre şi puţini sunt cei care pot spune copiilor lor, fă ca mine, calcă-mi pe urme. Cred că niciodată nu au fost scrise mai multe cărţi, despre cum să trăim, ca astăzi. Niciodată nu au existat mai multe „reţete” pentru succes scrise, nu au existat niciodată mai multe metode de lucru ca astăzi şi totuşi oamenii „nu bagă la cap”. Sau „bagă la cap” dar e doar teorie. Practic… lupul schimbă bărul dar năravul ba.

Probabil părinţii care au copiii măricei înţeleg cel mai bine cum stă treaba cu puterea exemplului pentru că au experimentat zădărnicia teoriilor predate copiilor lor şi eficienţa exemplului. Te străduieşti „să faci ceva din copilul tau” şi ajungi în cele din urmă la expresia rostită cu oa anumită satisfacţie resemnată: e exact ca taică-su, e exact ca maică-sa. Poate teorie ai încercat cu grămada, poate şi bătaie a mâncat destulă, poate ai folosit ameninţări si pedepse, recompense şi răsplăţi dar a ajuns ca tata, a ajuns ca mama. Asta pentru că:

Puterea exemplului este mult mai mare decât puterea cuvintelor. Chiar Domnul Isus ştie asta de aceea spune: „v-am dat o pildă, ca şi voi să faceţi cum am făcut Eu.” Dumnezeu putea pur şi simplu să scrie Biblia completă şi să o lase oamenilor dar El a venit să ne arate practic cum trebuie să trăim, cum trebuie să iubim. Bărbaţilor scriptura le cere: „ Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea

Exemplul de viaţă este mult mai eficient în educaţie. Copiii „copiază” părinţii fără ca aceştia să dorească asta. Oamenii îşi iau modele în viaţă pe alţi oameni fără ca aceştia să le dea voie. În general „copiem” oamenii care ne sunt exemplu. Noi oamenii avem impact în viaţa celorlalţi prin exemplul pe care îl dăm.

Exemplul are suficientă putere ca să schimbe lumea. Da, Domnul Isus a venit ca să ne fie model şi priviţi impactul pe care l-a avut modelul său bun. Milioane de oameni i-au urmat exemplul şi poate tot atâţia au imitat exemplul său dar impactul a fost uriaş. Fie că exemplul este bun sau rău el are impact în viaţa celorlalţi. Din păcate şi exemplele rele sunt urmate nu doar cele bune, poate mai degrabă cele rele. Priviţi doar la câţi oameni fumează şi dacă îi întrebaţi vor recunoaşte că anturajul i-a determinat, exemplul celorlalţi.

Exemplul e cea mai eficientă cale de educare a maselor. Mass-media ştie asta şi propune oamenilor modele de urmat. Din păcate modelele propuse sunt rele. Oameni cu moralitate zero, oameni care au aventuri, oameni care fac tot felul de „şmecherii”, oameni care au doar meseria de a face naveta între televiziuni. Pe ăştia îi văd telespectatorii şi pe ăştia îi vor copia din păcate. A fost o vreme a telenovelelor când toată lumea era prinsă de ele. Acum e telenovelă în multe, în foarte multe case.

Scriptura ne spune că cei din Tesalonic au ajuns să fie un exemplu pentru toţi credincioşii din Macedonia şi Ahaia. Au ajuns „să fie copiaţi” şi Pavel adeseori ne spune că ne-a dat o pildă, ni s-a dat ca exemplu ba face şi o afirmaţie tare „îndrăzneaţă”: Călcaţi pe urmele mele pentru că şi eu calc pe urmele Domnului. Asta e cea mai eficientă cale de educare, prin exemple. Copii noştri ne vor călca pe urme de aceea trebuie să avem, grijă pe unde mergem.

Exemplul pe care îl dai va schimba pe alţii în bine sau în rău. Meditează la asta, cum va schimba viaţa copiilor tăi, viaţa apropiaţilor tăi, exemplu tău? Cum vei trăi ştiindu-te copiat? Cum ai vrea să arate lumea în viitor? Cum ai vrea să se poarte copii tăi? După ce gândeşti la astea vezi ce mesaj transmiţi prin exemplul personal.

Vă invit să fim harnici, pozitivi, optimişti, credincioşi, devotaţi, iubitori, loiali, cinstiţi, implicaţi, temători de Dumnezeu, curajoşi pentru ca societatea de mâine să fie la fel.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu