Cine decide?

Una din marile preocupări ale oamenilor chiar de la puţină vreme după  creare este aceea de  a căpăta dreptul de a decide. Primul păcat al omenirii a fost legat tot de acest aspect, voiau să cunoască binele şi răul tocmai din acest motiv. De-a lungul timpului multe războaie s-au dat pentru ca oamenii să capete dreptul de a decide. Uneori acest drept a fost numit libertate, alteori democraţie şi opusul acestei stări s-a numit asuprire, robie sau dictatură.

Atât de mult sânge s-a vărsat în numele libertăţii de a decide, atâtea capete au căzut, atâţia oameni au murit încât ar fi imposibil de cuantificat, dar un lucru e sigur, oamenii au dorit să decidă, au dorit şi doresc să decidă cu privire la viaţa şi soarta lor, au dorit să-şi ia viaţa în propriile mâini pentru a decide singuri ce vor să facă cu ea.

Astăzi situaţia nu e tare diferită doar că gradul de libertate aparentă a crescut. Multe ţări pot spune că sunt libere şi mulţi oameni au libertatea de a decide (tot aparent) şi culmea e că acolo unde nu există această liberare se oferă careva să o aducă cu forţa. Aşa se face că unele ţări le obligă pe altele „la libertate” şi ajung în războaie crunte şi grele de dragul acestei libertăţi.

Libertatea de a decide mi se pare faină şi mie. Îmi place să decid eu ca fiecăruia dintre voi, dar mă gândesc azi că totuşi noi nu prea avem ca oameni capacitatea de a fi liberi complet. Parcă nu putem să trăim 100% liberi. De multe ori odată ce avem libertate mergem de bună voie şi o închinăm cuiva sau la ceva care ajunge să ne robească. Am câştigat greu libertatea dar ne ducem robi foarte uşor. În acelaşi timp am citit cărţi şi mărturii despre oameni care erau liberi cu lanţurile pe mâini şi pe picioare. Ciudate combinaţii. O fi libertatea asta doar ceva lăuntric? O fi libertatea doar ceva exterior? Sau o combinaţie dintre ambele instanţe?

Tot din cotidian îmi voi expune gândurile în dimineaţa aceasta. Am pornit să scriu tot motivat de citirea Scripturii urmată de ascultarea radioului pe drum spre Sibiu unde rula horoscopul dar şi  reclame la clinici medicale. Cât e de ciudată bătălia asta pentru a obţine libertatea, de a decide ca mai apoi să renunţăm voit la ea. În fapt mulţi oameni odată ce au în mână această libertate, mai mult sau mai puţin o oferă cuiva. Cine sunt cei care primesc puterea de decizie în viaţa oamenilor?

Liderii religioşi. Multe, foarte multe persoane oferă înaintea liderilor religioşi dreptul şi obligaţia lor de a lua decizii cu privire la viaţa lor. Nu au o relaţie personală cu Dumnezeu şi au nevoie ca altcineva să decidă pentru ei. Cumva e mai uşor să laşi popa să decidă, te simţi „la adăpost” de decizii greşite şi e şi mult mai uşor. Ciudat e că deşi aparent oferă liderilor religioşi puterea de decizie oamenii nu le urmează sfaturile. Cred că e  mai mult o amăgire că au făcut tot ce au spus aceştia dar nu îşi asumă responsabilitatea consecinţelor. Omeneşte merge treaba, la Dumnezeu nu ţine însă.

Medicilor. Mulţi oameni merg cu încrederea şi o pun în mâna doctorilor. Până la un punct e normală. Dacă mergi într-o operaţie e natural să te încrezi cumva în capacităţile acelui medic şi în echipa sa. Când însă devenim dependenţi de medicamente, suplimente, vitamine când trăim iresponsabil doar că avem un medic bun sau sistem de sănătate performant e tot o păcăleală. Iarăşi e vorba de responsabilitatea noastră de a trăi echilibrat. Mulţi preferă să dea vina pe altcineva, în cazul acesta pe medici, decât să îşi asume un stil de viaţă echilibrat. Dar per ansamblu medicii şi sistemele de sănătate primesc o felie consistentă din libertatea oamenilor de a decide.

Horoscopul. Site-urile care prezintă horoscopul, posturile TV sau de radio unde se difuzează sunt la mare căutare. Oamenii preferă să facă „ce spun astrele”. Zilele trecute ascultam la radio pe microbuz spre Sibiu că astrele ar recomanda să nu facă investiţii financiare, că ar recomanda să nu se certe etc. O doamnă în spatele meu „sper să-mi păstrez calmul azi că astrele nu-mi sunt favorabile”. Oamenii preferă să asculte ce spune horoscopul, să ofere încrederea lor horoscopului. Oamenii ar vrea în permanenţă să decidă altcineva pentru ei ca să nu-şi asume eventuala consecinţă a deciziilor lor.

Mass-media. Ea are un cuvânt greu de spus pentru societatea şi oamenii de azi. Fie că e vorba de reclame, documentare, ştiri, filme artistice mass-media decide multe aspecte din viaţa oamenilor. Le taie fără milă din libertăţi şi aduce o robie cruntă şi demonică. Românii stau aproximativ 5 ore si jumătate în fiecare zi la televizor, ca să nu mai vorbim de calculator. Asta da robie.

Proorocii. Cei mai evlavioşi merg la prooroci. Oamenii folosesc proorocii ca pe un fel de ghicitori care ar trebui să vadă înainte şi deci să le spună dacă se poate care e următoarea mişcare neriscantă pentru ei. Ştiu mulţi creştini care practică asta şi iarăşi e o mare problemă, un fel neasumare a vieţii şi a consecinţelor. E un fel de luare pe scurtătură. Indiferent de cine ne spune, indiferent de cine decide în viaţa noastră noi vom fi cei care vom trebui să suportăm consecinţele alegerilor şi deciziilor.

Unul din sporturile cele mai vechi de pe acest pământ e „aruncarea cu vina” şi astăzi e foarte practicat. Unii dau vina pe sisteme, alţii pe oameni, alţii pe astre, alţii pe circumstanţe şi cei mai evlavioşi pe duhuri. Aruncarea cu vina nu l-a păcălit pe Dumnezeu deloc la început şi nici acum nu-L păcăleşte deloc, nici măcar vina aruncată în cârca demonilor nu-L impresionează pe Dumnezeu. Noi decidem şi suntem responsabili de deciziile luate.

Putem decide să trăim echilibrat, responsabil, să trăim în părtăşie cu Dumnezeu, deci să fim călăuziţi de Duhul Sfânt în decizii bune sau să trăim fără El şi să riscăm decizii rele dar şi consecinţe pe măsură. Meditez încă dacă omul poate trăi absolut liber şi mă cam îndoiesc. Cred că omul poate trăi doar sub o autoritate, acea autoritate poate fi Dumnezeu sau altcineva dar liber nu poate spune că poate zburda prin viaţă. De fapt robia este aşa de uşor de dobândit şi sunt atât de mulţi stăpâni uneori chiar noi înşine ne suntem stăpâni foarte severi şi dictatori.

Tu ce faci cu libertatea ta de decizie? Cine decide pentru tine? Cine va suporta consecinţele?

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu