„Nu ştiu alţii cum sunt dar eu…” am crezut multă vreme că pe internet e „la liber” totul. Eram convins multă vreme că putem zburda liberi prin reţea şi că nu avem garduri sau bariere, că nu avem graniţe sau oprelişti. Realitatea nu e deloc aşa. Deşi internetul ne captează pe foarte mulţi pe unii luându-i prizonieri, el nu oferă deloc libertatea subînţeleasă.
M-am hotărât de ceva vreme să scriu aceste materiale pentru a mă avertiza pe mine dar şi pe voi despre câteva realităţi incontestabile şi implicit de a folosi internetul cu altă mentalitate. Iată ce trebuie neapărat să ştim când folosim internetul.
Internetul nu este realitate. Deşi pare totul aşa de real acolo, el este o realitate fabricată care poate fi relativ uşor modificată. De la banalele poze de facebook până la informaţii de mare calibru, ceea ce este în internet poate suferi „ajustări” dacă nevoia o cere. Găsim miliarde de fotografii şi clipuri din care foarte puţine sunt needitate, găsim mii de pseudo specialişti, găsim mii de cazuri de înşelăciune şi dăm „like” sau „share” la mii de poze despre evenimente false, despre falşi copilaşi care au nevoie de ajutor etc. Realitatea nu este internetul şi internetul nu este realitate. Trebuie să ţinem minte bine asta pentru că altfel putem fi manipulaţi uşor.
Internetul nu este liber. Deşi pare că avem libertatea să accesăm orice, în realitate internetul e plin de legi care ne limitează, e plin de paznici electronici care ne limitează sau ne fac să credem prin iluzii că avem libertate. Statisticile spun că cea mai mare parte a informaţiei din internet, peste 70% e inaccesibilă omului de rând. Mai mult, toate mişcările pe care le faci sunt înregistrate.
Internetul e supravegheat. Orice ai face pe internet este monitorizat. Chiar dacă nu stă cineva cu ochii pe un monitor să vadă ce faci tu, datele totuşi sunt stocate. Se stochează mesajele trimise, ce site-uri ai accesat, cât ai stat acolo, cu cine ai vorbit şi cât şi mai ales se stochează pe ce ai dat clik, ce ai căutat, ce preferinţe ai şi multe alte date care pot fi folosite în scop comercial.
Internetul este folosit de corporaţii. Şi când spun asta nu mă refer la faptul că şi ele îl utilizează ca noi pentru căutări şi navigare. Mă refer că îl folosesc marile corporaţii ca să ne influenţeze deciziile. Spre exemplu dacă cauţi să cumperi şampon, ulterior în reclamele afişate de pe site-uri vei vedea o mulţime de reclame la şampon. Dacă cauţi telefon mobil tot aşa, pe toate site-urile partenere ţi se vor afişa reclame la telefoane. Pentru asta ei folosesc nişte fişiere mici stocate la noi în calculator dar şi algoritmi complicaţi pe bază de IP.
Internetul stochează tot. Tot mai puţine sunt site-urile care te lasă să-ţi ştergi contul deţinut la ele. Cele mai multe îl inactivează. Chiar dacă ai vrea ulterior să ştergi o anumită fotografie nu o vei mai putea face, aşa că gândeşte-te bine ce informaţii pui că e foarte posibil ca ele să rămână disponibile până la distrugerea pământului. Nu trimite mesaje de care să-ţi fie ruşine, nu pune poze care mai târziu te-ar dezavantaja, nu te uita la ceva ce poate fi ulterior ruşinos.
Internetul crează o realitate falsă. Dacă cauţi de curiozitate pe internet la tine în calculator o expresie să zicem: „ofertă telefoane” şi cauţi aceeaşi expresie în altă parte a ţării rezultatele sunt diferite, dacă cauţi în America, iar sunt diferite. Internetul crează pentru tine o realitate sau un internet al tău. Îţi oferă în varianta bună doar informaţiile relevante pentru tine, în varianta rea pe care o bănuiesc, îţi oferă doar informaţiile pe care vrea el să ţi le ofere. Dacă vei căuta informaţii despre politică îţi va oferi ceea ce vrei să vezi în mod special. Ceea ce nu-ţi place nu-ţi arată, de fapt ceea ce crede el că nu-ţi place nu îţi arată, evită ştirile despre partidul pe care nu-l simpatizezi. El va şti că tu eşti de o anumită religie şi îţi va furniza doar informaţiile cu care tu eşti de acord.
Internetul te cunoaşte. Tu nu îl cunoşti aproape deloc, dar el te ştie foarte bine. Ştie cine eşti, ştie ce religie ai, ce partid preferi, ce sport practici sau urmăreşti, ce mărci de produse simpatizezi, ce venit ai, cât cumperi online, cât stai pe internet ce prieteni ai, ce statut social ai şi muuulte alte informaţii. Având informaţiile astea despre tine el îţi oferă o versiune particularizată special pentru tine a internetului, aceea nu este realitate, aceea este minciună.
Internetul este periculos. Nu crede din virtual nimic fără să cercetezi. Pozele adesea sunt trucate, persoane foarte multe îşi fac profiluri false, oameni periculoşi au profile inocente, circulă viruşi şi spioni periculoşi. Te poţi trezi uşor cu conturile golite, cu comenzi făcute în numele tău, poţi contribui fără să vrei la criminalitate informatică cu calculatorul personal, poţi fi înşelat şi abuzat. Mare atenţie cum folosim internetul.
Internetul dă dependenţă. Fie de reţelele sociale, fie de pornografie, fie de pierdut vremea, fie de jocuri online şi de multe altele.
Internetul e o „vrăjitoare electronică”. Pe baza informaţiilor stocate, a tendinţelor a comparaţiei cu trecutul, al analizei vânzărilor, a mişcărilor demografice, politice, religioase şi a multor altor informaţii se fac predicţii. În acest fel se poate şti uşor ce se va cumpăra peste doi ani sau chiar peste 10. Se va şti ce credinţe vor avea oamenii, ce politici vor prefera. Se va şti care firme se vor dezvolta şi care vor dispărea. În spartele acestui aspect stau calculatoare foarte puternice şi algoritmi extraordinar de buni. (am mai scris aici despre asta)
Sunt câteva informaţii pe care am dorit neapărat să le transmit. Internetul poate fi o unealtă utilă, care ne dă o mână de ajutor dar are foarte multe pericole şi capcane. Multă prudenţă în folosirea sa.
La final un clip care să vă explice mai clar ceea ce spuneam despre un internet particularizat şi ce înseamnă realitatea de pe internet.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.
Internetul este un monstru care nu mai poate fi oprit. Este manipulatorul perfect.
Eu nu pot fi deloc de acord cu facebook! Pocaitii (care/cati or mai fi) ar trebui sa aiba cu totul alte prioritati decat lumea asta care zace in pacat! Din pacate… ar trebui, dar… putini sunt cei care inca au alte prioritati!
Un articol interesant: „Google despre romani”. Cam asa folosesc cei din lume internetul mobil si facebook – sau mai degraba SE LASA FOLOSITI de ele! Oare noi…?
http://www.orange.ro/stiri/divertisment/google-prezinta-o-zi-din-viata-lui-homo-smartphonicus-romanul-trece-printr-o-metamorfoza-1296308
Eu l-am cunoscut pe cel mai bun prieten al meu pe internet. Mi-a scris un e-mail, în urma unui anunț al meu pe niște site-uri de anunțuri, iar după câteva săptămâni am început să discutăm la telefon. După care am folosit rareori internetul pentru contact, în schimb am vorbit foarte des la telefon. Când ne-am întâlnit prima oară față în față la opt luni de la acel prim email, eram deja cei mai buni prieteni și așa suntem și acum, la șapte ani fără o lună de la primul contact electronic. În timp ne-am înfluențat reciproc decisiv și pozitiv parcursul în viața. Dacă nu ar fi existat internetul și site-urile de anunțuri, nu l-aș fi cunoscut niciodată, iar viața mea ar fi fost mult mai săracă.
De asemenea, dacă nu ar fi existat internetul, lucrarea creștină în care mă implic nu ar fi fost posibilă.
De aceea, cu toate aspectele sale negative, sunt 100% în favoarea internetului.