Partea frumoasă

De-a lungul timpului multe persoane am cunoscut dar şi mai multe am întâlnit. Unele din aceste persoane au fost prietenoase şi mi-au făcut o impresie bună, altele însă, au foste etichetate de mine ca fiind „rele” pentru că fie erau foarte închise, fie aveau severitate şi împietrire pe chip sau îmi făcuseră ceva rău, neplăcut. Totuşi în privinţa multor oameni m-am înşelat judecând după aparenţe.

Oamenii cu care ne întâlnim sunt etichetaţi de noi în buni sau răi după ceea ce există în viaţa noastră de până la momentul întâlnirii. Dacă de exemplu persoana seamănă cu cineva care ne este antipatic vom proiecta şi spre acea persoană antipatia pe care o avem pentru cel cunoscut trecând într-o relaţie defensivă sau chiar în una de apărare. Dacă acea persoană seamănă cu cineva care ne este drag va beneficia de un plus de încredere şi de valoare din partea noastră.

Orice om are partea sa frumoasă, iar dacă unii nu o văd, nu înseamnă că nu există.

Îmi amintesc despre o povestire cu tâlc: Un om şedea pe prispa casei sale la intrarea în sat când un călător tânăr se opreşte în dreptul lui şi îl întreabă: – Bade, cum sunt oamenii pe aici prin satul acesta, buni sau răi? Eu vreau să mă mul într-un sat cu oameni buni. La care omul după un moment de cugetare îi răspunde: – Dar cei din satul din care vii cum erau? – Păi acolo erau oameni răi, invidioşi, avari, lacomi şi fără dragoste. De aia vreau să mă mut. Atunci localnicul i-a răspuns: – Apoi aşa vor fi şi pe aici dragul meu.

Întâmplarea aceasta vorbeşte despre faptul că îi vedem pe ceilalţi cu lentile murdare uneori. Proiectăm asupra lor starea noastră lăuntrică şi îi etichetăm ca fiind cum noi suntem de fapt.

În urmă cu vreo 15 ani trebuia să călătoresc spre Cluj împreună cu cel mai nesuferit coleg. De la Paşcani al Cluj era ceva de mers şi îmi făcusem eu oarece planuri „de supravieţuire”.  Omul avea un talent în a se face antipatic oricui în mai puţin de un minut şi cu mine reuşise asta. Nimeni nu îl plăcea datorită mândriei şi felului în care se comporta. Pe tren însă, după vreo două ore de laude şi măriri a epuizat tot ce avea în arsenal şi am început să cunosc omul din el. Un om frumos de altfel dar ascuns prin mândrie de atacurile celor din jur. Acel om din interior era frumos şi foarte fragil dar învelişul dur al mândriei îl proteja bine de atacuri din afară doar că în acelaşi timp îl ţinea prizonier. M reuşit să cunosc unul din cei mai faini oameni pentru că nu m-am îndepărtat de el ci mi-am învins antipatia şi am relaţionat cu dragoste.

Un alt exemplu este cel de care aminteam ieri. Doamna Cozma era clar cea mai severă profesoară pe care am avut-o în şcoală. Am considerat-o mereu un robot al Limbii Române. Era rece şi îşi baricada orice manifestare emotivă cu o dibăcie nemaiîntâlnită. Când aveam să o cunosc ca om, după multă vreme de la terminarea şcolii urma să am parte de mari surprize. Doamna Cozma era şi fusese om, un om fain şi bun dar tot aşa ascuns ca să nu mai fie iar rănit. Frumuseţea de sub carapacea severităţii era extraordinară dar nimeni sau foarte puţini aveau să o vadă vreodată.

Şi astăzi întâlnesc oameni fel şi fel. Unii din ei îmi par urâţi pentru că se manifestă urât, se poartă urât, vorbesc urât dar întotdeauna caut să găsesc partea frumoasă a fiinţei lor pentru că sigur există una. Încerc să nu mai cad în capcana superficialismului şi să judec uşor după aparenţe ci să urmăresc şi să observ partea frumoasă din oameni. În acest fel la momentul prezent pot spune că nu am nici un om care să îmi fie antipatic şi nici vreunul pe care îl urăsc şi sper că aşa voi rămâne toată viaţa.

În schimb am mulţi oameni faini în preajmă. Împrejurul meu există oameni frumoşi care se bucură să fie apreciaţi şi să ofere la schimb din frumuseţea lor, unii mai mult alţii mai puţin. La unii abia îmboboceşte frumuseţea interioară la alţii este deschisă de tot, unii oameni arată această frumuseţe cu dezinvoltură iar alţii o protejează şi o păzesc de teamă să nu o spulbere careva dar toţi oamenii au frumuseţe în interior pentru că Dumnezeu a pus ceva din frumuseţea Sa în fiecare din noi când ne-a creat.

Vă mulţumesc că îmi faceţi parte din frumuseţea voastră.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu